• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai valsts līdzekļi izlietoti mērķtiecīgi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2000., Nr. 318/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10599

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Ministru kabineta sēdes protokola Nr.40 izraksts

Par Latvijas Nacionālo operu 36.§

Vēl šajā numurā

13.09.2000., Nr. 318/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai valsts līdzekļi izlietoti mērķtiecīgi

Vakar, 12.septembrī, Saeimas namā notika preses konference, kurā par Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas darbu pēdējā laikā informēja šīs komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums un komisijas sekretārs Romāns Mežeckis.

 

Vispirms žurnālisti tika iepazīstināti ar atbildēm, kas nesen saņemtas uz pavasarī Ministru kabinetam iesniegtajiem Aizsardzības un iekšlietu komisijas 46 priekšlikumiem neatliekamu pasākumu veikšanai organizētās noziedzības un ar to saistīto noziegumu apkarošanai valstī. Dz.Kudums kā vienu no aktuālākajiem un būtiskākajiem minēja komisijas priekšlikumu ieviest zvērinātu speciālistu institūciju valsts pasūtījuma projektu izvērtēšanā, lai novērstu korupcijas iespējas. Šiem zvērinātajiem speciālistiem būtu jāpiedalās dažādu izsoļu norisē. Deputātu pārsteidz tas, ka valsts pasūtījumu cenas kopš izsoles brīža lielākoties pieaug, nevis pazeminās, un tas diemžēl saistīts ar desmitiem vai pat simtiem tūkstošu latu nepamatotu izšķērdēšanu. Kā ļoti svarīgus gan Dz.Kudums, gan R.Mežeckis uzsvēra komisijas priekšlikumus narkomānijas apkarošanā. Konkrētas un apņēmīgas atbildes ir saņemtas, taču joprojām nav skaidrs, vai tiks arī atvēlēti nepieciešamie līdzekļi no valsts budžeta iecerēto pasākumu īstenošanai. Efektīva cīņa pret narkomāniju pašlaik ir uzskatāma par vienu no prioritārajiem un neatliekamākajiem uzdevumiem. Diemžēl, lai gan it kā notiekot liels darbs, reālu pozitīvu pārmaiņu šajā ziņā aizvien vēl nav.

Runājot par Latvijas gaisa telpu kontrolējošo iestāžu darbu, Dz.Kudums atzina, ka šī sfēra valstī pagaidām palikusi novārtā. Bažas rada fakts, ka privātfirmas, kas nodarbojas ar gaisa satiksmes drošības lietām, saņem pārāk lielu samaksu. Komisija jau panākusi vismaz to, ka ir izveidota vienota gaisa telpas drošības sistēma.

Nupat, 5.septembrī, Aizsardzības un iekšlietu komisijas locekļi apmeklēja valsts austrumu robežu, kur iepazinās ar robežas objektu izbūves gaitu un pieprasīto līdzekļu izlietojumu. Vairākās vietās deputātiem atklājusies visai neiepriecinoša aina, kas liecina par valsts līdzekļu izšķērdēšanu lielos apmēros. Piemēram, Bērziņu nodaļas un robežas pārejas punkta apvienotais komplekss izmaksājis 1 miljonu 54 tūkstošus latu, taču, izrādās, robežas pretējā pusē Krievijas teritorijā nekas nenotiek, un tur redzams vienīgi mežs. Savukārt, jaunuzcelto Terehovas robežas un muitas kontrolpunktu apmeklējot, lielas šaubas izraisīja tā pamatlīdzekļu un inventāra neparasti augstās cenas. Šī objekta izbūvei un iekārtošanai izlietoti gandrīz 3,9 miljoni latu, bet šī summa varētu vēl palielināties līdz 4,2 miljoniem. Turpretī joprojām trūkst naudas Rēzeknes robežsargu skolas vajadzībām. Kopš maija zibens spēriena dēļ izgājusi no ierindas videonovērošanas iekārtu sistēma uz austrumu robežas, un šī vilcināšanās tās saremontēšanā, pēc Dz.Kuduma domām, varētu pat liecināt par atsevišķu muitnieku ieinteresētību tās dīkstāvē. Aizsardzības un iekšlietu komisija tagad ievāc un pārbauda attiecīgos dokumentus, kas, iespējams, liecina par dažādām korupcijas izpausmēm, veicot austrumu robežas izbūvi un sakārtošanu. Diemžēl, aizsedzoties ar austrumu robežas neapšaubāmo īpašo nozīmīgumu, bieži vien valsts līdzekļi tiek izlietoti nelietderīgi vai pat savtīgos nolūkos.

Mintauts Ducmanis, "LV" Saeimas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!