• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izveidota datu bāze par personvārdiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2005., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad drīkst turpināt strādāt, nezaudējot pabalstu

Vēl šajā numurā

05.04.2005., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izveidota datu bāze par personvārdiem

PMPL.PNG (113479 bytes)
Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze iepazīstina ar jauno pārvaldes mājas lapas pakalpojumu – personvārdu skaidrojošo datu bāzi
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) piedāvā iepazīties ar Latvijas Iedzīvotāju reģistrā reģistrētajiem personvārdiem, to skanīgumu un oriģinalitāti.

Pārvaldes apkopotie dati par katras konkrētās nedēļas vārdadienu gaviļnieku skaitu ir ļoti pieprasīti. Bieži saņemti arī zvani no iedzīvotājiem, kuri grib uzzināt, cik Latvijā ir cilvēku ar noteiktu vārdu, lai gan vārdadiena vēl tālu.
“Tādēļ nolēmām izveidot datu bāzi, lai jebkurā brīdi ikviens varētu iegūt nepieciešamo informāciju,” skaidro PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze. PMLP mājas lapā www.pmlp.gov.lv ievietotajā datu bāzē var uzzināt ne tikai to, cik personu ar konkrētu vārdu reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā. Daudziem vārdiem pievienoti teātra kritiķa Gunāra Treimaņa vērojumi par vārda nēsātāja rakstura īpašībām.
Ar jauno iespēju tās veidotāji iepazīstināja piektdien, 1.aprīlī, Rīgas Dzemdību namā. Savukārt Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta speciāliste Anita Akmentiņa pasākumā skaidroja, kā pēc vārda izvēles tiek reģistrēts bērns. Viņa arī uzsvēra, ka vārds ir pirmā vecāku dāvana atvasei, tādēļ jārūpējas, lai tas būtu labskanīgs un bērns ar to viegli sadzīvotu. Atsevišķos gadījumos bērna vārdu var mainīt deviņu gadu laikā vai arī pēc tam, kad pusaudzis sasniedzis sešpadsmit gadu vecumu. Bērnam var dot ne vairāk kā divus vārdus. Vārds, kas reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu. Bērna uzvārdu ieraksta atbilstoši vecāku uzvārdam. Ja viņiem ir dažādi uzvārdi, bērnam pēc vecāku vienošanās ieraksta tēva vai mātes uzvārdu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!