• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valstsvizīte Eiropas un Āzijas krustcelēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2005., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106268

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES lidostas apkalpo vairāk nekā pusmiljardu pasažieru

Vēl šajā numurā

20.04.2005., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valstsvizīte Eiropas un Āzijas krustcelēs

TURCIJA2.PNG (110510 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Turcijas Republikas prezidents Ahmets Nedždets Sezers sagaidīšanas ceremonijā pie Prezidenta pils Ankarā
Foto: EPA/A.F.I.

Vakar, 19.aprīlī, oficiāli sākās Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizīte Turcijas Republikā

Vispirms Latvijas Valsts prezidente ieradās turku nacionālajā svētnīcā – Turcijas pirmā prezidenta (1923–1938.) Mustafas Kemala Ataturka memoriālā, kur nolika ziedus. Pēc tam Turcijas Prezidenta pilī notika oficiālā sagaidīšanas ceremonija. Augsto viešņu un Imantu Freiberga kungu sagaidīja Turcijas prezidents Ahmets Nedždets Sezers ar kundzi Semru. Pils pagalmā bija nostādīta Turcijas bruņoto spēku godasardze. Militārais orķestris atskaņoja Latvijas un Turcijas valsts himnas.
Vaira Vīķe-Freiberga pieņēma godasardzes komandiera ziņojumu un sveica karavīrus. Pēc tam viņa Turcijas prezidenta Ahmeta Nedždeta Sezera pavadībā nogāja gar karavīru, jūrnieku un lidotāju godasardzes ierindu un iepazinās ar Turcijas augstākajām personām.
Pēc svinīgās sagaidīšanas ceremonijas norisinājās abu valstu prezidentu, kā arī prezidentu un delegāciju tikšanās.
Pēc sarunām Vairas Vīķes-Freibergas un Ahmeta Nedždeta Sezera klātbūtnē tika parakstīts Latvijas un Turcijas līgums par sadarbību izglītībā, zinātnē, kultūrā un sportā, ko parakstīja Latvijas kultūras ministre Helēna Demakova un Turcijas tūrisma un kultūras ministrs Atilla Kočs.
Pēc līguma parakstīšanas abi prezidenti sniedza paziņojumus presei. Turcijas prezidents augstu novērtēja Latvijas starptautiskos panākumus, veiksmīgi integrējoties NATO un Eiropas Savienībā. Viņš arī pateicās Latvijai par atbalstu Turcijas centienos iestāties Eiropas Savienībā un pauda cerību uz Latvijas turpmāku atbalstu.
Latvijas Valsts prezidente uzsvēra Turcijas nozīmīgo atbalstu Latvijas ceļā uz NATO un atzīmēja Turcijas ieguldījumu drošības un stabilitātes nodrošināšanā Eiropā. Vaira Vīķe-Freiberga apliecināja arī turpmāku Latvijas atbalstu Turcijas centieniem iestāties Eiropas Savienībā un pauda pārliecību, ka Turcija sekmīgi īstenos Kopenhāgenas kritērijus – kā to jau savā laikā izdarīja Latvija. Latvijas Valsts prezidente pauda arī pārliecību par Latvijas un Turcijas ekonomisko un intelektuālo sakaru straujāku attīstību, ko sekmēs šī valstsvizīte. V.Vīķe-Freiberga arī izteica cerību, ka Turcija atbalstīs Apvienoto Nāciju Organizācijas pamatīgās reformas, kuru izstrādāšanā ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans aicinājis Latvijas Valsts prezidenti aktīvi iesaistīties. Abu valstu prezidenti sniedza paziņojumu presei.
Pēcpusdienā Valsts prezidente un Latvijas delegācija tikās ar Turcijas augstākajām amatpersonām Turcijas Lielajā Nacionālajā sapulcē. Pēc tam Latvijas Valsts prezidente savā rezidencē tikās ar Turcijas Republikas premjerministru. Plkst. 18.00 (pēc Latvijas un arī Turcijas laika) Ankarā svinīgi atklāja mūsu valsts vēstniecību. Valsts prezidente svinīgajā ceremonijā teica runu, uzsverot, ka šis notikums, kā arī šogad paredzētā Turcijas vēstniecības atvēršana Rīgā ir uzskatāms apliecinājums abu valstu vēlmei padziļināt mūsu draudzīgās attiecības un abpusēji lietderīgo sadarbību.
Vakar Ankarā Vaira Vīķe-Freiberga apmeklēja arī Anatolijas Civilizāciju muzeju.
Imants Freiberga kungs vakar apmeklēja METU universitāti, kur viņam bija saistoša saruna ar universitātes prezidentu prof. U.Akbulutu.
Pēc tam I.Freiberga kungs iepazinās ar Turcijas vadošajām informācijas tehnoloģiju kompānijām. Latvijas uzņēmēju delegācija vakar piedalījās Turcijas un Latvijas biznesa forumā Ankarā, kur Latvijas puses uzrunas teica Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras ģenerāldirektors Jānis Leja un satiksmes ministrs Ainārs Šlesers.
Diena noslēdzās ar dineju par godu Latvijas Valsts prezidentei un Imanta Freiberga kungam, ko rīkoja Turcijas Republikas prezidents ar kundzi.
Šodien, 20.aprīlī, Latvijas Valsts prezidente ieradīsies Turcijas lielākajā pilsētā un darījumu centrā Stambulā, kur piedalīsies Latvijas un Turcijas uzņēmēju forumā un apmeklēs Bosfora universitāti.
Vakarā paredzētas Stambulas gubernatora rīkotas vakariņas par godu Latvijas Valsts prezidentei un Imanta Freiberga kungam. Stambulā vizīte arī noslēgsies   rīt, 21.aprīlī, kad paredzēts Zilās mošejas apmeklējums un iepazīšanās ar Sv. Sofijas katedrāli, kā arī izbraukums ar kuģi pa Bosfora jūras šaurumu, kas atdala Eiropu no Āzijas.
Rīt pēcpusdienā Valsts prezidente ar čarterreisu atgriezīsies Rīgā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!