• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV valsts sekretāres vietnieka vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2005., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105097

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra un Krievijas pārstāvju grupas tikšanos

Vēl šajā numurā

05.04.2005., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV valsts sekretāres vietnieka vizīti Latvijā

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, svētdien, 3.aprīlī, Jūrmalas rezidencē tiekoties ar ASV valsts sekretāres vietnieku Robertu Zeliku, uzsvēra, ka Latviju un ASV vieno ciešas, aktīvas partnerības un draudzības saites, ko vēlreiz apliecina maijā gaidāmā ASV prezidenta Džordža Buša vizīte Latvijā. Valsts prezidente atzīmēja, ka ASV paustais morālais un praktiskais atbalsts Latvijas neatkarības centieniem, demokrātijai un augšupejai ir nepārvērtējams. R.Zeliks augstu novērtēja Latvijas sasniegumus piecpadsmit gados pēc neatkarības atjaunošanas, uzsverot, ka Latvija ir padarījusi ļoti lielu darbu, stiprinot demokrātiju un reformu ceļā panākot strauju izaugsmi: “Kopš 1991.gada, kad pirmo reizi viesojos Latvijā, jūs esat panākuši lielu progresu.” Valsts prezidente atzīmēja, ka Latvija ir gatava un apņēmības pilna nodot demokratizācijas un reformu pieredzi Eiropas Savienības kaimiņos esošajām un arī tālākajām valstīm.
Pārrunājot Otrā pasaules kara nobeiguma 60. gadskārtas jautājumus, abas puses bija vienisprātis, ka šo notikumu atcere atklāj daudzus sarežģītus vēstures jautājumus. R.Zeliks sacīja, ka ASV augstu novērtē Valsts prezidentes drosmīgo soli doties uz 9.maija svinībām Maskavā. Prezidente uzsvēra, ka ar savu 12.janvāra deklarāciju, kā arī sarunās ar Eiropas un pasaules valstu vadītājiem Latvija ir atgādinājusi par vērtībām, kas pagātnes sarežģītajos līkločos nav tikušas ievērotas pēc Otrā pasaules kara Centrālajā un Austrumu Eiropā, bet kuru stiprināšana garantētu to, ka 21.gadsimta Eiropā neatkārtotos aizvadītā gadsimta totalitāro režīmu pieļautās necilvēcības. Sarunā atzīmēts, ka visām valstīm, arī Krievijai, ir jātiek skaidrībā ar savu pagātni.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Ministru prezidents Aigars Kalvītis 3.aprīlī tikās ar ASV valsts sekretāra vietnieku Robertu Zeliku, kurš ieradies Latvijā darba vizītē.
Abas puses bija vienisprātis, ka Latviju un ASV vieno ļoti labas divpusējās attiecības, tās ir stratēģiskās partneres NATO, kā arī uzsvēra iespējas turpmāk paplašināt un padziļināt ekonomisko sadarbību. Ministru prezidents Aigars Kalvītis pateicās par ASV atbalstu Latvijai integrācijā NATO un atzīmēja, ka Latvijas dalība NATO un Eiropas Savienībā (ES) ir būtiska valsts drošībai un turpmākai attīstībai.
Aigars Kalvītis ar Robertu Zeliku pārrunāja Latvijas vēlmi tuvākajos divos līdz piecos gados kļūt par Ekonomiskās sadarbības un drošības organizācijas (ESDO) dalībvalsti un lūdza ASV atbalstu šajā ziņā. ASV valsts sekretāra vietnieks apsolīja no savas puses sekmēt Latvijas iestāšanos ESDO, izmantojot ASV atbalsta instrumentus Centrālās un Austrumu Eiropas valstīm.
Ministru prezidents apliecināja Latvijas vēlmi paplašināt un padziļināt abu valstu ekonomisko sadarbību un aicināja palielināt ASV investīcijas Latvijā. Aigars Kalvītis uzsvēra, ka Latvijā pastāv atvērta un konkurētspējīga ekonomika ar zemiem nodokļiem, kas var sekmēt ārvalstu investoru un biznesmeņu piesaisti. Roberts Zeliks atzina, ka tā ir privāto kompāniju darbības joma un ir svarīgi informēt par investīcijām izdevīgo vidi un nosacījumiem Latvijā, kā arī par konkrētiem veiksmīgas sadarbības paraugiem.
Puses apsprieda Latvijas kā jaunās ES dalībvalsts izaicinājumus un iespējas vienotā iekšējā tirgū, īpaši brīvu pakalpojumu sniegšanā, vienlaikus uzsverot nepieciešamību sadarboties ar citām jaunajām ES dalībvalstīm savu interešu aizsardzībā. Ministru prezidents informēja, ka Latvijai Eiropas Savienībā ir izveidojusies cieša sadarbība ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, kā arī ar Poliju un Slovākiju.
Tikšanās laikā uzmanība veltīta drošības jautājumiem Latvijā: tiesībsargājošo iestāžu darbam, cīņai ar naudas atmazgāšanu, kā arī Latvijas un ASV iestāžu sadarbībai tās apkarošanā. Puses apliecināja gatavību operatīvi un efektīvi sadarboties noziedzības apkarošanā.
Tika apspriests ASV vīzu jautājums. Roberts Zeliks uzsvēra, ka pašreiz ir svarīgi panākt, lai esošā ASV vīzu izsniegšanas sistēma darbotos iespējami efektīvāk, bet nākotnē jāatvieglo vīzu iegūšana.
Roberts Zeliks pateicās Latvijai par atbalstu demokrātijas atjaunošanas pasākumos Irākā un Afganistānā, kas apliecina Latvijas izpratni par brīvību un demokrātiju. Pirms 15 gadiem ASV atbalstīja Latviju tās valstiskuma un suverenitātes atgūšanā, tagad Latvija palīdz citām valstīm to demokrātiskajā pārveidē.

Ministru kabineta Komunikācijas departaments

Pie ārlietu ministra

3.aprīlī ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar ASV Valsts departamenta valsts sekretāres vietnieku Robertu Zeliku.
ASV valsts sekretāra vietnieks Roberts Zeliks atzinīgi novērtēja Latvijas sasniegumus un tās lomas pieaugumu starptautiskās politikas norisēs līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka Latvijas demokrātisko reformu pieredze ir nozīmīga tām valstīm, kas izvēlējušās demokrātijas attīstības ceļu, īpaši Eiropas Savienības kaimiņvalstīm Ukrainai, Gruzijai un Moldovai. Lai sekmētu reģiona izaugsmi un stabilitāti, Eiropas Savienībai jāieņem aktīva un kopīga nostāja, sarunā pauda ārlietu ministrs.
ASV amatpersona izteica atbalstu Latvijas ieguldījumam misijās Irākā un Afganistānā, kā arī apliecināja turpmāku ASV atbalstu Latvijas militāro spēju stiprināšanai.
Tikšanās laikā, pārrunājot Krievijas un Latvijas attiecību jautājumus, abas amatpersonas bija vienisprātis, ka tās ietekmē dažādi vēsturiskās izpratnes jautājumi. Ārlietu ministrs iepazīstināja ASV valsts sekretāres vietnieku ar Latvijas un Krievijas savstarpējo attiecību aktualitātēm un norādīja uz Latvijas ieinteresētību veidot abpusēji konstruktīvas un pragmatiskas kaimiņattiecības.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!