• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar smaidu par mūziķiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2005., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104853

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija gatavojas uzņemt ASV prezidentu

Vēl šajā numurā

01.04.2005., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar smaidu par mūziķiem

Sniegam kūstot pavasara saulītes staros, 1.aprīlī jokot sāks arī Mūzikas muzejs. Tieši šai dienā tiks atklāta izstāde “Scherzando: Mūsu mūziķi šaržos un ne tikai”. Scherzando mūzikas terminoloģijā itāļu valodā nozīmē “jokojot”. Izstāde ļaus paskatīties uz kādreiz populārām personībām no humoristiskās puses, kā arī iepazīt gan pagājušā gadsimta 20. un 30. gadu, gan arī dažu pēckara laika Latvijas redzamāko šarža un karikatūras meistaru veikumu.

VITOLS.PNG (18861 bytes)Lielākā daļa izstādē redzamo tušas zīmējumu pieder izcilā latviešu pianista, pedagoga un šaržu zīmētāja Valērija Zosta (1901–1960) spalvai. Šie darbi savulaik bija populāro ilustrēto žurnālu “Svari” un “Atpūta” neiztrūkstoša sastāvdaļa. No ļoti plašā šaržu klāsta izstādē apskatāma 30.gados tapušie populāru mūziķu (Jāzeps Vītols (attēlā), Jānis Kalniņš, Mariss Vētra, Rūdolfs Bērziņš u.c.), aktieru (Jānis Osis, Jānis Šāberts), literātu (Vilis Plūdons, Ernests Birznieks-Upītis), mākslinieku (Kārlis Zāle, Voldemārs Irbe), politisko darbinieku un ierēdņu šaržu oriģinālzīmējumi, tāpat V. Zosta skices un zīmējumi, kas darināti pēckara gados (1945–1960).
Nelielās mapītēs būs skatāmas gan jau minētā V. Zosta presē publicēto darbu, gan S. Civinska (Civja) un 1944. gadā no Latvijas emigrējušo E. Keiša, H. Berga, R. Birzgaļa dzimtenē un trimdā tapušo zīmējumu kopijas. Tuvāk mūsdienām – ieskats R. Vitkovska un pašu mūziķu (dziedātāja G. Antipova, komponista A. Grīnupa) zīmētajos darbos, kā arī kopijās no Latvijas Nacionālās operas mūziķu darinātajām ilustrācijām operu “Traviata”, “Masku balle”, “Audriņi”, “Sniegputeņos”, “Rigoleto”, operetes “Sikspārnis” un baleta “Riekstkodis” dažādu instrumentu balsu eksemplāros.
Interesenti varēs palasīt spicākos domugraudus no Dārziņskolas audzēkņu, kā arī Mūzikas akadēmijas reflektantu sacerējumiem mūzikas literatūrā un jociņus no Latvijas ērģelnieku ģildes arhīva.
Ekspozīcijas autori ir muzeja speciālisti Rūta Līcīte un Dzintars Gilba.
Izstāde Mūzikas muzejā Rīgā, Talsu ielā 1, darbosies visu vasaru, tā būs skatāma līdz 30.septembrim.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!