• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No valsts mežiem izvesta puse bojātās koksnes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2005., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105816

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sievietes uzņēmējdarbībā jūtas līdzvērtīgas

Vēl šajā numurā

14.04.2005., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No valsts mežiem izvesta puse bojātās koksnes

MEZAMASINA.PNG (115778 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Janvāra vētra ir nopietns pārbaudījums meža nozarei, vējgāzēs un vējlauzēs bojājot 7,3 miljonus kubikmetru koksnes, no tiem valsts mežos – 1,6. Kopumā no valsts mežiem izvesta puse bojātās koksnes, otru pusi jāpagūst izvest līdz vasaras sākumam, vakar, informējot žurnālistus par postījumu novēršanas gaitu, atzina akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” (LVM) prezidents Roberts Strīpnieks.
Pēc viņa teiktā, patlaban valsts mežu platībās bojātā koksne izvākta Latgalē, maijā tā tiks izvākta Vidzemē, bet līdz jūnija beigām – arī Zemgalē un Kurzemē, kur postījumi bijuši vislielākie. Kā atzina R.Strīpnieks, ja bojātā, zemē guļošā koksne mežā paliks ilgāk, tas var nopietni apdraudēt mežu sanitāro stāvokli. “LV” jau vairākkārt rakstīts, ka gāztie un lauztie koki ugunsbīstamajā sezonā sekmēs gan uguns izplatību, gan kukaiņu vairošanos.
Pašreiz vētras seku novēršanā valsts mežos strādā 31 mežiztrādes mašīna – harvesteris, kā arī vairāki simti kokgāzēju.
“Līdz šim, pateicoties sekmīgai sadarbībai ar Zemkopības ministriju, Valsts mežu dienestu un Latvijas Kokrūpniecības federāciju (LKF) – koksnes pārstrādātājiem un ražotājiem, mums izdevies operatīvi sākt un turpināt vētras postījumu novēršanu,” uzskata LVM prezidents.
Arī LKF prezidents Juris Biķis atzina, ka pēdējos gados izveidotais sadarbības un konsultāciju process meža nozarē ļāvis operatīvi meklēt risinājumus. Galvenais uzdevums ir izvākt vētrā bojāto zemē nogāzto koksni no meža platībām, jo, guļot zemē, koksne zaudē kvalitāti un cenu, kas saspīlē situāciju koksnes tirgū, uzsvēra J.Biķis.
Jau tagad mežizstrādes izmaksas pieaugušas vidēji par 45 procentiem, koksnes transporta pakalpojumi – par 14 procentiem, savukārt skuju koku koksnes cenas samazinājušās vidēji par 38 procentiem. Federācija cer, ka arī privāto mežu īpašnieki darīs visu, lai ātrāk izvāktu no mežiem bojāto koksni.
“2005.gada otrajā pusgadā tirgū skuju koku būs vairāk, nekā nepieciešams. Lielai daļai koksnes būs zema kvalitāte, kas radīs augstākas kvalitātes skuju koku sortimenta deficītu un attiecīgi ievērojamu cenu pieaugumu,” prognozēja LKF prezidents. Viņaprāt, situāciju efektīvāk varēs stabilizēt tad, ja arī turpmāk visi meža nozares dalībnieki strādās saliedēti.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!