• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pāri tālumam mums sniedz roku pasaules lielākā valsts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2000., Nr. 316/317 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10537

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.699

Par darba uzsākšanu ar ASYCUDA sistēmu

Vēl šajā numurā

12.09.2000., Nr. 316/317

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pāri tālumam mums sniedz roku pasaules lielākā valsts

Vakar noslēdzās Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētāja Ļi Pena vizīte Latvijā

Pie Saeimas priekšsēdētāja

K1.JPG (19609 BYTES) Sestdien, 9.septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētāju Ļi Penu un viņa vadīto delegāciju.

Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētājs sveica viesus Latvijas parlamentā un atzina šīs vizītes nozīmīgumu abu valstu turpmākās sadarbības nostiprināšanā. Savukārt ĶTR Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs atzina, ka līdzšinējā Ķīnas un Latvijas sadarbība ir bijusi veiksmīga.

Tikšanās gaitā J.Straume akcentēja, ka Ķīna bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu, un uzsvēra aktīvās ekonomiskās un politiskās sadarbības iespējas, kas līdz šim vēl nav pietiekami izmantotas. Saeimas priekšsēdētājs pastāstīja, ka Latvija ir ieinteresēta dalībā Āzijas un Eiropas transkontinentālā tilta projektā, ĶTR investīciju piesaistē, bet ļoti reāla varētu būt sadarbība informācijas tehnoloģiju jomā.

Savukārt Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs atbildēja, ka ikviena valsts ir tiesīga izvēlēties savu politisko sistēmu, tāpēc Ķīna pēc PSRS sabrukuma ātri nodibināja diplomātiskās attiecības ar Latviju. Konkretizējot ekonomiskās sadarbības iespējas, Ļi Pens atzina, ka tirdzniecības apjoms starp abām valstīm ir mazs un nākotnē varētu palielināties, kā arī akcentēja turpmākās ekonomiskās sadarbības intensificēšanas iespējas.

Tikšanās noslēgumā Ļi Pens informēja Saeimas priekšsēdētāju par Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces dāvinājumu Latvijas Saeimai — datoriem, printeriem un televizoru.

Svētdien, 10. septembrī, Ļi Pens un viņa vadītā delegācija devās ekskursijā pa Daugavu ar apskates kuģīti "Liepāja". Šajā braucienā delegāciju pavadīja Rīgas domes priekšsēdētājs Andris Ārgalis un Rīgas pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs. Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs apskatīja arī Vecrīgu — Doma laukumu un Doma baznīcu, kā arī noklausījās Rīgas Doma zēnu kora un ērģeļu koncertu. Pēcpusdienā augstais viesis apmeklēja Jūrmalu un tikās ar Saeimas priekšsēdētāja biedru Rihardu Pīku.

Vakar, 11. septembrī, Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Ļi Pens tikās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu un Ministru prezidentu Andri Bērziņu. Pirmdienas pēcpusdienā delegācija no Rīgas devās uz Maskavu.

K2.JPG (18055 BYTES) K3.JPG (19544 BYTES)
11.septembrī Valdības ēkā: Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Ļi Pens un Latvijas Ministru prezidents Andris Bērziņš; 11.septembrī Prezidenta pilī (no labās): Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Ļi Pens ar kundzi Džu Liņu
no kreisās ) Džu Liņa, Ļi Pens, Jānis Straume, Baiba Straume
A1.JPG (16098 BYTES)

Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Ļi Pens Latvijā, Rīgā

A2.JPG (28859 BYTES)

Saeimā: (

A3.JPG (22422 BYTES)

Tikšanās laikā Saeimā, kopā ar viesiem       Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

B1.JPG (23131 BYTES) B2.JPG (23768 BYTES) B3.JPG (27457 BYTES)
Sarunu laikā Saeimā tiekas Ķīnas Tautas Republikas un Latvijas Republikas likumdevēju pārstāvji Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, pieņemot augsto Ķīnas viesi
C1.JPG (20294 BYTES)

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, tiekoties ar Ļi Penu

C2.JPG (23936 BYTES)

Godaviesu grāmatā tagad ir arī Ļi Pena ieraksts

E1.JPG (21569 BYTES) E2.JPG (21522 BYTES) E5.JPG (17982 BYTES) E6.JPG (22263 BYTES)

Pirms sarunām Ministru kabinetā

Ķīnas dāvinājums Latvijai

E3.JPG (19620 BYTES) E4.JPG (23225 BYTES)

Pie Latvijas Ministru prezidenta karoga — Andris Bērziņš un Ļi Pens Preses īssaietā, atbildot uz žurnālistu jautājumiem

Saeimas preses dienests

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 11.septembrī, tikās ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Tautas pastāvīgās sapulces priekšsēdētāju Ļi Penu.

Sarunas laikā apspriestas abu valstu divpusējās attiecības, tālākās sadarbības iespējas, kā arī kontakti starptautisko organizāciju ietvaros. Abas puses bija vienisprātis, ka starp Latviju un Ķīnu valda draudzīgas attiecības.

Ļi Pens tikšanās laikā vēlēja Latvijas prezidentei, valdībai un tautai labklājību. V.Vīķe-Freiberga pateicās Ķīnai par Latvijas neatkarības atzīšanu 1991.gadā, kā arī par Latvijas okupācijas fakta atzīšanu. Puses atzīmēja veiksmīgo abu valstu sadarbību ANO ietvaros. Prezidente izteica Latvijas atbalstu Ķīnas iestājai Pasaules tirdzniecības organizācijā. Ļi Pens atzīmēja visu valstu līdztiesību, katrai no tām veidojot savu nākotni. Viņš arī uzsvēra, ka "dalība NATO ir valsts iekšēja lieta". V.Vīķe-Freiberga augstu novērtēja Ķīnas Tautas Republikas parlamenta priekšsēdētāja pausto atbalstu principam, ka katrai valstij ir tiesības izvēlēties savu drošības garantu.

Pārspriežot ekonomisko sadarbību, V.Vīķe-Freiberga un Ļi Pens pievērsa uzmanību iespējām, ko piedāvā Latvijas ostas un tranzīta joma. Valsts prezidente uzsvēra, ka ģeogrāfiskā distance mūsdienu laikmetā nav šķērslis ekonomisko un tirdzniecisko sakaru veicināšanai, savukārt Ļi Pens apstiprināja Ķīnas ieinteresētību vērst plašumā sadarbību ar Latviju transporta nozarē.

Tika apspriesta ciešākas sadarbības nepieciešamība starp Latvijas un Ķīnas reģioniem, pašvaldībām. Latvijas prezidente atzīmēja veiksmīgo Latvijas galvaspilsētas Rīgas un Sudžou pilsētas partnerību. Ļi Pens apbrīnoja Jūrmalu un Rīgu, ko izdevies apmeklēt Latvijas vizītes laikā, kā arī apliecināja interesi stiprināt kontaktus starp abu valstu pašvaldībām.

V.Vīķe-Freiberga un Ļi Pens runāja par izglītības un kultūras sakaru paplašināšanu. Ļi Pens bija pārsteigts par LU Orientālistikas fakultātes studentu zināšanām un interesi par ķīniešu valodu un Ķīnas kultūru. Pēc Valsts prezidentes sacītā, studentu un kultūras jomas pārstāvju vēl aktīvāka apmaiņa varētu veicināt abu valstu sadarbību un savstarpējo komunikāciju.

ĶTR parlamenta spīkers nodeva Latvijas prezidentei sveicienus no ĶTR prezidenta Dzjana Dzemiņa līdz ar ielūgumu apmeklēt Ķīnu. Prezidente pateicās par ielūgumu un nodeva ielūgumu Dz. Dzemiņam apmeklēt Latviju.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 11.septembrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētāju Ļi Penu.

Tikšanās sākumā A.Bērziņš atzina, ka Latvijas un Ķīnas savstarpējās attiecības, īpaši pēdējo gadu laikā, veiksmīgi attīstās un tās ir konstruktīvas un stabilas. Šī ir ĶTR augstākā līmeņa vizīte Latvijā abu valstu diplomātisko attiecību vēsturē. Ministru prezidents izteica pārliecību, ka šī vizīte būs impulss turpmākai Latvijas un Ķīnas attiecību veicināšanai visās jomās.

Tikšanās gaitā A.Bērziņš un Ļi Pens apsprieda ekonomiskās sadarbības jautājumus, īpaši akcentējot Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli. Ārējās tirdzniecības apgrozījums starp Latviju un Ķīnu pagaidām ir salīdzinoši mazs, tādēļ abas puses vienojās, ka jāveicina nopietna tirdzniecisko sakaru attīstība. Sarunu laikā apspriesta iespēja Ķīnas eksportpreču pārvadāšanai turpmāk izmantot Latvijas ostas, kuru pārkraušanas jauda ir lielāka nekā vairāku mūsu kaimiņvalstu ostām kopā. Ministru prezidents iesniedza Ķīnas pusei izskatīšanai sagatavotus līgumprojektus par Latvijas ostu izmantošanu. Ļi Pens uzzīmēja arī karti, kādā veidā varētu tikt īstenota šī iecere. Pārrunājot ekonomisko sadarbību, Ļi Pens atzina, ka Latvija ir atvērta un pievilcīga zeme kapitālieguldījumiem un kopuzņēmumu veidošanai. Ķīna ir ieinteresēta kokmateriālu importā no Latvijas, jo mežu resursi un tirdzniecības pieredze ir labvēlīgi faktori sadarbībai šajā nozarē.

Sarunu gaitā atzīts, ka Latvija pieturas pie "vienas Ķīnas" politikas un seko līdzi procesiem, kas saistīti ar risinājumu meklējumiem apvienošanās jautājumā, uzskatot, ka tam jānotiek mierīgā un līdzsvarotā ceļā. Augstās amatpersonas apsprieda arī cilvēktiesību situāciju Ķīnā un uzsvēra, ka dialogs šajā jautājumā starp abām valstīm norisinās gan divpusējo attiecību, gan ANO ietvaros.

Tikšanās nobeigumā A.Bērziņš atzina, ka Ķīnai ir nozīmīga loma politisko un ekonomisko procesu attīstībā modernajā pasaulē, vienlaikus uzsverot, ka Ķīnas antīkā civilizācija un kultūra ir patiesi cienīta Latvijā. Ministru prezidents uzaicināja oficiālā vizītē ierasties Latvijā Ķīnas Tautas Republikas premjerministru.

Valdības preses departaments

Preses īssaietā

Vakar, 11. septembrī, beidzās Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētāja Ļi Pena oficiālā vizīte Latvijā. Tās laikā Ļi Pens tikās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi un Ministru prezidentu Andri Bērziņu, kā arī, Rīgas domes priekšsēdētāja Andra Ārgaļa pavadīts, izbraucienā ar kuģīti pa Daugavu iepazinās ar Rīgas tirdzniecības ostu un tās attīstības iespējām.

Pirmdienas rītā pēc sarunas ar Ministru prezidentu A.Bērziņu augstais Ķīnas viesis kopā ar Latvijas valdības vadītāju tikās ar žurnālistiem.

— Šis ir liels notikums Latvijas diplomātiskajā dzīvē, kad pie mums viesojas Viņa ekselence Ļi Pena kungs, Ķīnas Tautas Republikas parlamenta spīkers, teica Ministru prezidents A.Bērziņš. — Mēs tikko pārrunājām gan diplomātiskās lietas, gan arī jautājumus, kas saistīti ar abu valstu ekonomisko attiecību uzlabošanu, un ieskicējām turpmākās ekonomiskās sadarbības formas. Es arī oficiāli uzaicināju Ķīnas Tautas Republikas premjeru apmeklēt mūsu valsti oficiālā vizītē. Mēs vienojāmies par to, ka mūsu valstu biznesa cilvēki apmainīsies ar savstarpējām vizītēm. Es domāju, sperts nopietns solis mūsu turpmākajā sadarbībā. Īpaši mani iepriecināja tas, ka Viņa ekselence Ļi Pena kungs izteica pozitīvu savas valsts attieksmi par Latvijas virzību uz Eiropas Savienību, pasakot, ka Ķīna visnotaļ atbalsta šo Latvijas virzību.

Pēc tam žurnālistus uzrunāja Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Ļi Pens:

— Politiski Ķīna ir gatava vēl ciešāk nostiprināt draudzību un sadarbību ar Latviju. Mēs atbalstām Latvijas vēlmi iestāties Eiropas Savienībā. Latvija atbalsta vienas Ķīnas principu. Runājot par Ķīnas un Latvijas ekonomisko sadarbību, mēs secinājām, ka abas puses vēlas palielināt ekonomiskos kontaktus un savstarpējo tirdzniecību. Latvijas premjerministrs uzsvēra Eirāzijas tilta jauno dimensiju, un es pat uzzīmēju, kā šis preču tranzīta tilts varētu izskatīties. Es šajā kartē iezīmēju divus ceļus, pa kuriem preces no Pekinas varētu nonākt Rīgā. Abas mūsu nācijas ir pievērsušās tirgus ekonomikai kā vadošajam principam savu valstu attīstībā. Līdz ar to mūsu ekonomikā liela nozīme ir privātajiem uzņēmumiem, un mūsu uzdevums ir atvieglot uzņēmēju savstarpējos kontaktus, sekmēt vēl plašāku tirdzniecības iespēju radīšanu. Atgriezies Ķīnā, es nodošu mūsu premjerministram viņa Latvijas kolēģa ielūgumu apmeklēt Latviju oficiālā vizītē. Es zinu, ka arī viņš atbalsta šādu oficiālu vizīšu apmaiņu un vēlas no savas puses ielūgt Latvijas premjerministru apmeklēt Ķīnu abām pusēm izdevīgā laikā. Ķīna labi apzinās Latvijas īpašo vietu reģionā pie Baltijas jūras. Rīga ir Baltijas reģiona lielākā pilsēta ar labām transporta iespējām un labām ostām. Vakar es arī pats par to varēju pārliecināties. Nobeigumā es lūdzu šeit esošos masu mediju pārstāvjus nodot Latvijas tautai manus vislabākos novēlējumus.

Pēc tam Latvijas Ministru prezidents un Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

"Latvijas Vēstnesim"

Cik jūs, kungi, optimistiski raugāties uz Latvijas un Ķīnas attiecību nākotni?

Ļi Pens:

— Jā, es esmu patiešām optimistiski noskaņots.

Andris Bērziņš:

— Es arī esmu ļoti optimistiski noskaņots. Man pat no šīs sarunas paliek savdabīgs suvenīrs — Ļi Pena kunga pašrocīgi zīmētā karte ar iespējamajiem tirdzniecības un preču transporta ceļiem starp mūsu valstīm, kas ir arī ar viņa roku parakstīta. Es šo karti nolikšu kādā īpašā vietā, un tas būs labs atgādinājums par mūsu turpmākās sadarbības iespējām.

— Ļi Pena kungs, vai var jūs lūgt precizēt, kas ir jūsu optimisma pamatā?

Ļi Pens:

— Vispirms jau fakts, ka abu mūsu valstu ekonomika attīstās. Latvija gatavojas iestāties Eiropas Savienībā. Arī Ķīnai ir projekti ekonomiskās sadarbības attīstīšanai ar ES. Es domāju, dažiem Latvijas ražojumiem varētu būt labs noiets Ķīnas tirgū. Mums vajadzētu atrast arī Ķīnas izstrādājumus, kas interesē Latvijas tirgu. Taču pašlaik tas vēl ir nākotnes iespēju formā. Abām pusēm jāpieliek pūles, lai mūsu sadarbība paplašinātos un padziļinātos.

— Kādas varētu būt turpmākās ekonomiskās sadarbības formas starp abām valstīm?

— Kā jau tikko teicu, tas būs mūsu uzņēmēju turpmāko sarunu objekts. Es nevaru runāt viņu vārdā.

— Premjerministra kungs, kā jūs raugāties uz Ķīnas un Latvijas attiecību nākotni?

Andris Bērziņš: —

Mēs vēlamies turpmāk vēl vairāk attīstīt abu mūsu valstu sadarbību un aicinām mūsu darījuma aprindu pārstāvjus rast jaunus ceļus šādai sadarbības paplašināšanai. Gan vēl plašāk izmantojot jau esošās iespējas, gan arī jaunās iespējas, kas radīsies, Latvijai integrējoties Eiropas Savienībā.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

9.septembrī Saeimas namā: Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Ļi Pens un Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume             Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!