• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rokasgrāmata ierēdņiem un politiķiem (un ne tikai viņiem): kā vērtēt politikas ietekmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2005., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106157

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar brīvdomības un brīvības zīmolu

Vēl šajā numurā

19.04.2005., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rokasgrāmata ierēdņiem un politiķiem (un ne tikai viņiem): kā vērtēt politikas ietekmi

POLITIKA.PNG (128884 bytes)

Latvija uzkrājusi nozīmīgu pieredzi politikas ietekmes novērtēšanā un varētu sniegt padomus ne tikai Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm, bet arī dažām Rietumeiropas valstīm, tā pirmdien, 18.aprīlī, grāmatas “Politikas ietekmes vērtēšana politikas veidošanās sistēmā” teica Valsts kancelejas darbinieki.
“Politikas ietekmes vērtēšana ir politikas analīzes procesa sastāvdaļa. To veicot, ir iespējams labāk strukturēt politikas plānošanas procesu un nodrošināt optimālāku lēmumu pieņemšanas procedūru, kā arī balstīt lēmumus uz pamatotiem un izvērtētiem argumentiem. Vērtējot politikas ietekmi, tiek analizēta problēma, iespējamie rīcības virzieni, to priekšrocības un trūkumi. Ir iespējams arī novērtēt, kā katrs no šiem rīcības virzieniem varētu ietekmēt sabiedrību,” teikts grāmatas ievadā.
Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departamenta darbiniece Sandra Kļaviņa, viena no grāmatas autorēm, saka: “Jūs varbūt jautāsiet, kāpēc grāmata ir vajadzīga? Es domāju, ka tā ir grāmata, kas vajadzīga, lai tiktu pieņemti pamatoti, izanalizēti politikas dokumenti. Šī ir rokasgrāmata katram ierēdnim. Grāmata ir līdzeklis, lai rosinātu cilvēkus domāt, tā māca pamatot savu viedokli, kā arī piedāvā iespēju apzināt savas rīcības sekas, proti, analizēt, kā konkrētais politikas dokuments darbosies dzīvē.” Autore vēl piebilda, ka grāmata noderēs ne tikai ierēdņiem un politiķiem. Tā noderēs arī nevalstiskajām organizācijām, kas cenšas ietekmēt politikas procesu, kā arī tiem, kas vēlas oponēt kāda viedoklim, piemēram, opozīcijā strādājošiem politiskajiem spēkiem, lai argumentēti panāktu savas idejas realizāciju politikas plānošanas dokumentos.
Valsts kancelejas Politikas koordinācijas departamenta vadītāja Una Klapkalne stāsta, ka vēl pirms pieciem gadiem nebija skaidri noteikta politikas veidošanas sistēma. Tagad Latvijā, lai gan tā ir tikai attīstības stadijā, tomēr pastāv politikas ietekmes vērtēšanas sistēma. Lai gan prasība veikt ietekmes novērtējumu ir tiesiski nostiprināta, piemēram, Ministru kabineta Kārtības rullī, vēl arvien šis process neattīstās pietiekami strauji. 2000.gadā Valsts kanceleja uzsāka politikas plānošanas sistēmas izveidi, galvenos pamatprincipus aplūkojot Politikas plānošanas pamatnostādnēs. Savukārt politikas ietekmes vērtēšanas nozīmīgumam valsts pārvaldē Valsts kanceleja padziļināti pievērsās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Attīstības programmas un Valsts kancelejas projektā “Politikas ietekmes novērtēšanas sistēmas attīstība Latvijā”.
Grāmatas tapšana ir tikai viens no projekta posmiem. Svarīgākais – notikusi ierēdņu apmācība, lai politikas ietekmes novērtēšana tiešām notiktu, sagatavojot politikas plānošanas dokumentus vai arī normatīvos aktus. Cerams, ka projekta realizēšana nesīs gaidītos augļus – pamatotākus tiesību aktus un konsekventu izstrādāto politikas dokumentu īstenošanu.
Publikāciju autori īpaši uzsver, ka Latvija šajā jomā tikusi ļoti tālu. Nākotnes aktivitātes varētu saistīt ar Latvijas pieredzes nodošanu citām valstīm. S.Kļaviņa teica, ka tikšot domāts par grāmatas tulkošanu angļu valodā, lai pieredzi varētu nodot kaimiņvalstu ierēdņiem. Savukārt U.Klapkalne minēja vēl ambiciozākus mērķus. Latvija savu pieredzi varētu nodot arī Eiropas Savienībai, jo ir “daudz ko ieteikt politikas ietekmes novērtēšanā ES līmenī, kur pagaidām šī lieta klibo”.
Grāmata tapusi Valsts kancelejas un ANO Attīstības programmas projektā “Politikas ietekmes novērtēšanas sistēmas attīstība”. Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane pateicās ANO Attīstības programmas Latvijas biroja vadītājai Initai Paulovičai par sniegto atbalstu projekta laikā. Grāmatas izdošana ir tikai viens no projekta posmiem.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai:

Šīs rokasgrāmatas mērķis ir palīdzēt politikas veidotājiem Latvijā izprast politikas analīzes nozīmīgo lomu, gan uzsākot politikas plānošanu, gan arī tās izstrādes gaitā. Autori cer, ka metodika kalpos kā palīglīdzeklis ierosināto politikas izmaiņu novērtēšanā. Grāmatā aprakstītās metodes visbiežāk tiek izmantotas, veicot padziļinātu politikas ietekmes vērtēšanu tajos gadījumos, kad ierosinātās politikas izmaiņas būtiski ietekmē sabiedrību kopumā vai valsts budžetu.
Kāpēc ir svarīga politikas ietekmes vērtēšana?
– Lai politikas īstenošana tiešām novestu pie iepriekš plānotā galamērķa.
– Lai neparedzētas izmaiņas nepārsniegtu paredzamos ieguvumus.
– Lai būtu paredzēti iespējamie riski un varētu rast tiem risinājumu.
Kas grāmatā atrodams?
– Politikas ietekmes vērtēšanas būtība un galvenie principi.
– Politikas ietekmes vērtējums atkarībā no politikas nozīmīguma.
– Politikas izstrāde.
– Vispārīgs ieskats izmaksu un ieguvumu iedalījumā, izmaksu un ieguvumu analīzes pamatprincipi, kā arī ieskats risku analīzes un prognozēšanas būtībā.
– Kontroles jautājumi vispārīga politikas ietekmes novērtējuma veikšanai.
– Piemērs padziļinātai izmaksu un ieguvumu analīzei.

Avots: Valsts kanceleja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!