• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Reizēm nepieciešams virzīties uz saasināšanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2000., Nr. 313/315 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10505

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tarasjuks grēkāža lomā"

Vēl šajā numurā

08.09.2000., Nr. 313/315

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Reizēm nepieciešams virzīties uz saasināšanos"

"Izvestija"

— 2000.09.02.

Intervija ar Sergeju Lavrovu — Krievijas pastāvīgo pārstāvi ANO.

Galvenā tēma — ko darīt ar ANO turpmāk? Neviens nešaubās, ka šī unikālā organizācija ir ļoti svarīga. Starptautiskais terorisms ir vienlīdz svarīgs jautājums kā ASV, tā arī Krievijai.

Es esmu par to, lai mūsu miera uzturētāji piedalītos operācijās. Pašlaik ANO vada 17 miera uzturēšanas operācijas dažādās zemeslodes malās. Mēs piedalāmies astoņās. Pats piedalīšanās fakts palīdz mūsu cilvēkiem gūt ANO uzkrāto unikālo pieredzi, iepazīt miera uzturēšanas procesu kultūru, saieties ar kolēģiem no citām pasaules valstīm. Tas ir svarīgi arī miera uzturēšanas operācijām NVS. Mierīgas dzīves sakārtošanas pieredze bez spēka lietošanas izrādīsies ļoti vērtīga arī Čečenijai. Un arī no finansiālā viedokļa mūsu puišu piedalīšanās miera uzturēšanas operācijās ir diezgan vajadzīga. Operācijas tiek rīkotas par ANO līdzekļiem, un pie mums tādā ceļā daļēji atgriežas līdzekļi, kurus Krievija ik gadu maksā ANO.

Runā, ka Krievija ir nomaksājusi gandrīz visus savus parādus …

Vienīgais, par ko mēs vēl esam parādā, ir šausmīgi dārgā operācija Somālijā. PSRS pastāvēšanas laikā, tā laika mākslīgajam dolāra kursam pastāvot attiecībā pret rubli, mums aprēķināja astronomiskas summas.

Šķiet, ka bagātā Amerika nesteidzas norēķināties ar ANO.

… Principā mēs esam gatavi apspriest šos jautājumus. Taču mēģinājumi uzspiest pasaules apvienībai tīri iekšēju Amerikas likumu — šāds numurs neizdosies. … Situācijas absurds ir tas, ka Amerika atteicās finansēt gandrīz vai pamatbirokrātiju. Tā pietiekami neiemaksā miera uzturēšanas operāciju budžetā. Pagaidām par miera uzturētāju darbību maksā no tā jau pieticīgajiem jaunattīstības valstu resursiem.

Jāmeklē formulas, kas apvienotu ANO piedalīšanos stabilizējošā faktora lomā un reģionālo korpusu darbību pret tiem, kuri pretojas ANO lēmumiem. Taču šādi ceļi pašlaik vēl tiek meklēti taustoties.

Pēc manām domām, paši amerikāņi sāk saprast: vienpolāra pasaule, kurā viss ir atkarīgs no vienas valsts iegribām, nav stabila un var sabrukt jebkurā momentā. Pieņemt efektīvus pasākumus var tikai ar sadarbību, saskaņu un saprātīgu kompromisu.

Vispirms mēs vēlamies saglabāt DP efektivitāti. Pēdējā laikā tā darbojas ārkārtīgi intensīvi katru dienu. Un strauja tās paplašināšana neizbēgami palielinās diskusijas. Tas var kaitēt galvenajam — spējai ātri pieņemt lēmumus. Mēs esam par minimālu DP paplašināšanu, atzīstot, ka uzaicinājumiem palielināt tās reprezentablumu ir panākumi. Veto tiesības nav privilēģija, bet gan kolosāla atbildība.

Jevgēņijs Baijs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!