• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Eiropa zaudē narkotiku karā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2000., Nr. 316/317 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10570

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ieinteresētība uz vietu Drošības padomē"

Vēl šajā numurā

12.09.2000., Nr. 316/317

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Eiropa zaudē narkotiku karā"

"Svenska Dagbladet"

— 2000.08.30.

Eiropa ir cietusi neveiksmi cīņā pret narkotiku tirdzniecību, uzskata Amerikas narkotiku policija DEA un norāda uz Nīderlandes liberālo attieksmi pret narkotiskajām vielām un aizvien atvērtākajām Eiropas robežām kā uz galvenajiem iemesliem.

Britu laikraksts "The Guardian" pēdējā pusgadā ir iepazinies ar vairākiem DEA ziņojumiem. DEA atrodas ASV Tieslietu ministrijas pakļautībā, un šīs policijas uzdevums ir apkarot nelegālo tirdzniecību ar narkotikām. DEA biroji atrodas vairāk nekā 50 valstīs, no kuriem apmēram desmit — Eiropā.

"The Guardian" atreferētajos ziņojumos redzams, ka Eiropa zaudē karu pret narkotiku tirdzniecību. Protams, vairāku Eiropas valstu policija ziņo par atsavinātā narkotiku daudzuma palielinašanos, taču šis pieaugums ir saistīts nevis ar prasmīgu policijas darbu, bet gan aizvien lielāko kontrabandu, apgalvo DEA.

DEA norāda, ka šobrīd galvenokārt Austrumeiropā un arī Eiropas Savienībā noliktavas ir pilnas ar dažadām narkotiskām vielām. Divas parādības tiek uzskatītas par svarīgākajām šajā attīstībā: tā ir Nīderlandes liberālā narkotiku politika ar tajā pastāvošo narkotiku iedalījumu "vieglajās" un "smagajās" atvērtās Eiropas robežas.

Labie darba apstākļi tirdzniecībai ar tā sauktajām vieglajām narkotikām, kā hašišu, ir radījuši kontrabandistiem vieglākas iespējas izveidot organizāciju arī smagākām narkotikām. Pēc DEA domām, Nīderlande līdz ar to ir kļuvusi par starptautiskās narkotiku tirdzniecības atslēgas valsti.

Pašlaik principā visiem noziedzīgajiem starptautiskajiem narkotiku tirdzniecības sindikātiem ir "kantoris" Amsterdamā. DEA raksta, ka tur atrodas turku, kolumbiešu, kurdu, ķīniešu, nigēriešu, izraēļu, marokāņu, britu un īru bandas.

Otrs iemesls, kādēļ Eiropā paplašinās tirdzniecība ar narkotikām, pēc DEA domām, ir tas, ka Šengenas līgums ar atvērtajām robežām Eiropas Savienības iekšienē ir stājies spēkā desmit ES dalībvalstīs. Tas nozīmē, ka narkotikas viegli iespējams transportēt tālāk no Nīderlandes uz pārējām ES valstīm.

Apmēram 75% Amsterdamā saņemtā heroīna ir domāts pārējai Eiropai un ASV, secina Amerikas policija.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!