• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grāmatas "Aizvestie" otrās daļas tapšanas gaitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2005., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105351

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Būvniecības padomes sēdi

Vēl šajā numurā

07.04.2005., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grāmatas “Aizvestie” otrās daļas tapšanas gaitu

Kultūras ministre Helēna Demakova un ministres padomnieks Edmunds Krastiņš 6.aprīlī apmeklēja Latvijas Valsts arhīvu, kur iepazinās ar grāmatas “Aizvestie” otrās daļas “1949.gada 25.marts” tapšanu.
Latvijas Valsts arhīvs jau sesto gadu īsteno lielu un Latvijas vēsturei nozīmīgu projektu “20.gadsimta okupācijas režīmos represēto Latvijas iedzīvotāju datu bāze”. Projekts ir nepieciešams, lai vispusīgi apzinātu padomju okupācijas sekas un režīma nodarītos zaudējumus, sekmētu politiski represēto personu sociāli tiesisko reabilitāciju, radītu pamatotu datu un faktu bāzi represiju vaininieku saukšanai pie atbildības, kā arī radītu pamatotu un korektu padomju represiju izpētes materiālu, lai varētu iepazīstināt starptautisko sabiedrību ar Latvijai nozīmīgiem vēstures notikumiem un veicinātu starptautiskās sabiedrības izpratni par mūsdienu Latvijā notiekošajiem sabiedriskajiem procesiem.
Kultūras ministre Helēna Demakova uzsver: “Projekta īstenošana ļaus nākotnē kopā ar Lietuvu un Igauniju veidot vienotu skatījumu par padomju okupācijas režīma veiktajām represijām visās Baltijas valstīs.”
Pirmajā projekta daļā, ko arhīvs īstenoja no 1999. līdz 2001.gadam, tika apkopoti dati un dokumenti par pirmo Latvijas iedzīvotāju masveida deportāciju 1941.gada 14.jūnijā. Kā darba noslēgums tika izdota grāmata “Aizvestie. 1941.gada 14.jūnijs”, kurā publicēts vēsturiskais pētījums latviešu, angļu un krievu valodā, deportācijās cietušo personu saraksti, direktīvie dokumenti, uz kuru pamata notika deportācija.
2002.gadā tika sākta projekta otrās daļas “1949.gada 25.martā deportēto Latvijas iedzīvotāju datu bāze” izstrāde. Tā kalpos par pamatu grāmatas “Aizvestie” otrās daļas “1949.gada 25.marts” sagatavošanai. Tajā paredzēts ievietot materiālus arī par 1945.gada un 1953.gada deportācijām. Darbu paredzēts pabeigt 2007.gadā.
“Projekta noslēguma fāze nav mazāk sarežģīta par pašu izpētes darbu, jo nu ir jādomā par finansēm tik apjomīga – vairāk nekā 2000 lappušu bieza – darba izdošanai. Iepazīstoties ar šo projektu, būs iespējams informēt valdību un likumdevēju par projekta norisi un nepieciešamo finansējumu projekta pabeigšanai,” tikšanās nepieciešamību pamatoja kultūras ministre Helēna Demakova.
Grāmatas “Aizvestie” pirmās daļas “1941.gada 14.jūnijs” māksliniecisko ietērpu veidoja mākslinieks Ilmārs Blumbergs, kurš turpinās darbu arī pie projekta nākamās grāmatas.

Gunda Ignatāne, kultūras ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!