• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pazaudē paplašināšanās ideju". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2000., Nr. 318/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10624

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Pietrūkst naudas"

Vēl šajā numurā

13.09.2000., Nr. 318/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pazaudē paplašināšanās ideju"

Francijas ārlietu ministrs un neformālās ES ārlietu tikšanās Evianā namatēvs konstatēja savu partneru entuziasma trūkumu attieksmē pret izšķirošajām kopējo institūciju reformām, lai sagatavotos jauno Viduseiropas dalībvalstu uzņemšanai. Briseles darba kārtība paredz principiāli pabeigt sarunas līdz decembra Nicas sanāksmei, kuras laikā vajadzētu parafēt līgumu, kas iezīmētu kandidātvalstu uzņemšanu tādā Eiropā, kura būtu pārveidota šīs jaunās dimensijas garā.

Šķiet, vasaras brīvdienas ir veicinājušas ES dalībvalstu entuziasma vājināšanos. Parīze, kas līdz 31.decembrim ir pārņēmusi ES prezidentūru, šajā nedēļas nogalē brīdināja, ka palielinās pret saviem partneriem vērsto spiedienu aicināt "pielikt soli", lai panāktu vienošanos par institūciju reformām.

Evianā vēl tika runāts par sankcijām pret Serbiju. Lielbritānija, Nīderlande un Dānija iebilst pret sankciju atcelšanu, kuras šīs valstis uzskata par vienu no vienīgajiem ieročiem pret Belgradas režīmu.

Austrijas ārlietu ministre Benita Ferero-Valdnere svētdien paziņoja: cerot, ka pārējās ES dalībvalstis šonedēļ varētu paziņot par sankciju atcelšanu pret viņas valsti.

Kāda neliela, negaidīta frāze izraisīja satraukumu neoficiālajā sanāksmē, kas notika minerālūdeņu pilsētā. Eiropas paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens pārsteidza sanāksmes dalībniekus, izsakot apgalvojumu, ka Vācijai vajadzētu organizēt referendumu par šo jautājumu. Viņš izpelnījās Vācijas ārlietu ministra Joškas Fišera un sanāksmes namatēva Ibēra Vedrina kritiku. Eiropas Komisijas prezidents Romano Prodi paziņoja: "Komisija nepievienojas Gintera Ferhoigena personīgajam viedoklim. Ir svarīgi uzsvērt, ka Komisijas politika attieksmē pret paplašināšanos ir palikusi nemainīga, jo šo procesu tā pilnībā atbalsta."

Vai Ginters Ferhoigens vēlējās kādu pārbaudīt? Vācu komisārs apliecina, ka būtu svarīgi, atšķirībā no eiro pieņemšanas, "neizlemt kaut ko aiz tautas muguras." Vācijā nav konstitucionāli iespējams organizēt referendumu par šādu jautājumu federālā līmenī. Būtu nepieciešams pirms šādām konsultācijām mainīt pamatlikumu.

"Le Temps"

— 2000.09.04

Seržs Enderlēns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!