• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Turcija vienmēr būs Latvijai uzticama sabiedrotā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2005., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106269

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valstsvizīte Eiropas un Āzijas krustcelēs

Vēl šajā numurā

20.04.2005., Nr. 62

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Turcija vienmēr būs Latvijai uzticama sabiedrotā

Sanivara Kizildeli, Turcijas Republikas vēstniece, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

KIZILDELI.PNG (98535 bytes)
Sanivara Kizildeli
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Turcija ir pateicīga par atbalstu ceļā uz ES

– Kādu nozīmi Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstvizītei piešķir Turcijas puse?

– Vispirms gribu uzsvērt, ka Viņas ekselences Vairas Vīķes–Freibergas vizīte Turcijā ir nozīmīgs notikums ne vien no mūsu valstu attiecības attīstības viedokļa, – tā sekmēs arī Latvijas tiešus kontaktus ar Turcijas vadību. Vispirms jau ar prezidentu, parlamenta spīkeru un premjerministru. Viņas ekselence Vaira Vīķe–Freiberga Turcijā iemantojusi dziļu cieņu ar nemitīgajiem centieniem savas valsts un pasaules labā un uzticību diplomātijas viscildenākajiem principiem.
Esmu pārliecināta, ka Turcijā ar dziļu uzmanību tiks uzklausīts viņas viedoklis par abas puses interesējošajiem jautājumiem. Viņa tiksies ne vien ar oficiālajam personām, bet arī ar plašsaziņas līdzekļiem, studentiem, biznesmeņiem un citiem Turcijas sabiedrības pārstāvjiem.
Otrkārt, šī ir pirmā valstsvizīte starp Latviju un Turciju pēc tam, kad Latvija iestājusies NATO un Eiropas Savienībā (ES). Latvijas dalība abās šajās organizācijās un Turcijas progress attiecībās ar ES paver jaunas sadarbības iespējas un padziļina mūsu pašreizējās attiecības. Tā kā arī Latvija lems par Turcijas dalību ES, ir ļoti svarīgi, lai jūsu valsts līdere un ministri iespējami labāk iepazītu Turciju, tās tautu, ekonomiku un kultūru. Tiešie iespaidi allaž ir visnozīmīgākie, lai iepazītu kādu valsti. Turcija augstu vērtē Latvijas pausto atbalstu Turcijas dalībai ES un cer, ka šis atbalsts tiks turpināts.
Treškārt, kā sabiedrotajiem NATO mums ir kopīgi uzdevumi starptautiskās drošības jomā. Mums ir kopīgas stratēģiskas intereses attiecībā uz mūsu kopīgajiem kaimiņiem, ko sauc par Eirāziju, kā arī Tuvajos Austrumos un Afganistānā. Mēs vēlamies apmainīties ar Viņas ekselenci Vairu Vīķi-Freibergu viedokļiem un pieredzē un pārrunāt sadarbības iespējas miera, drošības, stabilitātes un demokrātijas paplašināšanā mūsu kopīgo kaimiņu virzienā.

Latvija ir pievilcīga Turcijas uzņēmējiem

– Kā jūs vērtējat Latvijas un Turcijas pašreizējās divpusējās attiecības?

– Mūsu divpusējās attiecības attīstās visnotaļ sekmīgi. Šogad paredzētā vēstniecību atvēršana abās galvaspilsētās ir skaidrs signāls kopīgajai vēlmei arī turpmāk sekmēt attiecības starp Turciju un Latviju. Starp mūsu valstīm jau pastāv nozīmīgs darījumu potenciāls. Turcija, kā zināms, ir liela tirdzniecības valsts. Tās tirdzniecības kopapjoms 2004. gadā bija 160 miljardi dolāru, un Turcijas lielākā tirdzniecības partnere ir ES (ar 60 procentiem no kopapjoma). Arī Latvijas tirdzniecības apjoma pieaugums ir visnotaļ iespaidīgs un pieaug arī Latvijas pirktspēja.
Turcijas uzņēmējiem Latvija ir pievilcīga kā vārti uz Baltiju, Ziemeļeiropu un Austrumeiropu gan tirdzniecībai, gan investīcijām. Strauji pieaug tūrisma apjoms. Nesen sāktie “airBaltic” tiešie lidojumi no Rīgas uz Stambulu vēl straujāk paplašinās mūsu tūrisma kontaktus.
Turkiem Latvija allaž bijusi brīvās pasaules daļa. Mēs nekad neesam atzinuši Latvijas okupāciju. Turku nācija allaž izjutusi dziļu cieņu pret latviešu tautas cīņu par brīvību un neatkarību. Mēs patiesi priecājamies, ka tagad Latvija šo mērķi sasniegusi un ieņēmusi savu likumīgo vietu brīvajā pasaulē.

Mums ir vienāds NATO nākotnes redzējums

– Visbeidzot, kā jūs raugāties uz mūsu valstu sadarbības perspektīvām NATO ietvaros?

– Turcijai un Latvijai ir līdzīgs NATO un transatlantisko attiecību redzējums. Abas valstis uzskata par nepieciešamu saglabāt NATO kā galveno drošības organizāciju eiroatlantiskajā laukā un saglabāt tās galvenās saites ar Ziemeļameriku. Abas valstis uzskata par nepieciešamu saglabāt efektīvu NATO, kas spēj reaģēt uz visiem mūsdienu izaicinājumiem, galvenokārt no teroristu puses, un draudiem starptautiskajai drošībai. Turcija bija Latvijas advokāte jūsu valsts dalībai NATO, un esam priecīgi, ka tagad mūsu valstīm nodrošināta reālā iespēja sadarboties jau kā līdzvērtīgām NATO. Mūsu sadarbība un vienotība NATO ietvaros un divpusējo attiecību jomā arī turpmāk stiprinās mūsu drošības sajūtu un aizsardzības kapacitāti. Turcija vienmēr būs Latvijai uzticama sabiedrotā.

Jānis Ūdris, “LV” speciālkorespondents Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizītē Turcijas Republikā, ziņo no Ankaras

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!