• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par fiksēta ienākuma nodokļa ieviešanu mazajiem uzņēmējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2005., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izglītības iestāžu absolventu bezdarba iemesliem

Vēl šajā numurā

14.04.2005., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par fiksēta ienākuma nodokļa ieviešanu mazajiem uzņēmējiem

Finanšu ministrija pēc izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē ir papildinājusi un saskaņojusi koncepcijas projektu par fiksēta ienākuma nodokļa ieviešanas iespējām mazajiem saimnieciskās darbības veicējiem, un koncepcija ir iesniegta izskatīšanai Ministru kabinetā.
Koncepcijas mērķis ir mazināt šķēršļus saimnieciskās darbības uzsākšanai tām personām, kam nav speciālu zināšanu grāmatvedības kārtošanā un nodokļu jomā, tādējādi veicinot saimniecisko aktivitāti Latvijā. Izstrādājot koncepciju, ir ņemta vērā ārvalstu, t.sk. ES dalībvalstu, pieredze vienkāršota ienākuma nodokļa aprēķināšanā un piemērošanā.
Ministru kabinetam koncepcijā tiek piedāvāts izvēlēties vienu no diviem mazā uzņēmēja definīcijas variantiem. Abi definīcijas varianti paredz mazo uzņēmēju iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanas vajadzībām definēt kā fizisko personu, kas ir reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicējs, individuālais komersants, individuālais uzņēmums (arī zemnieku un zvejnieku saimniecības). Varianti atšķiras tikai ar kritērijiem, kurus nedrīkst pārsniegt, piemērojot vienkāršotu ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību.
Pirmais definīcijas variants paredz, ka saimnieciskās darbības apgrozījums taksācijas periodā nepārsniedz 10 000 latu un vidējais strādājošo skaits nav vairāk kā pieci.
Otrais definīcijas variants paredz, ka saimnieciskās darbības apgrozījums taksācijas periodā nepārsniedz 45 000 latu un vidējais strādājošo skaits nav vairāk kā deviņi.
Koncepcijā tiek piedāvāti trīs vienkāršotas IIN noteikšanas varianti, ko var piemērot abiem mazā uzņēmēja definīcijas variantiem:
1.variants piedāvā IIN vienkāršotā kārtībā aprēķināt procentos – kā 2,5% no apgrozījuma. Tādējādi ienākuma nodokļa lielums nav atkarīgs no saimnieciskās darbības gala iznākuma (peļņas lieluma vai zaudējumiem), bet ir atkarīgs tikai no neto apgrozījuma. Šo variantu var ieviest, sākot ar 2006.gadu.
2.variants piedāvā fiksēta ienākuma nodokļa noteikšanu, pamatojoties uz vairāku rādītāju kombināciju, vienlaikus sasaistot nodokļa bāzes noteikšanu ar konkrēto uzņēmējdarbības nozari. Fiksēto maksājumu nosaka kā dažādu rādītāju reizinājumu, ņemot vērā nozares rentabilitātes līmeni valstī, nodarbināto skaitu, kā arī konkrētā mazā uzņēmēja saimnieciskās darbības tehniskos rādītājus u.c. Šā varianta ieviešana prasa salīdzinoši ilgu laiku, kā arī lielākus līdzekļus sākuma posmā.
3.variants paredz, saglabājot pašreizējos nodokļa aprēķināšanas principus, papildus ļaut samazināt apliekamo ienākumu no saimnieciskās darbības par summu, kas vienāda ar 2% no uzskaitīto izdevumu kopsummas. Šis variants ieviešams salīdzinoši ātri.
Vienkāršoto iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas kārtību varēs izvēlēties brīvprātīgi, bet būs jāpiemēro vismaz piecus gadus pēc kārtas. Paralēli mazajam uzņēmējam būs iespēja izmantot arī pašreizējo IIN aprēķināšanas kārtību.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!