• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunā Civilstāvokļa aktu likuma stāšanos spēkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2005., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105986

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sodu sistēmas optimizēšanu nodokļu jomā

Vēl šajā numurā

15.04.2005., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunā Civilstāvokļa aktu likuma stāšanos spēkā

Piektdien, 15.aprīlī, stāsies spēkā jaunais Civilstāvokļa aktu likums, kas aizstās 1993.gadā pieņemto likumu “Par civilstāvokļa aktiem”. Likums noteiks, ka laulības varēs izsludināt un slēgt jebkurā dzimtsarakstu nodaļā Latvijā neatkarīgi no dzīvesvietas. Līdz šim pieteikumu laulības noslēgšanai varēja iesniegt pēc laulāto vai viņu vecāku dzīvesvietas.
Jaunajā likumā noteikts, ka, reģistrējot bērnu, vairs netiks izsniegti divi dokumenti – dzimšanas apliecība un zīme. Dzimšanas zīmē nebija norādīta bērna izcelšanās. Turpmāk šāda dzimšanas zīme vairs netiks izsniegta, jo tai nav praktiska pielietojuma.
Civilstāvokļa aktu likumā paredzēts, ka miršanas apliecībā ētisku apsvērumu dēļ vairs netiks rakstīts nāves cēlonis. Šāda atzīme būs tikai miršanas reģistrā.
Pēc likuma stāšanās spēkā par dzimtsarakstu nodaļas vadītāju varēs būt Latvijas pilsonis, kuram ir augstākā izglītība un kura personiskās un profesionālās īpašības atbilst šim amatam. Līdz šim augstākā izglītība nebija obligāts priekšnoteikums.
Turpmāk civilstāvokļa aktu reģistrācijas kārtību, reģistru un paraugus, kuri tiek izsniegti, pamatojoties uz reģistru ierakstiem, reģistru glabāšanas kārtību un termiņus, kā arī dzimtsarakstu nodaļas vadītāja amata zīmi noteiks ar Ministru kabineta noteikumiem. Līdz šim to darīja tieslietu ministrs ar instrukciju.
2005.gada 7.aprīlī stājās spēkā grozījumi Civillikumā, kas noteic, ka, noslēdzot laulības, vairs nav jāuzrāda dzimšanas apliecība un medicīniskā izziņa par veselības stāvokli. Šobrīd jāuzrāda tikai pase un dokuments, kas apliecina iepriekšējās laulības, ja tāda ir bijusi, šķiršanu vai laulātā miršanas faktu.
Grozījumi nosaka arī to, ka var laulāt bez iepriekšējas izsludināšanas ne tikai tad, ja līgavainis dodas kara gaitās, bet arī ja līgava dodas pildīt militārus uzdevumus.
Saskaņā ar veiktajiem grozījumiem Civillikumā turpmāk atļauju par bērnu adopciju uz ārvalstīm dos bērnu un ģimenes lietu ministrs.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!