• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai grāmatvedībai viena valoda. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2000., Nr. 318/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10600

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta Komitejas 11. septembra sēdē

Vēl šajā numurā

13.09.2000., Nr. 318/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai grāmatvedībai viena valoda

GRAMATA.JPG (16066 BYTES) Vakar, 12. septembrī, Melngalvju namā, Rīgā, notika jaunas grāmatas "Konsolidēto gada pārskatu sastādīšanas rokasgrāmata" atvēršanas svētki. Šo apjomīgo, 400 lappušu biezo izdevumu "Phare" projekta ietvaros sagatavojusi Finansu ministrija (FM) un starptautiskā auditorfirma, SIA "KPMG Latvia". Grāmata klajā nākusi gan latviešu, gan angļu valodā ( Manual on Preparation of Consolidated Accounts ), un to izdevis apgāds "Jumava". Kā teica FM valsts sekretāres vietniece Inta Vasaraudze, pirmie 500 grāmatas eksemplāri par brīvu tiks izsūtīti valsts iestādēm, lielajiem uzņēmumiem, rajonu bibliotēkām un, protams, augstskolām.

— Šogad ir spēkā stājies likums "Par konsolidētajiem gada pārskatiem,"— teica Inta Vasaraudze.— Likums ir sarežģīts, un, lai būtu vieglāk to iedzīvināt, pagājušā gada beigās tika sākts kopīgs darbs, lai sagatavotu un izdotu šo rokasgrāmatu. Gada laikā ir izdarīts apjomīgs un sarežģīts darbs, un tagad visiem ir pieejams tā rezultāts — taustāms, apjomīgs un smags.

Auditorfirmas "KPMG Latvia" vecākais menedžeris Patriks Kerubins ( Patrick Querubin ) uzsvēra, ka rokasgrāmatas mērķis ir nodrošināt praktisku palīdzību cilvēkiem, kuriem jāgatavo konsolidētie gada pārskati. Vienlaikus izdevums palīdzēs arī Latvijai ceļā uz likumdošanas pielāgošanu Eiropas Savienības (ES) likumdošanai.

"Konsolidēto gada pārskatu sastādīšanas rokasgrāmata" būs labs palīgs ne tikai uzņēmumu grāmatvežiem gada pārskatu sagatavošanā, tā būs tikpat noderīga arī investoriem, kuri veic investīcijas Latvijas uzņēmumos, lai analizētu un saprastu tiem iesniegtos konsolidētos gada pārskatus.

To, ka šāda saprašanās nepieciešama, apgalvoja arī "KPMG Latvia" "Phare" projekta vadītājs Aksels Kunelis ( Axel Kunellis) , jo viņam, divus gadus strādājot Latvijā, dažkārt ir nācies risināt dilemmu — kā saprasties, kā runāt vienotā grāmatvedības valodā.

Grāmatas "Konsolidēto gada pārskatu sastādīšanas rokasgrāmata" mērķis ir veicināt ar Eiropas Savienības 7. direktīvu saskaņotā likuma "Par konsolidētajiem gada pārskatiem" ieviešanu, un tas nozīmē, ka tajā lielākā daļa veltīta šā likuma izklāstīšanai. Taču konsolidēto gada pārskatu sagatavošanas būtība būtu grūti izprotama bez piemēriem, tādēļ grāmatas pielikumā ir iztirzāta kādas iedomātas firmas konsolidēto gada pārskatu sagatavošanas gaita trim saimnieciskās darbības gadiem.

Atsevišķos gadījumos pastāv atšķirības starp starptautiskajiem grāmatvedības standartiem un Latvijā pieņemtajiem noteikumiem. Tādēļ "Konsolidēto gada pārskatu sastādīšanas rokasgrāmatā" ietverts abu šo metožu apraksts.

Grāmatai ir trīs daļas. Pirmajā — A daļā izklāstīti konsolidētā gada pārskata un konsolidētā ziņojuma pamatprincipi. Otrā jeb B daļa veltīta konsolidētā gada pārskata koriģēšanai, naudas plūsmas pārskatam, pušu kapitāla izmaiņām, proporcionālai konsolidācijai un organizatoriskajiem priekšnoteikumiem gada pārskata sagatavošanai. Trešā — C daļa pilnībā atvēlēta konsolidācijas gaitas piemēram. Grāmatas ceturtajā daļā jeb pielikumos atrodams gan terminu skaidrojums šās rokasgrāmatas izpratnē, gan Likums par konsolidētajiem gada pārskatiem, gan likums "Par uzņēmuma gada pārskatiem", kā arī likums "Par grāmatvedību".

Rokasgrāmatas uzmanības centrā ir konsolidācijas gaitas tehniskie un juridiskie aspekti, tādēļ tajā atrodams ne tikai konsolidācijas gaitas teorētiskais pamatojums, bet arī tās praktiskais pielietojums.

Rūta Bierande, "LV" ekonomikas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!