• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par videi draudzīgākām prasībām attiecībā uz elektroprecēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2005., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105974

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam

Vēl šajā numurā

15.04.2005., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par videi draudzīgākām prasībām attiecībā uz elektroprecēm

Procedūra:
koplēmums, otrais lasījums
Debates: 2005.gada 12.aprīlī
Balsojums: 2005.gada 13.aprīlī


Parlamentam nobalsojot par Frederika Risa (Beļģija) ziņojumu, pavērts ceļš, lai ES pieņemtu direktīvu, kas nosaka videi draudzīgākas prasības attiecībā uz elektroprecēm.
Kopš marta vidū notikušā balsojuma Vides komitejā starp Parlamentu, Komisiju un Padomi notika sarunas, un pirms dažām dienām trīs iestādes panāca kompromisu.
Direktīvas mērķis ir palielināt energoefektivitāti tādām enerģiju patērējošām precēm kā veļas mazgājamās mašīnas, matu fēni, datori. Direktīva attiecas uz virkni ražojumu, kas rada aptuvenu 40% no CO2 izmešu daudzuma atmosfērā. Tā neattiecas uz transportlīdzekļiem, jo tiem paredzēti speciāli noteikumi. Tomēr, tā kā šī ir vispārēja direktīva, tā varēs sākt darboties tikai tad, kad būs izstrādāti īstenošanas noteikumi ar precīzām ekodizaina prasībām. Tos pieņems Komisija, strādājot kopā ar regulatīvo (dalībvalstu speciālistu) komiteju.
Izskatot direktīvas projektu pirms gada pirmajā lasījumā, Parlamentu neapmierināja pieeja vispārējām ekodizaina prasībām. Parlaments panāca, ka Komisija divus gadus pēc direktīvas spēkā stāšanās vispirms izstrādās sīkākus izpildes noteikumus tieši tām precēm, kurām ir vislielākais potenciāls ekonomiski izdevīgā veidā samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju. Tas attiecas uz telpu un ūdens sildīšanas ierīcēm, apgaismojumu, elektromehāniskajām iekārtām, mājsaimniecības elektroierīcēm, elektronikas precēm, ventilācijas un gaisa kondensēšanas iekārtām.
Parlaments arī panāca, ka tiek veikti grozījumi prasībās ražotājiem un izplatītājiem attiecībā uz patērētāju informēšanu – patērētāji jāinformē par preces ietekmi uz vidi visā tā dzīves ciklā, ekodizaina priekšrocībām un to, cik liela nozīme ir pašiem patērētājiem, pareizi lietojot preci. Direktīva arī aicinās sniegt atbalstu mazajiem uzņēmumiem šajā jomā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!