• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Maķedonijas sadarbību aizsardzības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2005., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104838

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ieteicamo rīcību plūdu gadījumā

Vēl šajā numurā

01.04.2005., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Maķedonijas sadarbību aizsardzības jomā

Ceturtdien, 31.martā, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš tikās ar Maķedonijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Nikolu Petrovski.
Pārrunāti jautājumi saistībā ar Maķedonijas integrāciju NATO un Latvijas un Maķedonijas divpusējās sadarbības iespējām aizsardzības jomā.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš īsumā iepazīstināja ar komisijas sastāvu un galvenajiem darbības virzieniem. Viņš uzsvēra, ka komisija sadarbojas ar Iekšlietu ministriju, Aizsardzības ministriju un Tieslietu ministriju, kā arī notiek pieredzes apmaiņa ar kaimiņvalstu parlamentiem aizsardzības un iekšlietu jomā.
Maķedonijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs N.Petrovski interesējās par komisijas un ministriju sadarbību pirms un pēc Latvijas iestāšanās NATO. Maķedonija ir ļoti ieinteresēta pārņemt Latvijas integrācijas pieredzi NATO, atzīmēja N.Petrovski. J.Dalbiņš sacīja, ka nozīmīgs bijis lēmums paaugstināt finansējumu nacionālajai aizsardzības sistēmai līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta, kas palielināja iespējas profesionālāk sagatavot karavīrus un uzlabot ekipējumu. Sarunas dalībnieki arī pārrunāja jautājumus par nepieciešamajām izmaiņām likumdošanā NATO integrācijas procesa laikā. N.Petrovski informēja, ka Maķedonija iecerējusi pāriet uz profesionālo dienestu līdz 2007.gadam; tiek plānots izveidot 8000 karavīru armiju, taču vēl nav atrisināts jautājums par atvaļināto kapteiņu un leitnantu nodarbinātības iespējām. Arī Latvija domā pāriet uz profesionālo dienestu, norādīja J.Dalbiņš.
N.Petrovski interesējās par mūsu valsts pieredzi Baltijas valstu sadarbības modeļu veidošanā. Kooperācija starp kaimiņvalstīm ir labākais veids, kā sasniegt kopīgus mērķus, piemēram, Baltijas valstu sadarbības projekta “Baltbat” izveidošana, sacīja J.Dalbiņš.
Maķedonijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs pastāstīja par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem Maķedonijā. Lai gan to pirmajā kārtā tika novēroti nemieri, kas notika teritorijās, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir albāņi, otrā kārta norisinājās bez būtiskiem pārkāpumiem; vēlēšanas ir notikušas veiksmīgi, uzsvēra N.Petrovski.
Sarunas nobeigumā Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš apliecināja, ka komisija ir gatava sniegt atbalstu un dalīties pieredzē ar Maķedoniju aizsardzības jautājumos.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!