• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Politiskā situācija Krievijā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2000., Nr. 313/315 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Putinam beigas"

Vēl šajā numurā

08.09.2000., Nr. 313/315

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Politiskā situācija Krievijā"

"Radio Svoboda"

— 2000.09.02.

Krievijas Valsts domes deputāts, labējo spēku apvienības frakcijas vicepriekšsēdis Viktors Pohmelkins sarunājas ar RS korespondentiem.

VP: Esmu gatavs piekrist Berezovska uzskatam par Valsts padomi. Es uzskatu, ka Valsts padomes izveidošana ir politiskā maksa gubernatoriem un republiku prezidentiem par to aiziešanu no parlamenta augšpalātas. Šim orgānam būs māksloti dekoratīvs raksturs. Nav izslēgts, ka prezidents padomi izmantos atsevišķu reģionu līderu publiskai izpēršanai. Ir pilnīgi iespējams, ka jau pirmajā darbības gadā, vēl nesākusi īsti strādāt, padome aizies Dieva mierā.

RS: Vai ideja par konstitucionālu pilnvaru piešķiršanu — kara un miera pasludināšanu, ģenerālprokurora un Centrālās bankas vadītāja nozīmēšanu — ir pareizas iniciatīvas?

VP: To darīt nedrīkst. Jūsu uzskaitītie jautājumi ir jārisina parlamentam.

RS: Pašlaik norit cīņa par likumu unifikāciju. Kādēļ Krievijai būtu nepieciešami tādi vienoti likumi?

VP: Šajā laikposmā es tomēr to uzskatītu par progresīvu ideju. (Mūs nevar salīdzināt ar ASV.) Mēs nākam no totalitārās iekārtas, un pie mums reģionālā feodālisma draudi ir visai ievērojami. Cita lieta — kā vārdā tas tiek darīts. Ir cilvēki, kuri cenšas to panākt impērijas atjaunošanas vārdā. Mēs kategoriski noraidām šādu pieeju.

RS: Vladimirs Putins pakāpeniski tuvojas mērķim — mainīt konstitūciju. Ir divi varianti — balsojums par konstitūcijas labojumiem Domē un Federācijas padomē un to ratifikācija reģionos vai arī Konstitucionālās sanāksmes sasaukšana.

VP: Es uzskatu, ka Konstitucionālajai sanāksmei ir jāsanāk, lai izlemtu par pārmaiņām konstitūcijā vai arī par iepriekšējās konstitūcijas saglabāšanu. Sanāksme ir jāievēl visas tautas balsojumā uz to platformu pamata, kuras piedāvā atsevišķi politiskie spēki. Es kategoriski esmu pret to, ka Konstitucionālajā sanāksmē tiktu iesaistīti pašreizējās varas pārstāvji.

Ar šādas sanāksmes sasaukšanu un likumdošanas iniciatīvu izvirzīšanu nekādā gadījumā nav ko steigties.

RS: Tagad Domei ir iesniegts budžeta projekts ar sensacionālu informāciju, ka budžeta militārā sadaļa, kā arī masu informācijas līdzekļu sadaļa ir slepenas.

AP: Ja tas ir tā, tad tas nekādā gadījumā nav pieļaujams. Mēs stingri iestāsimies, lai visas budžeta sadaļas, kas skar sabiedrībai būtiski svarīgas intereses, būtu atvērtas sabiedrībai, būtu pakļautas parlamenta un sabiedrības kontrolei.

RS: Pēdējā laikā daudz tiek runāts par to, ka Mihaila Kasjanova dienas premjera amatā ir skaitītas un ka galvenais pretendents uz viņa vietu esot Sergejs Ivanovs. Kā jūs un jūsu frakcija izturētos pret viņa kandidatūru?

VP: Es uzskatu, ka "spēka struktūru pārstāvja" norīkošana valdības vadītāja amatā ir slikta un bīstama iezīme. Mums ir nepieciešamas nopietnas reformas. Nopietni tās vadīt var tikai civilpersona, cilvēks, kas nav saistīts ar spēka struktūrām. Mūsu frakcija noraidīs šo kandidatūru.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!