• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu groži dedzinātās kūlas zemes saimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.04.2005., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105119

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Noslēdzas apmācība par glābšanu jūrā

Vēl šajā numurā

05.04.2005., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu groži dedzinātās kūlas zemes saimniekiem

Zemkopības ministrija (ZM) noteikusi sankcijas zemes īpašniekiem un apsaimniekotājiem, kuru saimniecībās notiks kūlas dedzināšana.

Kā zināms, lai saimniecības varētu saņemt atbalstu Lauku attīstības plāna ietvaros par saimniekošanu mazāk labvēlīgajos apvidos un programmā “Agrovide”, ir jāievēro labas saimniekošanas prakse. Šie nosacījumi nepieļauj kūlas dedzināšanu apsaimniekojamā teritorijā.
“Ja tiks konstatēts, ka saimnieks nav izpildījis kādu no labas saimniekošanas prakses nosacījumiem, tajā skaitā ja viņa apsaimniekotajā zemē būs dedzināta kūla, no kopējās aprēķinātās atbalsta summas par saimniecību, kas atrodas mazāk labvēlīgajos apvidos, kā arī saimniecībai, kas pieteikusies uz atbalstu pasākumā “Agrovide”, tiks piemērota sankcija, samazinot atbalstu par 10 procentiem,” uzsver zemkopības ministrs Mārtiņš Roze. Pēc viņa teiktā, lauksaimniekiem jāņem vērā, ka kūlas dedzināšanas fakts tiks uzskatīts par labas saimniekošanas prakses pārkāpumu.
Labas saimniekošanas prakses nosacījumi radīti, lai saglabātu vērtīgās augu sugas, novērstu putnu, dzīvnieku un kukaiņu bojāeju. Tāpēc īpašnieka uzdevums ir attīrīt apsaimniekojamo teritoriju no degtspējīgiem atkritumiem – izkaltušiem kokiem, pērnās zāles u.tml. Savukārt ap ēkām desmit metru platā joslā teritorija jāattīra no sausās zāles un nenovākto kultūraugu atliekām. Zemes īpašniekam vai apsaimniekotājam arī jāraugās, lai viņa apsaimniekojamā teritorijā nenotiktu kūlas dedzināšana.
Lauku atbalsta dienests jau vienojies ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), ka LAD no VUGD regulāri saņems informāciju par platībām, kurās reģistrēta kūlas dedzināšana. VUGD sniegtā informācija tiks ņemta vērā, kontrolējot saimniecības.
Zemkopības ministrija atgādina, ka par kūlas dedzināšanu pilnībā atbildīgs ir konkrētās platības saimnieks, ja viņš apsaimnieko teritoriju, vai šīs platības apsaimniekotājs, ja apsaimniekotā platība iznomāta. Patlaban kā lauksaimnieciskajai ražošanai mazāk labvēlīgi apvidi noteikti 74,4 procenti Latvijas teritorijas.

Pēc ZM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!