• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Andris Piebalgs: naftas cenas būs augstas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2005., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kūlas ugunsgrēkos pirmie zaudējumi

Vēl šajā numurā

07.04.2005., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Andris Piebalgs: naftas cenas būs augstas

STATOIL.PNG (102194 bytes)
Tik degviela maksāja vakar; šodien, visticamāk, cena var būt jau cita
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Andris Piebalgs sarunā ar žurnālistiem atzina, ka naftas cenas arī turpmāk būs augstas. “Jārēķinās ar to, ka naftas produktu cenas ir augstas, būs augstas un var būt vēl augstākas. Tomēr jāatzīmē, ka šodien (saruna notika vakar, 6.aprīlī – red.) bija arī labas ziņas. Naftas cenas pasaules tirgū kritās no 57 ASV dolāriem par barelu līdz 56 ASV dolāriem par barelu. Jā, bet fakts ir tāds, ka mēs esam iegājuši jaunā situācijā. Pieprasījums pasaulē pēc naftas produktiem ir būtiski pieaudzis. Turklāt pieprasījuma pieaugums ir ilglaicīgs.”
A.Piebalgs gan neprognozēja konkrēti, par cik naftas cena varētu pieaugt tuvākajā nākotnē. Norādot, ka naftas tirgotājkompānijas mēdz izteikt arī spekulatīvas prognozes, A.Piebalgs gan atzina: “Dažas kompānijas prognozē naftas cenas pieaugumu līdz pat 105 ASV dolāriem par barelu. Tas, protams, ir spekulatīvi, bet cenas būs augstas.” Kā galveno iemeslu naftas cenu pieaugumam A.Piebalgs minēja to, ka naftas rezerves pasaulē ir ierobežotas. “Pie pašreizējā patēriņa naftas pasaulei pietiks vēl 40 gadiem. Tas automātiski nozīmē, ka ekonomika ir jābalsta uz pieņēmumu, ka naftas produktiem ir augsta cena. Protams, tas nozīmē, ka vairāk maksās ne tikai benzīns, bet arī gāze un elektrība.”
A.Piebalgs pārliecinoši atzina, ka minimālās akcīzes nodokļa likmes samazināšana “nav pasākums, kas kaut ko varētu atrisināt. Jā, EK rokās ir zināmas sviras, kas kaut ko varētu mainīt. Mēs varam piedāvāt minimālās likmes samazināšanu. Bet šobrīd tas netiek plānots. Iemesls ir ļoti vienkāršs: galu galā šis nodoklis nokļūst atpakaļ budžetā, tas neaiziet enerģijas turētājiem. Katra valsts to var izmantot pēc saviem ieskatiem. Turklāt atteikšanās no akcīzes nodokļa nebūtu arī loģiska, jo tā neveicinātu ekonomisku pieeju energoresursu izmantošanā.”
Runājot par iespējamajām sekām Latvijas un citu valstu ekonomikā, ko varētu radīt augstās naftas produktu cenas A.Piebalgs teica, ka visā pasaulē izjūt naftas produktu cenu kāpumu, tāpēc tikai šā iemesla dēļ vien Eiropai nevajadzētu kļūt mazāk konkurētspējīgai. “Arī mūsu galvenajiem tirdzniecības konkurentiem ASV, Ķīnai, Indijai šie resursi maksā tieši tikpat, cik Eiropai.”

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!