• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēl viens solis ceļā uz informācijas sabiedrību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2005., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104691

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lauksaimniecības iespēju krustcelēs

Vēl šajā numurā

31.03.2005., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēl viens solis ceļā uz informācijas sabiedrību

Informācijas tehnoloģiju (IT) un telekomunikāciju eksperti jau sen pauž satraukumu par mūsu valsts atpalicību datoru un interneta izmantošanā. No vienas puses, valstī pieaug IT speciālistu skaits, un šajā nozarē strādājošie Latvijas uzņēmumi strauji attīstās, iekarojot vērā ņemamas pozīcijas arī ārvalstu tirgos, no otras – pētījumi liecina, ka tikai aptuveni trešdaļa Latvijas iedzīvotāju izmanto datoru, bet par interneta lietotājiem uzskatāma apmēram ceturtā daļa iedzīvotāju. Bet nepietiekama datoru un moderno
telekomunikāciju izmantošana ierobežo valsts ekonomiskās izaugsmes iespējas. Tāpēc cerības vieš Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas (LITTA) uzsāktā programma.

DATORI.PNG (94853 bytes)
LITTA prezidents Imants Freibergs (no kreisās) no “Microsoft Latvija” vadītāja Sanda Kolomenska saņem simbolisku čeku programmas “Latvija@Pasaule” atbalstam. No labās – AS “Datorzinību centrs” valdes priekšsēdētāja Signe Bāliņa
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Visā drīzumā paredzēts spert pirmos soļus informācijas sabiedrības veicināšanas programmas “Latvija@Pasaule” realizēšanā. Vakar šim notikumam veltītā preses konferencē LITTA prezidents Imants Freibergs atgādināja asociācijas mērķi: veicināt IT un elektronisko komunikāciju industrijas attīstību un eksportu, kā arī informācijas sabiedrības attīstību Latvijā. Informācijas sabiedrība ir obligāts ilgtspējīgas ekonomiskās attīstības priekšnoteikums un pirmais solis ceļā uz zināšanu sabiedrību. Šādā sabiedrībā ir optimāli apstākļi, lai radītu un tirgū piedāvātu produktus ar augstu pievienoto vērtību. Bet, lai izveidotu zināšanu sabiedrību, ir jāpalīdz cilvēkiem apgūt zināšanas un informācijas izmantošanas prasmes. Ņemot vērā Latvijas zemo vidējo datoru un interneta izmantošanas līmeni, primārais uzdevums ir padarīt datoru pieejamu visplašākajiem iedzīvotāju slāņiem. I. Freibergs uzsvēra, ka projekta mērķis ir tā dēvētās digitālās atstumtības (digital divide) pārvarēšana – ar šo īpatnējo terminu jāsaprot daudzu jo daudzu Latvijas iedzīvotāju atrautība no informācijas avotiem un sadzīves funkciju veikšanas iespējām, ko var sniegt dators un internets. Viens no šīs parādības cēloņiem ir nevienmērīgi attīstītā interneta infrastruktūra, tāpēc programmas projekts paredz īpaši veicināt datoru un interneta pieejamību Latvijas reģionos. Infrastruktūras attīstīšanai nepieciešami kā datori un programmatūra, tā arī interneta publiskās piekļuves punkti – šīs funkcijas var pildīt gan bibliotēkas, gan pašvaldību iestādes, gan arī skolas un pasta nodaļas.

Projekts startēs rudenī

Ievērības cienīgs ir programmas “Latvija@Pasaule” mērķauditorijas apjoms. I.Freibergs paskaidroja, ka tās skaitliskie mērogi noteikti, izmantojot Eiropā pieņemto ekonomiski aktīvo iedzīvotāju raksturojumu. Projekta mērķis ir sniegt pamatiemaņas darbā ar datoru un internetu desmit procentiem valsts ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, bet šai grupai Latvijā pieskaitāmi apmēram 1,8 miljoni cilvēku. Tāpēc trīs gados paredzēts apmācīt 180 000 valsts iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. LITTA prezidents gan norādīja, ka projekts orientēts galvenokārt uz cilvēkiem, kas vecāki par 30 gadiem, jo skolēniem un studentiem ir citas iespējas datorprasmju apgūšanai. Pirmām kārtām apmācībā jāiesaista mazo un vidējo uzņēmumu īpašnieki un darbinieki, cilvēki ar īpašām vajadzībām, pašvaldību, skolu un bibliotēku darbinieki.
Apmācības pirmajā posmā prasmes un zināšanas varēs gūt 1000 iedzīvotāji, un šis posms ilgs četrus mēnešus. Otrajā posmā, kas ilgs 6–8 mēnešus, apmācīs 9000 cilvēku, bet trešā posma apjoms un termiņi atkarīgi no finansējuma. Šoruden tiks sāktas pirmās iedzīvotāju mācības Jēkabpils, Valmieras un Ventspils datorcentros.
Projekta kopējās izmaksas ir 4,2 miljoni latu. Kā norādīja I. Freibergs, šā gada pasākumiem finansējums jau nodrošināts, bet programmas turpmākajā gaitā paredzēts piesaistīt dažādu fondu līdzekļus. 40 000 ASV dolāru (vairāk nekā 20 000 latu), kā arī programmatūru apmēram 90 000 latu vērtībā un mācību materiālus projektam piešķīra uzņēmums “Microsoft Latvija”. Šī palīdzība ir pirmais “Microsoft Unlimited Potential” globālās programmas projekts Latvijā – minētās programmas mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju apmācību IT jomā un mazināt digitālo atstumtību.

Bezdarbniekiem īpaša programma

Ar programmas “Latvija@Pasaule” projektu cieši saistīts arī LITTA uzsāktais Eiropas Kopienas iniciatīvas EQUAL projekts, kura mērķis ir sniegt datoru un interneta lietošanas prasmes šaurāk definētai mērķauditorijai, proti, bezdarbniekiem. Projekta vadītāja, LITTA valdes locekle Māra Jākobsone uzsvēra, ka šādu prasmju apguve bezdarbniekiem nodrošinās labākas izredzes darba tirgū un palīdzēs novērst viņu sociālo atstumtību. Protams, sevišķa uzmanība tiks pievērsta ekonomiski depresīvākajiem Latvijas rajoniem. Šobrīd tiek izstrādāta reģionu digitālā karte, proti, apzinātas vietas, kurās mērķauditorijai ir pieejami datori un internets. Tiek pilnveidota mācību metodoloģija. Šajā projektā LITTA sadarbojas ar Nodarbinātības valsts aģentūru, pašvaldībām, kā arī ar “Baltijas datoru akadēmija” un “Datorzinību centru”.

LITTA pārstāvji arī pastāstīja, ka speciāla darba grupa, e- pārvaldes sekretariāta speciālistu vadībā izstrādā likumdošanas normas, kuru mērķis ir nodrošināt lielāku datortehnikas un interneta pieslēguma pieejamību Latvijas iedzīvotājiem. To varētu panākt, piemēram, ar nodokļu atlaižu piemērošanu datoru pircējiem un interneta lietotājiem. I.Freibergs pauda cerību, ka šādas normas varētu pieņemt jau līdz šā gada novembrim.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!