• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas pilsētās augstāka dzīves kvalitāte. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2005., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starp griezes dziesmu un maizes klaipu

Vēl šajā numurā

06.04.2005., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas pilsētās augstāka dzīves kvalitāte

Pētījumā, kurā analizēta dzīves kvalitāte dažādās pasaules pilsētās, pirmajās vietās ierindojušās Eiropas pilsētas Ženēva, Cīrihe un Vīne. Kopumā Eiropas pilsētas ieņem astoņas vietas pirmajā desmitniekā, ziņo “EUobserver”. Labāko saraksta augšgalā iekļuvušas arī Diseldorfa, Minhene, Frankfurte, Berne un Kopenhāgena.
Viduseiropas un Austrumeiropas pilsētas novērtētas zemāk nekā Rietumeiropas pilsētas. Ļubļana Slovēnijā ir augstāk novērtētā Austrumeiropas pilsēta. Lielāko punktu skaitu šī pilsēta ieguvusi par personisko un valstisko drošību un šajā kategorijā ierindojusies 41.vietā. Nākamās drošākās jauno Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsētas ir Bratislava un Prāga (58.vietā).
Dažas Austrumeiropas pilsētas ieguvušas augstāku novērtējumu pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, tomēr joprojām pastāv ievērojamas personiskās drošības līmeņa atšķirības starp dažādām Viduseiropas un Austrumeiropas pilsētām, norādīja viens no pētījuma veicējiem Slagins Parakatils.
Savukārt dažas Rietumeiropas pilsētas ieguvušas zemu novērtējumu sīkās noziedzības un terorisma draudu dēļ. Piemēram, salīdzinoši zemu novērtētas Atēnas, Roma, Londona un Madride. Neraugoties uz šiem apdraudējumiem, šīs Rietumeiropas pilsētas apsteigušas lielāko daļu Austrumeiropas pilsētu un atrodas saraksta pirmajā pusē.
Kopumā no 50 pirmajām pilsētām 25 ir Eiropā, diemžēl neviena no tām neatrodas Viduseiropā vai Austrumeiropā.
Pētījumā analizēti 39 kritēriji, kas norāda uz dzīves kvalitāti pilsētās, tai skaitā personiskā drošība un drošība valsts līmenī, iekšējā stabilitāte, noziedzība un terorisms. Analizētas arī personiskās brīvības izpausmes iespējas, cenzūra un tiesību aktu iedzīvināšanas efektivitāte. Kritērijos iekļauti arī citi ekonomikas, vides, medicīnas un veselības, izglītības, atpūtas un mājokļu kvalitātes aspekti.
Pētījums tika veikts salīdzinājumā ar Ņujorku kā atskaites punktu, un kopumā iekļāva 215 pilsētas visā pasaulē. Pētījuma mērķis ir palīdzēt valstu valdībām un lielajiem uzņēmumiem, lemjot par cilvēku nosūtīšanu darbam ārzemēs.

Ieva Ušča

LUBLANA.PNG (107425 bytes) BRATISLAVA.PNG (160550 bytes) PRAGA.PNG (94223 bytes)

Ļubļana Slovēnijā ir augstāk novērtētā ES jaunās dalībvalsts pilsēta. Nākamās drošākās jauno ES dalībvalstu pilsētas ir Bratislava un Prāga
Foto no Eiropas Komisijas Audiovizuālās bibliotēkas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!