• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas atbalstu cīņai pret AIDS Baltijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2005., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105607

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu bērnu patversmei Āgenskalnā

Vēl šajā numurā

12.04.2005., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas atbalstu cīņai pret AIDS Baltijā

Lai pārskatītu padarīto HIV/AIDS ierobežošanā Eiropas Savienības (ES) desmit jaunajās dalībvalstīs un apzinātu ieceres nākamajiem trim gadiem, piektdien, 8.aprīlī, Briselē, Eiropas Parlamentā, tikās cīņā ar HIV/AIDS vadošo nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji no Eiropas un nacionālajām pārstāvniecībām. Šo pirmo kopīgo starptautisko ekspertu sanāksmi, apzinoties AIDS problemātiku īpaši Baltijas valstīs, organizē Eiropas Parlamenta deputāts un Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas priekšsēdētāja vietnieks Georgs Andrejevs. No Latvijas sanāksmē piedalījās “DIA+LOGS” HIV/AIDS slimnieku atbalsta centra izpilddirektore Ruta Kaupe.
Visā pasaulē AIDS saslimšanas gadījumu skaits ir gandrīz dubultojies. Turklāt pēc Āzijas, kur saslimšanas gadījumu skaits ir pieaudzis gandrīz par 60%, kā nākamā “līdere” seko Austrumeiropa, kur procentuāli vissmagāk skartais reģions ir Baltijas valstis. “Skaitļi par AIDS saslimšanas gadījumu straujo pieaugumu Baltijā, jo īpaši Latvijā un Igaunijā, ir ļoti satraucoši. Turklāt 80% no inficētajiem ir jaunāki par 30 gadiem. Eiropas Komisija šogad plāno izvērst jaunu visas dalībvalstis aptverošu kampaņu pret AIDS. Tādēļ ir svarīgi tieši šobrīd uzsvērt Eiropas atbalsta nepieciešamību Baltijas valstīm. Protams, būs nepieciešama Latvijas koordinēta rīcība,” sacīja Georgs Andrejevs.
Tieši NVO ir īpaša un nozīmīga loma, veicinot sabiedrības zināšanas par bīstamo slimību. Tomēr viena no būtiskākajām problēmām, ar kuru saskaras cīņā ar AIDS aktīvās NVO, ir finansējums. Briselē pirmoreiz kopā sanākušie eksperti stāstīja katrs par savu pieredzi, piesaistot Eiropas Savienības finansējumu. Šis jautājums ir īpaši aktuāls tieši tagad, kad tiek izskatītas Eiropas Savienības 2007.–2013.gada budžeta prioritātes. Un Eiropas Parlamentam šā jautājuma izlemšanā ir izšķiroša nozīme.
“Viens no konkrētākajiem projekta uzdevumiem ir, piemēram, uzlabot pakalpojumus, kuri pieejami un nepieciešami HIV/AIDS skartajiem cilvēkiem. Otrs, arī ļoti būtisks aspekts ir izglītot un informēt HIV/AIDS saslimšanas riska grupā esošos cilvēkus. Aicināt apzināties slimības bīstamību un līdz ar to iesaistīties tās apkarošanā. Eiropa novērtē nevalstiskās organizācijas gan finansiāli, gan politiski, atzīstot tās par visefektīvāko līdzekli sabiedrībai nozīmīgu problēmu risināšanā kā, piemēram, AIDS ierobežošanā. Latvijā šādu atbalstu, jo īpaši finansiālu, ir grūti atrast,” skaidroja Ruta Kaupe.
Projekts “AIDS – rīcība un integrācija” sākās šā gada februārī un turpināsies visās desmit Eiropas Savienības jaunajās dalībvalstīs un trīs kandidātvalstīs nākamos trīs gadus. Viens no svarīgākajiem projekta mērķiem ir padarīt Eiropas labākās AIDS ierobežošanas metodes un praksi pieejamu arī jaunajām dalībvalstīm. Šos mērķus iecerēts panākt, atbalstot vietējās nevalstiskās organizācijas, konkrēti – tās NVO, kuras visās savās aktivitātēs tiešā veidā iesaista pašus ar HIV/AIDS inficētos cilvēkus. Projekts “AIDS – rīcība un integrācija” saņem Eiropas Komisijas Veselības ģenerāldirektorāta finansiālo atbalstu.

Gundars Romanovskis, EP deputāta Georga Andrejeva palīgs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!