• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimā nolemj, Zinātņu akadēmijā aplaudē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2005., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105962

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 15. aprīlī

Vēl šajā numurā

15.04.2005., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimā nolemj, Zinātņu akadēmijā aplaudē

PILNSEDE.PNG (102935 bytes)
LZA fonda priekšsēdētājs Tālis Millers, veselības ministrs Gundars Bērziņš un LZA viceprezidents Andrejs Siliņš
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar savā kārtējā pavasara pilnsapulcē kopā sanāca Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA). Akadēmijas prezidents Juris Ekmanis ievadvārdos atgādināja, ka tradicionāli šajā reizē tiek runāts par paveikto iepriekšējā gadā un novērtēts pašreizējais stāvoklis zinātnē. Un turpināja: “Svarīgākais, manuprāt, ir tas, ka mums tagad ir pamatota iespēja nopietni runāt par nākotni – ko un kā darīt Latvijas zinātnē, jo tam šobrīd ir reāli nosacījumi un nākotnē, šķiet, arī garantēts finansējums. Un es ļoti ceru, ka no šodienas arī zinātnes dziļā un garā ziema ir garām un ka zinātnes pavasara pali ar visām sagaidāmajām reorganizācijām mums visiem kopā būs pietiekami ātri pārvarami.

KALVINS.PNG (85803 bytes)
Akadēmisko lekciju lasot – akadēmiķis Ivars Kalviņš
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Par nākotni jo vairāk man ir iemesls runāt, jo tieši šodien – un tā ir tāda patīkama sakritība – pēc gadu ilgām diskusijām, kā jūs atceraties, Latvijas Republikas Saeima izskatīja mūsu ilgi loloto Zinātniskās darbības likumu trešajā lasījumā. Jāsaka, mēs gan bijām druscīt nobijušies, jo tas bija dienaskārtības 47.punkts. Un šodien pulksten 12.25, kā man ziņoja, likums ir pieņemts, balsojot 80 deputātiem par, pret – neviens, atturas – neviens.” (J.Ekmaņa ievadvārdu pilnu tekstu “LV” gatavo publicēšanai kādā no nākamajiem numuriem.)
Šo ziņu pilnsapulce uzņēma ar skaļiem aplausiem. Tas notika 105 minūtes pēc Zinātniskās darbības likuma pieņemšanas Saeimā.
Pilnsapulcē piedalījās un zinātniekus uzrunāja veselības ministrs Gundars Bērziņš, apsveicot ar likuma pieņemšanu un uzsverot, ka, viņaprāt, grūtākais vēl ir priekšā, jo nauda ir rezervēta un 2,5 miljoni latu jau budžetā gaida. Bet nu būs jāizšķiras, kā šo naudu sadalīt: “Es esmu bijis diezgan ilgi finanšu ministrs un zinu, ka nauda vienmēr ir liela problēma, bet, kad parādās algu tāme, sadalīt to ir vēl grūtāk. Valdība, veidojot deklarāciju, izdalīja divas prioritātes – veselību un zinātni. Ir ļoti svarīgi, kā attīstās fundamentālās zinātnes, bet tikpat būtiski ir, kā attīstās pielietojamās zinātnes, zinātnes saistība ar ražošanu.”
Veselības ministrs atzina, ka vienmēr būs jārisina problēma, kā piešķirto finansējumu efektīvāk izmantot. Gundars Bērziņš novēlēja veiksmi zinātniekiem finansējuma dalīšanā un arī to, lai šī pavasara sapulce ir vēstnesis vasarai, uzplaukumam un attīstībai.
Kā allaž šādā reizē, notika LZA balvu un diplomu pasniegšana. LZA balvas saņēma ķīmiķis Edvards Liepiņš, mežzinātnieks Jānis Zandersons, literatūrzinātniece Zigfrīda Frīde un etnogrāfe Aina Alsupe. Tika apbalvoti arī jaunie zinātnieki.
Ar neatslābstošu uzmanību klātesošie sekoja akadēmiķa Ivara Kalviņa akadēmiskajai lekcijai “No idejas līdz zālēm – utopija vai realitāte Latvijā?”, kur akadēmiskuma bija nedaudz, bet atraktivitātes – pārpārēm.
Pilnsapulces turpinājumā zinātnieki iepazinās ar pārskatu par LZA darbību 2004. gadā un noklausījās Uzraudzības padomes ziņojumu.

Andris Sproģis, “LV”

andris.sprogis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!