• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"VFR var panākt ASV un KF". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2000., Nr. 316/317 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10567

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā lai saucam kaimiņus. Lietuvā

Vēl šajā numurā

12.09.2000., Nr. 316/317

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"VFR var panākt ASV un KF"

"Ņezavisimaja gazeta"

— 2000.08.30.

Bruņojuma tirgū tā piedāvā sortimentu, sākot no tankiem un līdz pat patronām.

Nesen "The New Yourk Times" publicēja informāciju, ka Vācija ieroču tirdzniecībā pēc pagājušā gada rezultātiem ir izvirzījusies trešajā vietā pasaulē pēc ASV un KF. Patiesībā tā pašlaik ir piektajā vietā. Aizokeāna konkurenti modri seko līdzi Vācijas aktivitātēm šajā ienesīgajā darbalaukā.

Acīmredzamu iemeslu dēļ jautājums par ieroču eksportu pēckara VFR vienmēr ir bijis un arī paliek politiski diezgan kutelīgs, daudzu ierobežojumu pavadīts. Pēc Vācijas krišanas grēkā, līdzdarbojoties NATO karā pret Dienvidslāviju, Berlīnes koalīcijā pagājušā gada rudenī izraisījās skandāls par "Leopardu" piegādes plānu Turcijai, kur plašām represijām ar ieroču lietošanu tiek pakļauti kurdi.

Kanclers Šrēders atgādina, ka "dažu personu emocionālā reakcija" nedrīkst noteikt valdības politiku. Klajā nāk arī šāds arguments: ekonomējot budžeta izdevumus, to skaitā arī aizsardzības, nedrīkst atteikties no "alternatīvām iespējām" papildināt valsts kasi ar militāro eksportu. Citiem vārdiem sakot, Berlīne neatstās šo nozari bez uzmanības, un Vācijas militāri rūpniecisko kompleksu jau nu nepavisam. Pēdējā lobētāji izdara augošu spiedienu uz valdību, paziņojot, ka Vācija nonākusi gandrīz vai izolētā stāvoklī ieroču eksporta jomā. Viņi ar gatavību pārķer britu aviokosmiskā koncerna "Aerospace" daļas vadītāju izteicienus, saskaņā ar kuriem Eiropā ir "tikai divi svarīgi militārās tehnikas tirgi — Lielbritānija un Francija".

Jevgēņijs Grigorjevs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!