• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par enerģiju patērējošo izstrādājumu ekoloģisku projektēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2005., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105831

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas nostāju pārtikas produktu uzkrājumu jautājumā

Vēl šajā numurā

14.04.2005., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par enerģiju patērējošo izstrādājumu ekoloģisku projektēšanu

Eiropas Komisija pauž gandarījumu, ka Eiropas Parlaments 13.aprīlī pieņēmis direktīvu par enerģiju patērējošo izstrādājumu ekoloģisku projektēšanu. Šīs iniciatīvas mērķis ir uzlabot izstrādājumu darbību apkārtējā vidē visā to dzīves ciklā, sistemātiski integrējot vides aspektus to projektēšanas pašā agrīnākajā posmā. Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Andris Piebalgs sacīja, ka “šī direktīva nodrošinās noturīgus un pieaugošus enerģijas ietaupījumus, no kā ieguvēji būs patērētāji, kā arī veicinās Kopienas enerģijas apgādes lielāku drošību”. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens piebilda, ka “ekoloģiskās projektēšanas direktīva sagatavos ES rūpniecību globālajiem izaicinājumiem attiecībā uz izstrādājumu ietekmes uz vidi uzlabošanu”.
Saskaņoti ES mēroga ekoloģiskās projektēšanas noteikumi nodrošinās, ka atšķirības valstu noteikumos nekļūs par šķērsli ES iekšējai tirdzniecībai. Ar šo direktīvu netiek ieviestas tieši saistošas prasības konkrētiem izstrādājumiem, bet tiek definēti nosacījumi un kritēriji prasību noteikšanai attiecībā uz videi būtisku izstrādājumu tehniskajām īpašībām, piemēram, enerģijas vai ūdens patēriņu, atkritumu radīšanu, ekspluatācijas laika pagarināšanu, kas ļauj ātri un efektīvi panākt to uzlabošanu. No prasībām atbilstošiem izstrādājumiem ieguvēji būs gan uzņēmēji, gan patērētāji, jo tādējādi tiks veicināta gan brīva preču kustība ES, gan izstrādājumu kvalitātes uzlabošana un vides aizsardzība.
Pēc direktīvas pieņemšanas gadījumos, kad nepastāv nozares spēkā esošas pašreglamenējošas iniciatīvas, Eiropas Komisija varēs noteikt ekoloģiskās projektēšanas prasības konkrētiem enerģiju patērējošiem izstrādājumiem, kam ir būtiska ietekme uz apkārtējo vidi, turklāt raksturīgs liels tirdzniecības apjoms iekšējā tirgū un skaidri izteikts uzlabošanas potenciāls.

Kas ir ekoloģiskā projektēšana?

Ekoloģiskā projektēšana nozīmē vides apsvērumu ievērošanu izstrādājuma projektēšanas posmā, kas ir labākais veids, kā uzlabot to ekoloģiskos raksturlielumus. Tas ir arī ilgtermiņa ieguldījums enerģijas apgādes nodrošināšanā un noturīgas attīstības panākšanā.
Uzņēmēji un patērētāji iegūs ne tikai labākus izstrādājumus un uzlabotu apkārtējo vidi, bet būs ieguvēji arī ekonomiskā ziņā, jo racionālāk tiks izmantoti resursi. Vieglāka piekļuve paplašinātās ES vienotajam tirgum līdzēs veicināt konkurētspēju globālā tirgus mērogā, kur arvien lielāku nozīmi iegūst vides apsvērumi.
Eiropas Komisijas un citu ieinteresēto pušu, piemēram, rūpniecības, vides un patērētāju nevalstisko organizāciju, veiktā iepriekšējā izpēte un ietekmes novērtējums noteiks visekonomiskākos risinājumus, lai uzlabotu izstrādājumu vispārējos ekoloģiskos raksturlielumus.
Viens, taču nekādā ziņā ne vienīgais piemērs būtu veļas mazgājamās mašīnas. Šajā gadījumā svarīgi aspekti būtu enerģijas, ūdens un mazgāšanas līdzekļu patēriņš, troksnis un otrreizējās izmantošanas iespējas. Analīze noteiks, kā panākt augstus veļas mazgājamās mašīnas ekoloģiskos raksturlielumus visā tās ekspluatācijas laikā, vienlaikus izvairoties no negatīvās ietekmes pārņemšanas, piemēram, noteiktu materiālu izmantošana mazgāšanas līdzekļos nedrīkstētu būt par iemeslu enerģijas vai ūdens patēriņa pieaugumam. Ekoloģiskās projektēšanas prasības pēc tam kļūs juridiski saistošas visiem izstrādājumiem, šajā gadījumā veļas mazgājamām mašīnām, kas tiek pārdotas ES tirgū, neatkarīgi no tā, kur tās projektētas un ražotas.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!