• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad drīkst turpināt strādāt, nezaudējot pabalstu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2005., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105116

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas gāze" grib celt gāzes cenas

Vēl šajā numurā

05.04.2005., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad drīkst turpināt strādāt, nezaudējot pabalstu

Vecākiem, kuri atvasi līdz viena gada vecumam sākuši kopt pirms šā gada 1.janvāra, ir paaugstināta interese, kā jaunā bērnu kopšanas pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība attiecas tieši uz viņiem. Labklājības ministrijas (LM) speciālisti atgādina – šie vecāki ir tiesīgi saņemt bērna kopšanas pabalstu jaunajā apmērā un vienlaikus strādāt nepilnu darba laiku.

Proti, kā skaidro ministrija, uz tiem nodarbinātajiem vecākiem, kuri mazuļus sākuši kopt līdz pērna gada 31.decembrim (laiks, kad vēl nebija stājušies spēkā jaunie noteikumi) un turpina viņus kopt šogad, attiecas jaunā bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanas un izmaksas kārtība. Viņi var strādāt nepilnu darba laiku, t.i., ne vairāk kā 20 stundas nedēļā, un šādā gadījumā netiks liegts pabalsts. Vienīgais priekšnoteikums – ja vecāks, kopjot bērnu līdz pagājušā gada 31.decembrim, jau ir strādājis minēto nepilno darba laiku un nepārtraukti turpina to darīt arī pēc 1.janvāra.
Jauno pabalsta apmēru Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra šiem vecākiem pārrēķinās un starpību par janvāra, februāra un marta mēnešiem sāk izmaksāt no 31.marta.
LM situāciju ilustrē ar piemēru. Ja nodarbināts tēvs no 2004. gada 13.novembra kopj sešus mēnešus vecu meitiņu un paralēli, sākot no 2004.gada 1.decembra, sāka strādāt nepilnu darba laiku, tad no šā gada 1.janvāra viņam tiek pārrēķināts bērna kopšanas pabalsta apmērs. Ja viņš būs nepārtraukti strādājis, tad drīkst to darīt arī turpmāk. Bērna kopšanas pabalstu pirmos trīs šī gada mēnešus viņš saņem 56 latu apmērā, bet aprīlī saņems gan pārrēķināto starpību par iepriekšējiem trijiem mēnešiem, gan pilno apmēru par aprīļa mēnesi.
Atgādinām, ka jaunie noteikumi nosaka: kopjot bērnu līdz viena gada vecumam, bērna kopšanas pabalsts vienam no vecākiem, kurš ir nodarbināta persona, tiek maksāts 70 % apmērā no viņa vidējās algas, no kuras tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.
Pašreizējā noteikumu kārtība paredz, ka 2005. gadā nodarbinātiem vecākiem pabalsts nevar būt mazāks par 56 latiem un nevar pārsniegt 392 latus.
Nenodarbinātam vecākam bērna kopšanas pabalsts ir 50 latu mēnesī, kas tiek izmaksāts uzreiz pilnā apmērā neatkarīgi no tā, kurā laika posmā viņš ir dzimis.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!