• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2005., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105984

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par galvojumu sniegšanas un uzraudzības kārtību

Vēl šajā numurā

15.04.2005., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektam

Ceturtdien, 14.aprīlī, izvērtējot Saeimas Juridiskās komisijas priekšlikumus, Saeimas sēdē otrajā lasījumā atbalstīti Ministru kabineta 81.panta kārtībā pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas veiktie grozījumi likumā “Par nekustamo īpašumu piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām” un 81.panta kārtībā Ministru kabinetā pieņemtais likumprojekts “Par nekustamā īpašuma atsavināšanu valsts vajadzībām Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanai nepieciešamajā teritorijā”.
Kultūras ministre Helēna Demakova uzsver: “Likuma grozījumu pieņemšana ir izšķirošs solis, lai bibliotēka tiktu uzbūvēta paredzētajā veidā un laikā. Gadiem tiesājoties par atlīdzību, tiktu apturēta būvniecība un iesaldēti līdzekļi. Iespējams, tad Gaismaspils būtu neiespējama tuvāko desmit gadu laikā. Es ceru, ka, turpinot diskusijas, trešajā lasījumā mēs saņemsim pilnīgi izstrādātu tiesisku ceļu īpašumu atsavināšanas vajadzībām, lai 2008.gadā godam nosvinētu Latvijas Republikas 90.gadadienu ar pasaules līmeņa daudzfunkcionālu kultūras un izglītības centru – jauno LNB ēku.”
“Latvijas politikā ir sen zināma patiesība – ja pret likumu asi un vienoti iebilst TB/LNNK kopā ar kreisajām partijām, tad tas liecina, ka likums ir pareizs,” piebilst Helēna Demakova.
Likuma grozījumi nosaka precīzu atsavināšanas jautājuma risināšanas tiesisku veidu. Vairums deputātu, atbalstot grozījumus likumā “Par nekustamo īpašumu piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām”, ņēma vērā astoņus Saeimas Juridiskās komisijas priekšlikumus taisnīga likuma izstrādei. Savukārt, deputātiem atbalstot likumprojektu “Par nekustamā īpašuma atsavināšanu valsts vajadzībām Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai nepieciešamajā teritorijā”, tika ņemti vērā seši no astoņiem Juridiskās komisijas priekšlikumiem.
Pašreiz visi LNB jaunās ēkas būvniecības teritorijā esošie nekustamie īpašumi ir reģistrēti zemesgrāmatā uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, izņemot vienu zemesgabalu, kuram tiek veikts uzmērījums. Par pieciem nekustamajiem īpašumiem ir panākta vienošanās par taisnīgas kompensācijas apmēru un atlīdzība izmaksāta. Tuvākajā laikā paredzams vienoties ar vēl dažiem bijušajiem īpašniekiem.
Atbilstoši likumdošanai Kultūras ministrija ir gatava izmaksāt katra konkrētā atsavināmā īpašuma tirgus vērtībai atbilstošu taisnīgu atlīdzību atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai. Pavisam Kultūras ministrijai vēl ir jāizmaksā kompensācija par atsavinātajiem 16 dzīvokļiem un pieciem zemesgabaliem.
Ja konstruktīvās sarunās nebūs iespējams panākt vienošanos par taisnīgas atlīdzības apmēru, Kultūras ministrija likumā “Par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām” noteiktajā kārtībā vērsīsies tiesā ar prasību par taisnīgas atlīdzības noteikšanu.
Saeima pirmajā lasījumā arī pieņēmusi grozījumus Civilprocesa likumā, kas noteica, ka atsavināšanas gadījumos valsts un sabiedriskajām vajadzībām taisnīgas atlīdzības lietas tiesā izskatāmas ārpus kārtas. Tas nozīmē, ka bijušajiem īpašniekiem nebūs gadiem ilgi jāgaida uz taisnīgas atlīdzības iztiesāšanu un lēmums tiesā tiks pieņemts visīsākajā laikā.

LNB projekta birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!