• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par videi un cilvēkiem draudzīgu ķīmisko vielu politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2005., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104678

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par budžeta uzskaiti Latvijā

Vēl šajā numurā

31.03.2005., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par videi un cilvēkiem draudzīgu ķīmisko vielu politiku

Vides aizsardzības klubs (VAK) un Alianse ilgtspējīgai attīstībai (AIA) ir saņēmuši atbildes uz pausto aicinājumu no Latvijas ievēlētajiem Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem izvērtēt un atbalstīt vides aizsardzības, veselības un patērētāju tiesību aizsardzības aspektus, izskatot ES topošo ķīmisko vielu likumdošanu – REACH.
Iepriecē fakts, ka uz vides organizāciju aicinājumu atsaukušies un to atbalstījuši vairākums Eiropas Parlamenta deputātu no Latvijas: Aldis Kušķis, Tatjana Ždanoka, Roberts Zīle, Ģirts Valdis Kristovskis, Inese Vaidere. Savukārt Eiropas Parlamenta deputāti Valdis Dombrovskis un Georgs Andrejevs konceptuāli atbalsta vides aizsardzības organizāciju aicinājumu un ir izteikuši gatavību konstruktīvai diskusijai par REACH ietekmi.
VAK aicinājumā Latvijas deputāti tika lūgti balsot: par sevišķi bīstamo ķīmisko vielu identifikāciju un obligātu šo vielu aizstāšanu ar drošākām alternatīvām; par patērētāju tiesībām zināt un pieprasīt informāciju par bīstamo ķīmisko vielu klātesamību patēriņa produktos un precēs, kā arī par marķējumiem, kas norādīs uz bīstamo ķīmisko vielu klātesamību konkrētajos produktos; par to, lai importētās vielas un preces tiktu pakļautas līdzvērtīgām informācijas atklātības un marķēšanas prasībām kā vielas un preces, kas ražotas ES.
REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals – REACH) ir pašreiz Eiropas Savienībā apspriešanā esošais ķīmisko vielu aprites kontroles un pārvaldes likumdošanas kopums, kas aptvers ķīmisko vielu reģistrēšanas, to ietekmes izvērtēšanas un rūpnieciskās lietošanas atļauju sniegšanas procedūras. Veiksmīgas un kvalitatīvas REACH apstiprināšanas gadījumā tā varētu būt nozīmīgs faktors turpmākā vides piesārņojuma novērtēšanā, kā arī vides un veselības rādītāju uzlabošanā ilgtermiņa skatījumā. Pašreiz REACH tiek izskatīts EP pirmajā lasījumā, bet jau rudenī ES dalībvalstis gatavos savas pozīcijas Eiropadomes ietvaros.
VAK un AIA turpinās kampaņu par videi draudzīgu ķīmisko vielu likumdošanas izveidi, turpinot strādāt gan ar EP Latvijas deputātiem, gan ar Latvijas institūcijām, cenšoties nodrošināt videi draudzīgu REACH nacionālo pozīciju.

Vides aizsardzības klubs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!