• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts parādniekiem nākotnē jārēķinās ar jauniem ierobežojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2005., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106155

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

19.04.2005., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts parādniekiem nākotnē jārēķinās ar jauniem ierobežojumiem

LICITIS.PNG (101924 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Interneta mājas lapa, kurā apkopota izsmeļoša informācija un jebkuram interesentam tiktu sniegti juridiski skaidrojumi par uzturlīdzekļu saņemšanas iespējām un citiem jautājumiem, ir senlolota Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas iecere, kas kopš 14.aprīļa īstenojusies dzīvē.
“Interneta lapa veidota tā, lai ne tikai sniegtu informāciju, bet arī uzrunātu parādniekus, kuri nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem,” uzsver Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars
Līcītis

Par Uzturlīdzekļu garantiju fondu (UGF) sabiedrībā ir neatslābstoša interese. Kopš pērnā gada augusta UGF administrācija strādā, lai īstenotu bērnu tiesības uz sociālo nodrošinājumu, garantējot minimālos uzturlīdzekļus tiem bērniem, kurus aprūpē tikai viens no vecākiem, jo otrs tiesas nolēmumu maksāt savai atvasei ikmēneša uzturlīdzekļus nepilda.
Astoņu mēnešu laikā saņemti gandrīz 7000 iesniegumi par uzturlīdzekļu izmaksu. Katru mēnesi tiek reģistrētas vairāk nekā astoņi simti jaunas uzturlīdzekļu lietas.

Izsmeļošs uzziņas avots

Ik dienas fonda administrācijas darbinieki sniedz ļoti daudz konsultāciju. Lai vienuviet apkopotu visu informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar uzturlīdzekļu saņemšanu, izveidota interneta mājas lapa – www.ugf.gov.lv. Tās atklāšanā bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks izteica atzinību tiem, kas šo ideju izauklējuši un īstenojuši. Viņaprāt, tā ir lieliska iespēja iedzīvotājiem iegūt vajadzīgo informāciju. “Mājas lapa, šķiet, gaiša un nepārblīvēta, lai gan informācija ir diezgan specifiska,” uzskata ministrs, piebilstot, ka īsti vietā ir aforismi un izteicieni, kas atsvaidzina lapas dizainu.
Mājas lapā sniegti arī skaidrojumi par tiesas procesiem uzturlīdzekļu piedziņas lietās, tiesu izpildītāju darbību, parādnieku atbildību, nemaksājot uzturlīdzekļus savām atvasēm, kā arī rīcību situācijās, ka, piemēram, parādnieka dzīvesvieta nav zināma vai viņš dzīvo ārzemēs.
Tā ir arī vērtīgs izziņas avots, ja vajadzīga kontaktinformācija par tiesām, zvērinātiem tiesu izpildītājiem, medicīnas iestādēm, kurās nosaka paternitāti, un bezmaksas juridiskās palīdzības centriem.
Savukārt sadaļā “Forums” ikviens var uzdot jautājumus par uzturlīdzekļiem. Administrācija sola uz visiem jautājumiem sniegt kvalitatīvu un izsmeļošu atbildi.

Kuplais parādnieku skaits

“Lapa veidota tā, lai ne tikai sniegtu informāciju, bet arī uzrunātu parādniekus, kuri nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem,” uzsver Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis. “LV” jau rakstīts, ka saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 1.panta trešo punktu (publicēts “LV” 29.06.2004.) parādnieks ir tas no vecākiem, kuram ar tiesas nolēmumu noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam un kurš nepilda tiesas nolēmumu vai to pilda, bet nenodrošina Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru.
Fonda administrācijas lietvedībā reģistrēti 6242 parādnieki, kuru vietā valsts maksā uzturlīdzekļus bērniem.
Līdz aprīļa vidum uzturlīdzekļos bija izmaksāti vairāk nekā 900 000 latu 5863 vecākiem (no tiem 50 tēviem), nodrošinot ar uzturlīdzekļiem 8735 nepilngadīgos. Pusgada laikā no parādniekiem regresa kārtībā piedzīti nepilni seši tūkstoši latu. Piedzītā summa ir šķietami niecīga uz izmaksātās naudas summas fona, tomēr, kā norāda E.Līcītis, pēdējos mēnešos iezīmējas pozitīva tendence – tieši pēdējā laikā atgūta lielākā daļa no minētajiem sešiem tūkstošiem latu.

BASTIKS.PNG (89081 bytes)
Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks,
atklājot mājas lapu

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Parāds min uz papēžiem visu dzīvi

Atgādinām, ka parādam pret valsti nav noilguma. Proti, līdz pat parādnieka mūža beigām var vērst piedziņu pret jebkuriem viņa ienākumiem vai jebkādiem viņam piederošajiem īpašumiem. “Parādniekam jāapzinās, ka viņš mazina savu labklājību vecumdienās, jo piedziņu var vērst arī uz pensiju,” uzsver E.Līcītis. Turklāt parāds ar katru gadu pieaug arī procentu dēļ.
Sabiedrība kļūst arvien zinošāka par fonda piedāvātajām iespējām, un tā administrācija tagad strādā, lai noslīpētu sistēmu, kā atmaksāt izmaksātos līdzekļus. Jāattīsta sadarbība ar tiesu izpildītājiem. Kā skaidro fonda administrācijas direktors, tiesu izpildītājam vismaz divas reizes gadā atkārtoti jāveic parādnieka mantas un ienākumu pārbaudes. Tiklīdz atklājas izmaiņas parādnieka finansiālajā stāvoklī, piemēram, viņš vai viņa sācis strādāt, iegādājies automašīnu u.tml., tiesu izpildītājam jāuzsāk piedziņas process. Fonda administrācija savukārt sākusi pārbaudīt, kā tiesu izpildītājiem sekmējas ar šīm pārbaudēm.
Ir vērienīgas ieceres, kā pilnveidot līdzekļu atguves mehānismu. Galvenā atziņa – jāpanāk, lai parādnieks izprastu, ka viņam izdevīgāk nokārtot saistības, nevis dažādiem paņēmieniem censties no tām izvairīties. Otrajā pusgadā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija iecerējusi nākt klajā ar konkrētām priekšlikumu aprisēm. “Ir noteikta kārtība, kā jāreģistrē parādnieki. Nākamais solis – izvērtēt tiesiskās iespējas, kādā veidā ierobežot valsts parādnieku iespējas saņemt valsts publiskos pakalpojumus,” iecerēto parādnieku reģistra būtību skaidro E.Līcītis, piebilstot, ka tiek pētītas arī ar reģistru un tajā ietvertās informācijas pieejamību saistītās tehniskās nianses.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai

Uzturlīdzekļu garantiju fonds nodrošina bērnam uzturlīdzekļus:
• ja tiesas nolēmuma (sprieduma) par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi tiesu izpildītājs atzinis par neiespējamu;
• ja tas no vecākiem, kuram ar tiesas nolēmumu (spriedumu) noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus savam bērnam, tiesas nolēmumu (spriedumu) par uzturlīdzekļu piedziņu pilda apmērā, kas ir mazāks par minimālo uzturlīdzekļu apmēru (nepārsniedzot tiesas nolēmumā (spriedumā) noteikto).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!