• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par esošo ganību platību saglabāšanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2005., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105090

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas 2004.gada eksportspējīgākā produkta konkursu

Vēl šajā numurā

05.04.2005., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par esošo ganību platību saglabāšanu Latvijā

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) prasībām Latvijā, tāpat kā pārējās dalībvalstīs, lauksaimniekiem šādi izmantota pastāvīgo ganību zeme jāsaglabā arī turpmāk. Šo prasību ES noteikusi tādēļ, ka pastāvīgās ganības un pļavas pozitīvi iespaido vides stāvokli.
Latvijā ES prasība saglabāt ganību platības jāpiemēro jau 2005.gadā. Tas nozīmē, ka tās platības, ko lauksaimnieki šogad deklarēs kā pastāvīgās ganības, piesakoties vienotajam platības maksājumam līdz 15. maijam, tādā pašā veidā būs jāizmanto arī turpmāk.
ES noteikusi, ka pastāvīgās ganības ir zeme, kas tiek izmantota stiebrzāļu vai cita veida zāles audzēšanai dabiskā vai kultivācijas jeb sēšanas ceļā. Turklāt šīs ganības nav iekļautas saimniecības augsekas shēmās piecus gadus vai ilgāk. Pastāvīgo ganību platībās jāiekļauj pļavas un ilggadīgās ganības. Ja ganības nav iekļautas augsekā, piemēram, trīs gadus, tad tās netiek vērtētas kā pastāvīgās ganības. Par pastāvīgām ganībām netiek uzskatītas arī ganības, kas iekļautas atmatu shēmās.
Par pastāvīgo ganību platībām lauksaimniekiem pienākas vienotais platības maksājums, ja tās tiek uzturētas labā lauksaimniecības un vides stāvoklī. Pastāvīgo ganību atbilstību ES nosacījumiem kontrolēs Lauku atbalsta dienests (LAD).
Pastāvīgo ganību transformēšana par cita veida lauksaimniecībā izmantojamo zemi tiks pieļauta tikai īpašos gadījumos. Ja 2006. gadā tiks konstatēta patstāvīgo ganību platības samazināšana, lauksaimniekam šīs platības būs jāpārveido kā iepriekš – par pastāvīgajām ganībām.
Nosacījumus un kārtību pastāvīgo ganību transformēšanai par cita veida lauksaimniecībā izmantojamo zemi izstrādās Zemkopības ministrija.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!