• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija spēlē Blaumani. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2005., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 5. aprīlī

Vēl šajā numurā

05.04.2005., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija spēlē Blaumani

“Valmierā esmu slavā ar savām lugām” – tā Rūdolfs Blaumanis rakstīja vēstulē Kārlim Štrālam tieši pirms simt gadiem, kad te amatierteātrī bija iestudējis “Indrānus” un “Ugunī”. Saucot atmiņā šo seno sadarbību, teātra zinātniece Lilija Dzene pirms septiņiem gadiem mudināja valmieriešus uzņemties dižā vidzemnieka dramaturģijas popularizēšanu. Valmieras Drāmas teātris, vispirms jau direktors Pēteris Sūcis, idejai deva spārnus, un 1999.gadā notika 1.Rūdolfa Blaumaņa teātra festivāls. Tagad rakstnieks varētu teikt: “Latvijā esmu slavens ar savu dramaturģiju”, jo 3.festivālā, kas no 29.marta līdz 3.aprīlim risinājās Valmierā, piedalījās pieci teātri no dažādām Latvijas malām. Svētki iemājoja nu jau gluži pabeigtā un skaisti iekārtotā teātra nama Lielajā, Mazajā un Apaļajā zālē. Izrādes vērtēja teātra speciālistu žūrija Benedikta Kalnača vadībā.
Festivāla ceļojošo balvu – Andra Vārpas darināto figurālo skulptūru “Rūdolfs” – izpelnījās Feliksa Deiča jauniestudējums Valmieras Drāmas teātrī “Aizbirušais avots”. Režisors vienotā mākslas darbā saliedējis trīs Rūdolfa Blaumaņa noveles – “Romeo un Jūlija”, “Mēmais precinieks” un “Pie aizbiruša avota”.
Speciālbalvas saņēma Ieva Puķe un Tālivaldis Lasmanis par mākslinieciski pārliecinošiem skatuves tēliem izrādēs “Aizbirušais avots” un “Skroderdienas Silmačos” un Daugavpils teātra krievu trupas aktieri – par spilgtiem raksturiem lugas “No saldenās pudeles” iestudējumā.
“Braku žūrija”, kas pārstāv Rūdolfa Blaumaņa memoriālo muzeju un Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju, apbalvoja Ventspils amatierteātri, kas starp prominentajiem profesionālajiem teātriem bija vienīgais pašdarbības kolektīvs. Režisoram Agrim Krūmiņam tika pasniegta īsta vidzemnieku māla bļoda ar augļiem par oriģinālu un režisoriski veiksmīgu lugas “Ugunī” iestudējumu.
Savukārt Ērgļu pagasta padomes priekšsēdētājs Guntars Velcis, kas trešo reizi ievēlēts šajā amatā un trešo reizi bija ieradies uz Blaumaņa festivālu, Valmieras Drāmas teātrim pateicībā par festivāla rīkošanu uzdāvināja Vizmas Pelēces gleznu “Tālavas taurētājs”.
Atzinība tika izteikta arī Nacinālajam teātrim, kas festivālā piedalījās ar “Indrānu” uzvedumu, Nacionālajam teātrim, kas parādīja Ingas Ābeles veidoto drāmas “Pazudušais dēls” skatuves variantu. Par “aploksnītēm” festivāla laureātiem bija rūpējusies Valmieras pilsētas dome, kas apliecināja gatavību sekmēt blaumaniskās tradīcijas uzturēšanu.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

VILIMS GROSS.PNG (135544 bytes)
Juris (Andris Gross) un Lielupmaliešu tēvs (Aigars Vilims) izrādē “Aizbirušais avots”
KAARLEENS UN RUUDIS.PNG (126013 bytes)
Rūdis un Kārlēns “Skroderdienās Silmačos” –  Krišjānis Salmiņš un Andris Gross
Foto: Aivars Baltmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!