• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2005. gada 14. aprīļa stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2005., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106334

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Čehijas vēstnieka vizīti Aizsardzības ministrijā

Vēl šajā numurā

21.04.2005., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2005. gada 14. aprīļa stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, sākam Saeimas 14.aprīļa sēdi!
Pirms mēs izskatām sēdes darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas lūgumu – veikt izmaiņas šā gada 14.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā un kā pirmo darba kārtības jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Ineses Krastiņas 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu” uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus. Vai deputātiem ir iebildumi par darba kārtības izmaiņu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas lūgumu – veikt izmaiņas šā gada 14.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā un kā 2. darba kārtības jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Anitas Kalniņas 8.Saeimas deputātes pilnvaru apstiprināšanu” uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas lūgumu – veikt izmaiņas šā gada 14.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā un kā 3.darba kārtības jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Ulda Brieža 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu”. Vai deputātiem ir iebildumi par darba kārtības izmaiņu? Deputātiem iebildumu nav. Paldies.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas lūgumu – izdarīt izmaiņas šā gada 14.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā un iekļaut darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu otrajam lasījumam likumprojektam “Grozījums likumā “Par pilsētas domes, rajona padomes, novada domes un pagasta padomes deputāta statusu”””. Vai deputātiem ir iebildumi par darba kārtības izmaiņu? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir iesniegusi Saeimas Prezidijam lūgumu – izslēgt no šā gada 14.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtības likumprojektu “Grozījums likumā “Par pilsētas domes, rajona padomes, novada domes un pagasta padomes deputāta statusu””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. No darba kārtības jautājums izslēgts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas lūgumu – izdarīt grozījumus šā gada 14.aprīļa Saeimas sēdes izsludinātajā darba kārtībā un izslēgt no darba kārtības 42.punktu – likumprojekta “Kriminālprocesa likums” izskatīšanu trešajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? No darba kārtības ir izslēgts.
Cienījamie kolēģi, līdz ar to sākam izskatīt darba kārtību.
Pirmais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Ineses Krastiņas 8.Saeimas deputātes pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Ērika Škapara iesniegumu par to, ka viņš noliek deputāta mandātu sakarā ar ievēlēšanu par Rīgas domes deputātu. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputātu kandidāts no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ir Inese Krastiņa. Komisija ir saņēmusi Ineses Krastiņas iesniegumu, ka viņa piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Ineses Krastiņas 8.Saeimas deputātes pilnvaras uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Inesi Krastiņu sniegt svinīgo solījumu.
I.Krastiņa.
Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīga Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Inesi Krastiņu parakstīt svinīgo solījumu.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku Inesei Krastiņai. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Lūdzu deputāti Inese Krastiņu ieņemt vietu plenārsēžu zālē.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Anitas Kalniņas 8.Saeimas deputātes pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Baibas Brigmanes iesniegumu par to, ka viņa noliek deputāta mandātu sakarā ar ievēlēšanu par Rīgas domes deputāti. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputātu kandidāts no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ir Anita Kalniņa. Komisija ir saņēmusi Anitas Kalniņas iesniegumu, ka viņa piekrīt uzņemties deputātes amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Anitas Kalniņas 8.Saeimas deputātes pilnvaras uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Anitu Kalniņu nodot svinīgo solījumu.
A.Kalniņa.
Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā svinīgi solu būt uzticīga Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Anitu Kalniņu parakstīt svinīgo solījumu!
Cienījamie kolēģi, lūdzu balsojam par lēmuma projektu “Par Anitas Kalniņas 8.Saeimas deputātes pilnvaru apstiprināšanu uz laiku”. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Lūdzu Anitu Kalniņu ieņemt vietu plenārsēžu zālē!
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Ulda Brieža 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Silvas Goldes iesniegumu par to, ka viņa noliek deputāta mandātu sakarā ar ievēlēšanu par Liepājas pilsētas domes deputāti. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputāta kandidāts no partijas “Jaunais laiks” Kurzemes vēlēšanu apgabala saraksta ir Uldis Briedis. Komisija ir saņēmusi Ulda Brieža iesniegumu, ka viņš piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Ulda Brieža 8.Saeimas deputāta pilnvaras.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Acīmredzot Mandātu un iesniegumu komisijas vadītājs Pāvels Maksimovs ir kļūdījies, un no Tautas partijas nākamais kandidāts ir Uldis Briedis.
Tad lūdzu Uldi Briedi nodot svinīgo solījumu!
U.Briedis.
Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Uldi Briedi parakstīt svinīgo solījumu!
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Lūdzu Uldi Briedi ieņemt savu vietu plenārsēžu zālē!
Es gribu izteikt pateicību Silvai Goldei par viņas lielo devumu parlamenta dzīvē (aplausi), par to, kā viņa ir strādājusi Baltijas asamblejā. Un es ceru, ka nākamais Baltijas asamblejas delegācijas vadītājs strādās tikpat labi. Paldies! (Aplausi.)
Cienījamie kolēģi! Tehnisku iemeslu dēļ, jo jāpārorganizē balsošanas iekārtas, Prezidijs izsludina 15 minūšu pārtraukumu.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Es lūdzu visus vēlreiz pārbaudīt, vai balsošanas kartiņas jums strādā. Tad, lūdzu, vēlreiz pārbaudiet savas kartiņas, ieliekot tās balsošanas iekārtā!
Turpināsim izskatīt sēdes darba kārtību.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Kazahstānas Republikas valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību un Protokolu Latvijas Republikas valdības un Kazahstānas Republikas valdības līgumam par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību” nodot Ārlietu komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 62, pret un atturas – nav. Likumprojekts nodots komisijām.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par vēstuļu apmaiņas ceļā noslēgto Vienošanos starp Nīderlandes Karalisti un Latvijas Republiku attiecībā uz Nīderlandes Antiļu salām par ienākumu no uzkrājumiem aplikšanu ar nodokli un tās pagaidu piemērošanu” nodot Ārlietu komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par vēstuļu apmaiņas ceļā noslēgto Vienošanos starp Latvijas Republiku un Džersiju par ienākumu no uzkrājumiem aplikšanu ar nodokli un pagaidu piemērošanu saistībā ar to” nodot Ārlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par vēstuļu apmaiņas ceļā noslēgto Vienošanos starp Nīderlandes Karalisti un Latvijas Republiku attiecībā uz Arubu par ienākumu no uzkrājumiem aplikšanu ar nodokli un tās pagaidu piemērošanu” nodot Ārlietu komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Robežsardzes likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Konvencijas par bērna tiesībām papildus protokolu par bērnu iesaistīšanu bruņotos konfliktos” nodot Ārlietu komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Instrumentu Starptautiskās telekomunikāciju savienības konstitūcijas grozīšanai un Instrumentu Starptautiskās telekomunikāciju savienības konvencijas grozīšanai” nodot Ārlietu komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par aviāciju”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Likumā par ostām” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par arodbiedrībām”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par Līgumu par Eiropas transportlīdzekļu un vadītāja apliecību informācijas sistēmu (EUCARIS)”” nodot Ārlietu komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija.
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Ingrīdai Circenei!
I.Circene (JL).
Lūdzam nodot arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai!
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem iebildumu nav, tātad likumprojekts tiek nodots arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, nosakot, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Augu aizsardzības likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums Civilprocesa likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – 8, neviens neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Māra Grīnblata, Jāņa Straumes, Jura Dobeļa, Pētera Tabūna un Dzintara Rasnača iesniegto likumprojektu “Grozījumi Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
Par likumprojekta nodošanu komisijai runās deputāts Juris Dobelis.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi! Dažus ievadvārdus tomēr vajadzētu teikt.
Ir ļoti skaisti vārdi – “Vienoti Latvijai” – Rēzeknē uz Brīvības pieminekļa redzami, bet tad, kad mēs nonākam līdz darbiem, tad par to vienotību kaut kā liela daļa sabiedrības aizmirst vai izliekas, ka tāda nav vajadzīga.
Lūk, tieši tāpēc šad un tad ir jāpaskatās arī vēsturē un jāpadomā, vai mēs kaut ko gribam valstiski labāk izdarīt, vai mēs tomēr domājam, kā tā mūsu mazā organizācija vai es pats kaut kur tikšu iekšā.
Kā tad bija ar to partijas dibināšanu tad, kad mēs piedāvājām palielināt to cilvēku skaitu, kuriem ir dotas tiesības dibināt partiju? Šeit, Saeimā, diemžēl mūsu priekšlikums tika noraidīts. Pļāpāšana par demokrātiju, kas ir novedusi pie 60 un vairāk dažādu partiju un partijiņu veidošanos Latvijā. Diemžēl tas turpinās.
Tāpat pirms šīm pašvaldību vēlēšanām. Mēs brīdinājām. Šeit pat Saeimā bija pārrunas par šo 5% barjeru. Ir vajadzīga vai nav vajadzīga. Bija organizācijas, kas ļoti viltīgi sākumā izlikās, ka tas ir labi, vēlāk, izrēķinājušas, ka viņu iespējas ir pavārgas dažās svarīgās pilsētās, nolēma šo haosu atstāt. Mēs jau arī redzam rezultātus. Paldies Dievam, ka prāta pietika Rīgā noteikt šos 5%. Ja to nebūtu, es varu iedomāties, kāda izskatītos Rīgas dome, un tad viens vai divi cilvēki varētu regulēt visu Rīgu un 8 miljonus iztērēt viena pāļa iedzīšanai, un pateikt, ka vairāk naudas nebija.
Bet tas pats taču notiek citās Latvijas pilsētās! Jo mums vēl bez Rīgas ir desmit pilsētas, kurās ir vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju, es jums varētu atgādināt dažus skaitļus. Jūrmala – 21 saraksts. Tāds absurds kā atkārtotas vēlēšanas sen nav bijis Latvijā tādos mērogos. Tepat blakus Rīgai.
Ja tur būtu bijusi 5% barjera, kā mēs ierosinājām, nebūtu šāda haosa. Vai tiešām tas nav skaidrs? (Izsaucieni no zāles: “Andžāns nebūtu ievēlēts!”) Jo, redziet, kā tagad dodas uz pašvaldību vēlēšanām. Sagrābsta dažus desmitus radu, draugu, mīļāko, mīļākās, un tāds bariņš sanāk, un pietiek ar tām balsīm, lai tiktu iekšā pašvaldībā viens pārstāvis. Ko viņš pārstāv? Viņš pārstāv pats sevi. Neko citu vairāk viņš nepārstāv.
Tāpēc vienreiz padomāsim par to – vai mums tiešām ļoti patīk šī duļķošana. Protams, jo duļķaināks šis ūdens, jo dažiem miljonāriem, pēdiņās, ir lielākas iespējas zvejot. Un šīs iespējas viņi gribētu izmantot visu laiku. Un joprojām.
Tāpēc mēs atkārtoti piedāvājam kolēģiem. Padomājiet, lūdzu! Ja jūs gribat spēcīgas partijas, ar labajiem spārniem, kreisajiem spārniem, tad ir nepieciešams, lai nebūtu Latvijā 60–70 un vēl es nezinu cik partiju. Vai tas valstij nāk par labu? (Starpsaucieni no zāles: “Diemžēl demokrātija!”) Un līdz ar to, ja jūs dzirdat kādus bļāvienus zālē, tad tie ir tie īstie vainīgie. Lūk!
Un tāpēc es jums varu piedāvāt tikai vienu variantu – vismaz tiem, kas grib nopietni tālāk veidot kaut kādu ciešamu politisko spektru Latvijā. Atbalstiet, lūdzu, mūsu priekšlikumu un neuztraucieties, ka tas varētu attiekties varbūt tagad jau uz Rēzekni un Jūrmalu. Par to var būt atsevišķa saruna. Bet galvenais ir runa par nākamajām pašvaldību vēlēšanām. Un var būt, ka būs vēl labāki priekšlikumi. Bet šo, mūsu, vajadzētu nodot komisijām un tālāk pie tā strādāt. Ceru uz atbalstu.
Paldies!
Sēdes vadītāja.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Arvīds Ulme.
A.Ulme (ZZS).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Kā jau es esmu teicis, ka pasaulē ir tāds “zaļo” princips: “Mazs ir brīnišķīgs.” Un jebkura nākotnes attīstība saistās nevis ar centralizāciju jeb globalizāciju, bet faktiski nākotnes izdzīvošana – gan fiziskā, gan garīgā nozīmē – ar decentralizāciju, ar personību.
Runājot par šīm stiprām partijām, var būt, ka Dobelim varētu... varētu Dobelis ierosināt tādu lietu kā 51 procentu, jo tad būtu ārkārtīgi normāla un stipra partija. Jo ko mēs vispār pašlaik vēlamies panākt? Mēs varbūt vēlamies panākt, lai domēs būtu tāds, tā sakot, normāls darbs. Bet kas ir normāls darbs? Normāls darbs jeb normāls rezultāts ir tādā gadījumā, ja šajās domēs tiek saskaņoti un ņemti vērā visdažādākie sabiedrības viedokļi, jautājumi, viņu centieni un rūpes. Un tās rūpes – vai arī varbūt tās nepārstāv šī 51 procenta skaitā, bet arī tā tie 2, tie 5, tas 1 procentiņš, arī viņi ir sabiedrības daļa, arī viņai ir šī sirdssāpe un spēja uzlabot šo dzīvi šajā sabiedrībā. (Starpsauciens: “Nemuldi!”)
Kā tad notiek... Kas tad ir mainījies tagad ar šiem procentiem Rīgā? Tāpat tā viena balss praktiski izšķir. Mainījies ir tas, ka netiek uzklausīta vesela rinda citas balsis, un viņas tiek savāktas it kā, lai stiprinātu lielākās partijas... Bet rezultāts, ko mēs gribam panākt, taču nemainās! Jo šie cilvēki, tāpat viņi ir... Jūs... nerisināsim domēs tagad viņu jautājumus, viņi risinās, pulcēsies savās organizācijās, un risinās šos jautājumus uz vietas, uz ielām. Un nerisinās varbūt tādā konstruktīvā veidā, bet tādā destruktīvā veidā, kas izpaudīsies... Lamās valdību un tā tālāk, kas arī šo plaisu starp sabiedrību un valdību arvien, arvien palielinās, šie procenti. Tikai palielinās! Jo tie jau... tā rūpe, tā sāpe vai smeldze, ar ko viņi tur nav varējuši izpausties, viņi jau... nu tāpēc, ka viņi netika šai procentu barjerai pāri, viņa jau nekur nepazudīs. Viņa turpinās! Un rezultātā sabiedrības atveseļošanās nenotiek. Nenotiek šī konsolidācija un šī, es domāju, tāda veselīga izpratne.
Es tomēr aicinu neaizrauties pārāk ar tiem procentiem, un patiešām, lai var visi cilvēki izteikt savu viedokli, izdiskutēt to, pārliecināt. Un varbūt ka arī kādreiz tam vienam procentam var būt ļoti liela taisnība. (No zāles deputāts L.Ozoliņš: “Pareizi!”)
Paldies! (Aplausi.)
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Viens deputāts ir runājis “par”, viens deputāts ir runājis “pret”.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 47, pret – 30, atturas – 10. Priekšlikums ir... Tātad likumprojekts komisijai ir nodots.
Cienījamie kolēģi! Pirms mēs tālāk sākam izskatīt darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Lagzdiņa, Rugātes, Porieša, Vasaraudzes, Slaktera un citu deputātu iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas 14.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā, iekļaujot sadaļā “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana” lēmuma projektu “Par deputāta Ulda Brieža ievēlēšanu Saeimas Juridiskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī deputātu Lagzdiņa, Rugātes, Porieša, Vasaraudzes, Slaktera un citu deputātu iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas 14.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā, iekļaujot sadaļā “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana” lēmuma projektu “Par deputāta Ulda Brieža ievēlēšanu Saeimas Saimnieciskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi par darba kārtības izmaiņu? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta.
Cienījamie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis arī Juridiskās komisijas lūgumu izdarīt izmaiņas 14.aprīļa sēdes darba kārtībā un iekļaut likumprojekta “Grozījums Civilprocesa likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta. Paldies.
Cienījamie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Valda Ģīļa lūgumu piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 14.aprīlī”. Lūdzu deputātus balsot par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Valdim Ģīlim. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Deputātam bezalgas atvaļinājums piešķirts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu otrajam lasījumam likumprojektam “Grozījums likumā “Par pilsētas domes, rajona padomes, novada domes un pagasta padomes deputāta statusu””” līdz šā gada 10.maijam un izskatīšanu otrajā lasījumā – 19.maijā.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Aijas Jermacānes apstiprināšanu par Rēzeknes tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija izskatīja lēmuma projektu “Par Aijas Jermacānes apstiprināšanu par Rēzeknes tiesas tiesnesi”. Komisijas lēmums pozitīvs. Lūdzu Saeimu atbalstīt Aijas Jermacānes apstiprināšanu par Rēzeknes tiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret – nav, atturas – 2. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Vitas Lāčplēses apstiprināšanu par Daugavpils tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija vienbalsīgi atbalstīja Vitas Lāčplēses apstiprināšanu par Daugavpils tiesas tiesnesi. Lūdzu Saeimu atbalstīt Vitas Lāčplēses apstiprināšanu par Daugavpils tiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Zanes Pētersones apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija izskatīja lēmuma projektu “Par Zanes Pētersones apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesnesi”. Komisijas lēmums pozitīvs. Lūdzu Saeimu atbalstīt Zani Pētersoni par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Dainas Ročānes apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija izskatīja lēmuma projektu “Par Dainas Ročānes apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi”. Komisija vienbalsīgi atbalstīja Dainas Ročānes apstiprināšanu par Cēsu rajona tiesas tiesnesi. Lūdzu Saeimu atbalstīt Dainu Ročāni par Cēsu rajona tiesas tiesnesi!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Aivara Uminska apstiprināšanu par Rīgas apgabaltiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stapaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija vienbalsīgi atbalstīja lēmuma projektu “Par Aivara Uminska apstiprināšanu par Rīgas apgabaltiesas tiesnesi”. Lūdzu Saeimu atbalstīt Aivaru Uminski par Rīgas apgabaltiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Didža Aktumaņa iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija izskatīja lēmuma projektu “Par Didža Aktumaņa iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”. Komisijas vērtējums pozitīvs. Lūdzu Saeimu apstiprināt Didzi Aktumani par Liepājas tiesas tiesnesi!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 1, neviens deputāts neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Karīnas Kazārovas atkārtotu iecelšanu par Tukuma rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija vienbalsīgi atbalstīja Karīnas Kazārovas virzīšanu par Tukuma rajona tiesas tiesnesi. Lūdzu Saeimu nobalsot par lēmuma projektu “Par Karīnas Kazārovas atkārtotu iecelšanu par Tukuma rajona tiesas tiesnesi”.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Arņa Lapiņa atkārtotu iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija atbalstīja lēmuma projektu “Par Arņa Lapiņa atkārtotu iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”. Lūdzu Saeimu atbalstīt Arni Lapiņu par Liepājas tiesas tiesnesi!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Krista Līča atkārtotu iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija atbalstīja lēmuma projektu “Par Krista Līča atkārtotu iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi”. Lūdzu Saeimu nobalsot par Krista Līča iecelšanu par Liepājas tiesas tiesnesi!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Dzintras Amerikas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija izskatīja lēmuma projektu “Par Dzintras Amerikas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Komisijas lēmums ir pozitīvs. Lūdzu Saeimu apstiprināt Dzintru Ameriku par administratīvās rajona tiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret– nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Ilzes Freimanes iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija atbalstīja lēmuma projektu “Par Ilzes Freimanes iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu Saeimu nobalsot par lēmuma projektu “Par Ilzes Freimanes iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Kristīnes Kalvānes-Radziņas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).

Juridiskā komisija atbalstīja lēmuma projektu “Par Kristīnes Kalvānes-Radziņas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu Saeimu nobalsot par Kristīnes Kalvānes-Radziņas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Karinas Krastiņas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija atbalstīja lēmuma projektu “Par Karinas Krastiņas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu Saeimu nobalsot par Karinas Krastiņas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Valtera Poķa iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija atbalstīja lēmuma projektu “Par Valtera Poķa iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu Saeimu atbalstīt lēmuma projektu par Valtera Poķa iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Edgara Puriņa iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija atbalstīja lēmuma projektu “Par Edgara Puriņa iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Lūdzu arī Saeimu atbalstīt Edgara Puriņa iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Vilmāra Endzeļa apstiprināšanu par Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija atbalstīja lēmuma projektu “Par Vilmāra Endzeļa apstiprināšanu par Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi”. Lūdzu Saeimu nobalsot par lēmuma projektu “Par Vilmāra Endzeļa apstiprināšanu par Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi”.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Santas Liniņas apstiprināšanu par Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.
V.Stepaņenko (LPP).
Juridiskā komisija izskatīja lēmuma projektu “Par Santas Liniņas apstiprināšanu par Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi”. Komisijas vērtējums ir pozitīvs. Lūdzu Saeimu nobalsot par lēmuma projektu “Par Santas Liniņas apstiprināšanu par Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi”.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – nav, atturas – 1 deputāts. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Ulda Brieža ievēlēšanu Saeimas Juridiskajā komisijā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Ulda Brieža ievēlēšanu Saeimas Saimnieciskajā komisijā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Japānas valdības līgumu par Japānas valdības neatmaksājamo tehnisko palīdzību Latvijai kultūras jomā – Latvijas Vēstures muzejam audiovizuālo iekārtu iegādei”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Godātie kolēģi! Otrajam lasījumam nav iesniegts neviens priekšlikums. Tātad es jūs aicinu komisijas vārdā atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā šo likumprojektu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likums “Par Latvijas Republikas valdības un Japānas valdības līgumu par Japānas valdības neatmaksājamo tehnisko palīdzību Latvijai kultūras jomā – Latvijas Vēstures muzejam audiovizuālo iekārtu iegādei” pieņemts. Paldies.
Pirms tālāk izskatīsim darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas Juridiskās komisijas lūgumu grozīt šā gada 14.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtību un izskatīt komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījums Civilprocesa likumā” pirmajā lasījumā un iekļaut to pēc darba kārtības 40.punkta. Vai deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu deputātus balsot par darba kārtības maiņu, iekļaujot pēc darba kārtības 40.punkta likumprojekta “Grozījums Civilprocesa likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 62, pret – 14, atturas – 6. Darba kārtība ir mainīta. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par nekustamo īpašumu atsavināšanu valsts vajadzībām Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai nepieciešamajā teritorijā”. Otrais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Izskatīsim saņemtos priekšlikumus.
1.priekšlikums ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates.
Ministru kabineta vārdā – kultūras ministre Helēna Demakova.
H.Demakova (kultūras ministre).
Priekšsēdētājas kundze! Cienījamās deputātes un godātie deputāti! Es atceros, vēl iepriekšējās Saeimas laikā, kad notika debates par Nacionālās bibliotēkas celtniecības likumprojektu, daži deputāti citēja Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas atbalstošo viedokli par bibliotēkas projektu. Prezidente bija teikusi, ka bibliotēka mums ir nepieciešama, citēju, “kā gaiss un kā ūdens”. Šodien mēs varam sacīt, ka bibliotēkai mums ir nepieciešama arī zeme. Es pat teiktu, ka tā saucamais “bibliotēkas zemju” jautājums ir izšķirošs, lai mēs bibliotēku uzbūvētu laikā, tas ir, līdz 2008.gada 18.novembrim, kad Latvijas valstij apritēs 90 gadu jubileja.
Šodien Saeimā otrajā lasījumā izskatāmais likumprojekts tad, kad to pieņems trešajā lasījumā un tas stāsies spēkā, atrisinās Latvijas Nacionālās bibliotēkas zemju jautājumu.
Kāda ir šā likumprojekta, precīzāk, likumu paketes būtība? Tā ir ļoti vienkārša un atbilstoša pasaules praksei. Valsts pārņem savā īpašumā tās zemes platības un dzīvokļus, kuri nepieciešami bibliotēkas celtniecībai, un izmaksā īpašniekiem taisnīgu atlīdzību atbilstoši īpašuma tirgus vērtībai.
Ja īpašniekam šķiet, ka izmaksātā summa ir par mazu, tad viņam ir iespēja tiesāties par lielāku atlīdzību, ko var noteikt tiesa. Taču, un tas varbūt ir pats svarīgākais, tiesāšanās nekavēs bibliotēkas celtniecības procesu. Precīzāk sakot, bibliotēkas celtniecības process nebūs atkarīgs no neprognozējama ilguma tiesvedībām par zemju jautājumu. Tā ir izšķiroši svarīga nostādne.
Deputātiem ir zināms, ka Saeimas Juridiskajā komisijā notika karstas debates par šo likumprojektu. Šo debašu cēlonis, šķiet, bija atsevišķas normas, kuras no juridiskā viedokļa tiek vērtētas kā drosmīgas un izlēmīgas. Juridiskajai komisijai, protams, ir tiesības uz viedokli. Tomēr ir skaidrs, ka bibliotēkas celtniecība ir milzīgs projekts, kura īstenošanai pieņemamie tiesiskie mēri arī ir atbilstoši.
Tāpēc es esmu gandarīta, ka visi valdības koalīcijas partneri ir vienojušies par atbalstu bibliotēkas zemju likumiem valdības iesniegtajā redakcijā.
Vēl jo vairāk. Tā kā šis Satversmes 81.panta kārtībā valdības pieņemtais likums jau ir spēkā, es vēlos jūs, cienījamie deputāti, informēt, ka Kultūras ministrija jau ir veikusi nepieciešamās darbības un absolūtais vairākums bibliotēkai nepieciešamo īpašumu jau ir pārņemti uz valsts vārda. Tādā nozīmē šis likums tikai apstiprina patlabanējo pozitīvo status quo.
Es pateicos visiem, kuri piedalījušies šā likuma izstrādē. Es saku paldies arī kritiskajiem prātiem no Saeimas Juridiskā biroja, kā arī atsevišķiem kritiski noskaņotiem deputātiem, tas ir, Jaunupa kungam, kurš gan man personiski apliecināja, ka viņam neesot iebildumu pret bibliotēkas projektu.
Es aicinu jūs balsot par šo likumu, jo tas nodrošinās, ka bibliotēkas projekts tiks īstenots Daugavas krastā, pie ūdens, mūsu Latvijas gaisā un tepat, uz Latvijas zemes.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Arvīds Ulme.
A.Ulme (ZZS).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Faktiski šī bibliotēka jau ir viens tāds spilgts globalizācijas piemērs, un par to jau arī ir daudz runāts. Un es arī faktiski neiebilstu par šo zemju atsavināšanu, bet man liekas, ka vajadzēja tomēr pārskatīt attiecībā uz šo piespiedu atsavināšanu dzīvokļiem.
Tas ir tāds... Es kaut kā nesaprotu, vai tas ir kaut kāds tāds kosmiskais centrs, kuru nevar pabīdīt ne par vienu metru ne pa labi, ne pa kreisi, kaut kā tāds... tāds kā objekts, kas vispār... kuram nedrīkst pat ar pirkstu pieskarties, kur nu vēl pret to runāt!
Kādā sakarā ... Esmu nostaigājis gar to Daugavas krastu un vispār redzu n–tās vietas, kurās varētu būvēt šo bibliotēku, neskarot un neizdzenot cilvēkus no dzīvokļiem.
Es domāju, ka varbūt ir kaut kāds speciāls arguments, kāpēc tieši tur ir jānojauc māja, lai uzbūvētu tur lielāku māju? Bet tādu argumentu... Varbūt, ka kāds pateiks vēl. Tādu argumentu es nedzirdēju. Es izklaušināju visus, un tādus argumentus es nezinu.
Es aicinātu deputātus patiešām balsot pret šo priekšlikumu, pret šiem priekšlikumiem, kas attiecas uz dzīvokļu piespiedu atņemšanu.
Manuprāt, vispār ir jāpārskata šis projekts, ja tas prasa tādus upurus, tādus piespiedu agresīvus, vardarbīgus, es teiktu, mehānismus, lai to var realizēt. Var būt, ka šī bibliotēkas ideja vispār ir drusciņ jāpārskata.
Tagad ir pavisam cits laikmets. Jūs zināt, es varu ieiet internetā, paņemt jebkuru pasaules bibliotēku, atvērt jebkuru grāmatu. Un tā vietā, lai būvētu vienu bibliotēku par simtiem miljonu, mēs jums par tiem simtiem miljoniem uzbūvējam simts dažādās vietās simtiem bibliotēku.
Tā, lūk, ir normāla attīstība! Attīstība notiek pa pakāpieniem. Tad, kad ir nodrošināts Madonā, Rēzeknē, Viļānos, un tur šādu miljonīgu.. vienu bibliotēku par miljonu, tad nākamajā etapā mēs domājam, kā parādīt sev muskuļus un nodemonstrēt vienā kosmiskā centrā vienu milzīgu bibliotēku, kurā tad nu skries no visām pasaules malām skatīties grāmatas un klausīties. Ne tā būs, nekā! Cilvēki atvērs kompjūteru, paņemts ir, izdrukās visu, ko viņiem vajag. Šīs centralizācijas, tās globalizācijas, tāda veida laiks jau sen ir beidzies. (Starpsauciens: “Pareizi!”)
Tāpēc es aicinātu patiešām vispār pārskatīt. Vardarbīgus likumprojektus pieņemt vienkārši tāpēc, lai parādītu sev muskuļus, cik mēs esam gudri un cik mēs esam labi. Kādreiz runājām par Latgales novadu. Tagad es aizbraucu – Ape, Alūksne, Vireši, burtiski nedēļu atpakaļ, tur ir vēl trakāk nekā Latgalē. Ir tumšas mājas, bez logiem stāv kilometru kilometriem. Lūk, bibliotēka! Lūk, kur vajag ieguldīt naudu!
Sēdes vadītāja.
Vārds kultūras ministrei Helēnai Demakovai.
H.Demakova (kultūras ministre).
Godātie deputāti! Atbildot uz konkrētiem faktiem, piesaucot Madonu, gribu teikt, ka Madonā, saņemot kredītu, jau ir uzbūvēta bibliotēka. Daudz kur bibliotēkas top. Kopā ar Kučinska kungu mēs veicam Latvijas kultūras kartēšanu, situācija ir pilnīgi citādāka, nekā godājamais deputāts jūs tikko informēja. Vismaz bibliotēku jomā ir liels pacēlums šobrīd.
Kas attiecas uz konkrēto māju konkrētā vietā. Jau 1995.gadā Kultūras pieminekļu inspekcija rakstīja Kultūras ministrijai – un deputātiem tas ir zināms, tiem, kuri ir iedziļinājušies šajā jautājumā – ka šis nav ne valsts, ne vietējās nozīmes kultūras piemineklis. Un ja mēs izsveram Birkerta ģēniju un vienu vienkāršu māju Pārdaugavā, kur tiek tik tiešām iedzīvotājiem kompensēts ar lieliem naudas līdzekļiem šis te īpašums, nu tad es domāju, ka saprāts uzvarēs.
Nākamā lieta. Nez kādēļ 15 gadus notiek šīs te debates, un kāds runā par muskuļu rādīšanu un par to, ka mums nevajag būt gudriem un skaistiem, un vareniem, bet nez kādēļ mums ir vācu simboli, mums ir krievu simboli, un nez kādēļ kāds nemitīgi darbojas pret to, lai mums, latviešiem, beidzot būtu savs simbols. Tas ir ļoti simptomātiski, ka dažos brīžos noteikti cilvēki ar to nodarbojas. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Juris Dobelis.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi! Šodien faktiski ir izšķiršanās – vai mēs atbalstām Juridiskās komisijas piedāvāto variantu, vai tomēr vēl vairāk ieinteresēto pušu variantu. Jā, ņemšanās ap bibliotēkas celtniecību ir krietni vairāk par desmit gadiem. Tas, protams, ir vairāk nekā nožēlojami, bet par to vajadzēja runāt pirms tiem 15 gadiem. 1994.gadā es biju Rīgas domnieks. Un toreiz pie mums ieradās Birkerta kungs ar visu svītu un dažādi gudreļi no Rīgas un citām Latvijas vietām, tā sacīt “naudas maka turētāji”, un stāstīja, cik jauki viss būs un kā tas būs, un man pirmais un vienīgais jautājums viņiem visiem bija – kas notiks ar zemi, kas tur ir privātīpašums, kur jūs taisāties celt bibliotēku? Kāda bija atbilde? Atbildes nebija! Visi izlikās, ka tāda jautājuma nemaz nav un ka tas jau atrisināsies kaut kā. Nu turpina to risināt, kā jūs redzat, daudzu gadu laikā. Un šeit ir tas pamatjautājums – vai mēs esam spējīgi civilizēti rīkoties?
Pēc tam, kā jūs atceraties, šeit vecie Saeimas deputāti, bija brīnišķīgs projekts, kā atņemt cilvēkiem naudu priekš bibliotēkas – paaugstināt izmaksas par elektroenerģiju un vienu daļiņu no turienes “nosūkt”, kas ar to notiks – neviens nezinās. Bija vēl runa par trešo licenci un tamlīdzīgām lietām, no kurienes it kā priekš bibliotēkas nākšot nauda. Ar lielām pūlēm mums izdevās izgāzt šo sūknēšanas variantu, šo elektrības izmaksu palielināšanu. Ja jūs atceraties, pirmajā lasījumā šis projekts jau šeit bija. Tad man nācās uz otro lasījumu iesniegt savu variantu, lai izmestu ārā šo elektrības aiztikšanu. Vai tiešām nav skaidrs, kāpēc tāda vilcināšanās, bija? Un tur, kur ir vilcināšanās, un tur, kur ir privātīpašums, kura liktenis nākotnē nav sevišķi skaidrs, tur sāksies pirkšana, pārpirkšana, uzpirkšana, iebaidīšana... Nu, līdz novākšanai Latvijā vēl nav tikuši. Tik lielu ienākumu mums nav, lai tā vienkārši vāktu nost.
Lūk, par to ir tā runa! Šodien mēs konstatējam milzīgu pieaugumu šī projektu izmaksu novērtēšanā. Paskatieties, kāds tas bija toreiz un kāds ir tagad. Jā, protams, inflācija, cenas un tamlīdzīgas lietas. Bet tur jau iet tādi miljoni, ka jocīgi paliek ap sirdi.
Kāpēc es par to runāju? Šeit ir konceptuāla pieeja. Juridiskā komisija ir piedāvājusi, var teikt, Saeimas kompromisa variantu. Tas ir Juridiskās komisijas izstrādāts variants. Jā, tas atšķiras no tā varianta, kas nāca no valdības. Nu, tagad ir ārkārtīgi interesanti! Koalīcija, valdības mīlestība, lūk... vai arī attieksme pret valsti. Vai arī attieksme pret valsti. Kāda tā būs, to, protams, parādīs balsojums.
Bet man ir tā savādi. Juridiskā komisija, kurā ir pārstāvētas visas frakcijas, ir nonākusi pie viena varianta. Tagad mēs no jauna atkal ņemam visu to darbu nost un atgriežamies pie vecā varianta. Lūk, par to ir runa. Un tad nav ko brīnīties, kas notiks pēc tam. Uz visām vājajām vietām pirmajā variantā komisijas sēdē tika norādīts. Līdz ar to, lūdzu, lemiet! Viens liels runātājs teica: nu kā nu jūs lemsit, tā būs.
Tā būs arī šodien, balsojot par šo variantu. Paldies Dievam, ka ir tikai otrais lasījums. Es neredzu neko labāku, kā atbalstīt Juridiskās komisijas izstrādāto projektu.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs. Vai jums pietiks ar četrām minūtēm? Lūdzu!
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Šis te likumprojekts vērsts uz to, lai atņemtu mūsu Latvijas pilsoņiem, iedzīvotājiem, 7 īpašumā atrodošos zemes gabalus un 11 dzīvokļus. Vai nu Rīgā neatradās neviena cita vieta, kur uzcelt bibliotēku? Vai vajag tieši šeit, kur vajag likvidēt dažas dzīvojamās mājas, celt to jauno gaismas pili? Kam gaismas pils tā būs? Vai tiem, kam atņems īpašumu, kuru viņiem garantē mūsu Satversme?
Cienījamie kolēģi! Tas, kas piedāvā šo likumu, iet pret Satversmi. Un ja nu valsts šajā gadījumā grib rīkoties tā, tad kāpēc mūsu valsts nerīkojas konsekventi? Jo tad, kad valsts piedāvāja privatizēt cilvēkiem viņu īpašuma dzīvokļus, valsts atstāja zem valsts dzīvokļiem privāto zemi, un tagad dzīvokļu īpašniekiem ir lielas problēmas. Kāpēc tur nebija konsekvences? Un es uzskatu, ka tāds lēmums, ka atdot kādreizējiem īpašniekiem viņu zemi bez kaut kādām citām interesēm... neskatoties uz valsts interesēm, tā bija un ir liela valsts kļūda.
Padomājiet par to! Mūsu frakcija balsos pret šo likumprojektu.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Debates turpināsim pēc pārtraukuma.
Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!
Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Aigaram Pētersonam.
A.Pētersons (JL).
Godājamie kolēģi! Baltijas asamblejas sēde šeit pat pirmajā pārtraukumā.
Sēdes vadītāja.
Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai deputātei Ingunai Rībenai.
I.Rībena (8.Saeimas sekretāra biedre).
Cienījamie kolēģi! Tātad nav reģistrējušies: Aleksandrs Bartaševičs... ir, ja... Oskars Kastēns – nav, Aleksandrs Kiršteins, Klausa kungs – ir, Liene Liepiņa, Vineta Muižniece, Valdis Ģīlis, Jānis Strazdiņš, Vaira Paegle, Inese Šlesere. Paldies!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Turpinām izskatīt likumprojektu “Par nekustamo īpašumu atsavināšanu valsts vajadzībām Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai nepieciešamajā teritorijā”.
Turpinām debates par 1. – Juridiskā biroja priekšlikumu.
Nākamais debatēs pieteicies deputāts Nikolajs Kabanovs.
N.Kabanovs (PCTVL).
Kolēģi deputāti! Es gribu jums atgādināt, ka pirms nedēļas Rīgā atskanēja sprādziens. Tādā veidā atstumtais cilvēks risina savas problēmas ar mūsu valsti. Es domāju, ka Nacionālās bibliotēkas lietā nebūs sprādziena, bet varētu būt pieprasījumi pret Latvijas valsti, tiesas lietas, kur valsts var zaudēt miljoniem latu. Tāpēc, ka šis projekts ir absolūti boļševistisks – atsavināt īpašumu. Tas arī ir nevis latviešu simbols, bet sociālisma simbols, tāpēc ka bibliotēkas celšana bija paredzēta 1968.gadā šajā vietā.
Bez tam es varu piebilst, ka jau uz šo brīdi šim projektam iztērēti miljoni latu. Iztērēti par projektu, par Birkerta kunga skicēm un tā tālāk, un tā joprojām.
Man bija iespēja sazināties par projektu, un es varu jums teikt, ka neviena Latvijas firma, tur, teiksim inženiertīklos, nav iesaistīta. Viss – no lifta līdz jumtam – ir amerikāņu, Eiropas visdārgākie projekti. Tas ir simbols nevis Latvijas valstij, bet valsts naudas izšķērdēšanai.
Es domāju, ka tagad Rīgas cilvēki būs ļoti neapmierināti ar mūsu rīcību, tāpēc ka: no kā sākas jaunā Rīgas dome? Viņa sākās no tā, ka Aksenoka kungs teica, ka jaunais Dienvidu tilts mums nav vajadzīgs. “Mums ir vajadzīga Nacionālā bibliotēka.” Tāpat mēs izšķērdēsim 100 miljonu latu par projektu, kurš nevienam nav vajadzīgs.
Es domāju, ka mums tagad vajag balsot atbilstoši rīdzinieku vajadzībām, nevis par to, lai šo naudu ieraktu zemē un veiktu vēl vienu korumpantu projektu. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Es esmu Saeimas un Augstākās padomes deputāts nu jau būs gandrīz 15 gadi. Bet nekad es neesmu piekritis tam viedoklim, ko šeit tik kaismīgi no tribīnes aizstāvēja viens mans kolēģis 6.Saeimā, ka Saeimā nu sēž tās Latvijas 100 gudrākās galvas! Atcerieties, kurš tā teica! Bija tāds Krisberga kungs, kurš šo spārnoto frāzi pavēstīja 6.Saeimas deputātiem. Un kur viņš beigās finišēja? Viņš beigās nonāca cietumā. (Starpsauciens: “Sen jau ir izgājis. Strādā!”)
Tāpēc, cienījamie kolēģi! Es tomēr aicinu arī jūs kādreiz ieklausīties cilvēkos, kas attiecīgajā jomā ir kompetentāki par mums vienā vai otrā jautājumā.
Ulmes kungs apšaubīja to, ka ir nepieciešams bibliotēkas celtniecības vajadzībām nojaukt to māju, kas atrodas pretī Akmens tiltam, ja brauc no šīs Daugavas puses, kreisajā pusē. Mūsu vides speciālisti, arhitekti, pilsētbūves speciālisti, ne tikai mūsu – Latvijas, bet arī, ņemot vērā Birkerta pasaules mēroga autoritāti, ar šo projektu ir iepazinušies pasaules mēroga speciālisti, un visi atzīst, ka projektam ir jābūt tādam, kā ir iecerējis pasaules slavenais arhitekts Birkerts, un ka šis projekts prasa tās mājas nojaukšanu. Un vai tiešām Jānis, Pēteris, Andrejs, jebkurš mūsu kolēģis ir gudrāks par šiem pasaules mēroga speciālistiem? Es tomēr pieļauju iespēju, ka tā nav.
Kabanova kungs! Šajā bibliotēkā būs grāmatas arī krievu valodā, būs grāmatas daudzās pasaules valodās. Nu nevajag jums paniski šeit satraukties! Tas nebūs tikai Rīgas projekts, cienījamie kolēģi! Tas būs visas Latvijas projekts. Un mēs taču labi zinām, ka šis projekts sevī ietver saslēgšanu vienotā informācijas sistēmā – visu Latvijas bibliotēku saslēgšanu, informācijas apmaiņu starp Rīgā uzcelto bibliotēku un starp visām pārējām Latvijas bibliotēkām. Un ja šeit kāds piemin Madonu, Alūksni vai ko citu, tad tur cilvēkiem informācijas iegūšana būs stipri labāka un iespējas būs nesalīdzināmi lielākas pēc šī projekta īstenošanas.
Kabanova kungs apgalvoja, ka šo bibliotēku cels amerikāņi. Muļķības tās ir! Šo bibliotēku pamatā cels Latvijas būvnieki, un mūsu būvfirmas neatkarības gados jau ir ļoti attīstījušās un pierādījušas ar dažādu lielu objektu celtniecības īstenošanu, ka tās spēj strādāt jau pasaules līmenī. Nenoniecināsim taču paši savus Latvijas cilvēkus.
Ulmes kungs, nu nevērsieties pret šīs bibliotēkas celtniecību, jo jūs taču galu galā neesat līdzvērtīgi šim Krievu skolu aizstāvības štābam, kas vēršas būtībā pret Saeimā pieņemtu likumu. Jo likums par bibliotēkas celtniecību ir pieņemts Saeimā ar ievērojamu balsu pārsvaru, un tāpēc arī nevajag vērsties pret šo projektu, jo faktiski mēs tad ignorējam visu mūsu to kolēģu, kas balsoja par šo likumprojektu, gribu.
Tā ka, cienījamie kolēģi, es aicinu šo pirmo priekšlikumu, ko ir izteicis Juridiskais birojs, atbalstīt. Tas ir loģisks priekšlikums. Un arī aicinātu turpmāk diskusijā ieklausīties to cilvēku viedoklī, kuri visvairāk ir bijuši saistīti ar šī likumprojekta gatavošanu. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Leopolds Ozoliņš.
L.Ozoliņš (ZZS).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! Ir tāds sens latīņu teiciens “timeo danaos et dona ferentes” – baidies danajiešu pat tad, kad viņi nes dāvanas. Ja jūs atceraties šī projekta sākumu, tad tas nebija Birkerta kunga dāvinājums, trimdas latviešu dāvinājums. Bet tas bija UNESCO dāvinājums. Un arī atcerieties, mūsu tāda trimdiniece ir Nagobads, Nagobads Ābola, kas strādāja Francijā, un strādāja UNESCO sistēmā. Un toreiz viņa, varēja saprast no viņas runas, ka, lūk, UNESCO sametīs naudu, tātad visas pasaules valstis piedalīsies šajā celtniecībā. Vajadzīgs sēklas kapitāls – pāris miljoni latu, un, lūk, tūlīt būs šī te Birkerta sapņu pils uzcelta. Un kur? Nu kaut vai Daugavas krastā, lai to labi varētu redzēt, esošās valdības iemūžinās sevi šajā piemineklī, ka, lūk, tās ir veicinājušas, darbosies kultūras ministri, kas kļūs slaveni mūžu mūžos ar šo pieminekli sev un savām partijām. Paldies Dievam, projekts vēl šodien nav realizēts, un tas jau ir novecojis, kā jūs dzirdējāt, bet es nedomāju, ka bibliotēka nav vajadzīga. Un, ja vajadzīga ir kaut kur šīs elektronikas izvietošana par ko savā laikā Šķēles valdība droši vien, nu vismaz presē ziņoja, ka ir noslēgusi līgumu, es varu apgalvot tikai varbūt varbūtības nozīmē, ka šis 30 miljonu latu projekts varbūt nav parakstīts. Ja tas ir parakstīts, tad kādas sankcijas būs, ja šo bibliotēku neuzcels... Un, ja zviedru tiesā, šķīrējtiesā to skatīs, tad mums tās sekas ir zināmas. Mans priekšlikums ir šo elektroniku, no kuras droši vien vairs nevar atteikties, pārcelt uz Salas pagastu. Ir tāds Salas pagasts Pierīgā, un tur savā laikā ar amerikāņu kapitāla palīdzību un bijušā mūsu premjerministra Māra Gaiļa kundzes palīdzību tapa grandiozs projekts, kurš ir zem jumta un kuram ir sienas tātad, un kuram ir kārtīgi pamati, un tur nedraud tik lieli plūdi kā šeit Rīgas centrā HES sabrukšanas rezultātā, ja nu tur terorists vai musulmaņi, vai kādi citi... Tā kā tas, kas uzspridzinājās, piemēram, kāds vājprātīgais... var domāt aizstāvēt savas tiesības... Tur apdraud tikai nedaudz bebru sagrauztie Babītes ezera dambji, un tie plūdi tur nebūtu lieli. Un grāmatas tur neglabāsies, jo šodien šo grāmatu glabātavas problēmu ir ļoti labi atrisinājis Vilka kungs, glabājot tās kolonizācijas mantojuma... lietderīgi izmantotajās noliktavās vai pazemes bunkuros. Tur ir sauss, un grāmatas ļoti labi glabājas. Klimats ir vienmērīgs. Tā ka par grāmatu glabātavu, Ābiķa kungs, nebūtu ko runāt. Šī stikla pils ir, galvenokārt elektronikas izvietošanai.
Domāju, ka šos līdzekļus ļoti lietderīgi būtu izmantot gan kultūras pieminekļu atjaunošanai, kuru Latvijā ir tūkstošiem, kuri turpina brukt, kas ir ne tikai milzu kultūrvēsturiskās vērtības, bet, atļaujiet pateikt, ka tās ir arī milzīgas ekonomiskās vērtības. Ticiet, ka Latvijas šosejas un citi ceļi ir sabrukuma stāvoklī ne tāpēc, ka ir pavasara šķīdonis, bet tāpēc, ka ir pilnīgi nesaprotama pieeja mūsu valsts iespējamajai attīstībai, un šodien man ir iespaids, ka kaut kas īsti nav skaidrs tām mūsu galvām, par kurām runāja Ābiķa kungs.
Domāju, ka arī pensionāriem, teiksim, represētajiem pensionāriem un arī pensionāriem, ir jāmaksā ārstiem par apmeklējumu no 5 līdz 7 vai līdz 40 latiem. Absurds lēmums šodien. Varbūt šeit varētu ieguldīt tos 120 miljonus latu pakāpeniski. Jāsamazina noteikti ir NATO maksājumi. Par to ir jārunā, lai mums tiešām valsts varētu uzplaukt. (Starpsauciens: “Pareizi!”)
Un varbūt, ka ir jāsamazina algas ostu un kuģu pavēlniekam Neptūnam vai ūdeņu un saules enerģijas virspavēlniekam, hidroelektrostaciju pārvaldniekam, vai tam, kas jāj uz balta zirga (teiksim, kā Skobeļevs) un pārvalda dzelzceļus. Šeit arī ir milzīgas iespējas ietaupīt līdzekļus un uzlabot Latvijas kultūras pieminekļu, Latvijas bibliotēku, katras bibliotēkas, par ko jau šeit runāja, laukos gan apgādi ar kompjūteriem, gan pieslēgumu internetam. Un tādā veidā radīt šo pieeju pasaules gara mantojumam.
No šī projekta būtu jāatsakās tagad, kamēr vēl nav par vēlu. Kā pierādījās ar Baltic Pulp, kur valsts iztērēja katru gadu vismaz 5–6 miljonus latu investējot ierēdņu uzturēšanai...
Sēdes vadītāja.
Deputāta kungs, jūsu laiks ir beidzies.
L.Ozoliņš.
... jā, pat 300 000 dolāru. Jā, tātad neatbalstu projekta īstenošanu ne tūlīt un ne tagad un uzskatu, ka šis projekts kā nabadzīgākajai Eiropas Savienības valstij ir pārāk liela greznība. Paldies par uzmanību.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Dzintars Ābiķis. Otro reizi.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Jūs taču man piekritīsiet, ka tas, ka mēs mākam dziedāt... nu vismaz daudzi mākam dziedāt “Tur es dzēru, tur man tika, tai mazā i krodziņā...”, tas taču nenozīmē, ka mums nebūtu vajadzīga Nacionālā opera.
Ozoliņa kungs, Nacionālā opera arī atrodas kanāla malā, kurš ir savienots ar Daugavu, un arī tad iznāk, ka to arī apdraud plūdi.
Nu tad pārcelsim Nacionālo operu arī uz “Klopenes” pagastu! (No zāles deputāts L.Ozoliņš: “Uz Saeimu atpakaļ operu! Un tevi arī, Ābiķi!”) Pārcelsim!
Un vai tad, cienījamie kolēģi, citās Eiropas valstīs, kur pēdējās desmitgadēs ir īstenoti lielu, modernu nacionālo bibliotēku celtniecības projekti, domājat – tur visi ir muļķi, kas pieņem šos lēmumus? Un pat Ēģiptē, kur nacionālais ienākums ir četras reizes mazāks uz vienu iedzīvotāju, izšķīrās par lielas, modernas bibliotēkas celtniecību Aleksandrijā. Un tiešām arī Aleksandrijas bibliotēka saņēma UNESCO atbalstu. Un es esmu pārliecināts, ka... un mēs to arī jau zinām, un UNESCO to ir apgalvojusi, ka mēs saņemsim šīs starptautiskās organizācijas atbalstu. Un esam jau daļēji saņēmuši.
Tā ka, cienījamie kolēģi, ja mēs gribam īstenot kaut ko lielu, tad nenolaidīsimies līdz mēslainei!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs, otro reizi.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Šajā priekšlikumā ir runāts par septiņu zemes gabalu atņemšanu valsts vajadzībām. Kam jūs gribat celt šo Gaismas pili? Gaismas pili, kura paliks it kā piemineklis Birkertam? Varbūt tas būs piemineklis arī tam, ka valsts var atļauties celt šādu celtni un negrib virzīt savu naudiņu – nevis savu, bet valsts naudiņu! – jaunām darba vietām? Varbūt virzīt to naudiņu, lai visās Latvijas mājās parādītos elektrības gaisma? Varbūt tas arī paliks par pieminekli tam, ka Saeimā uzsākta nacionalizācija, ekspropriācija ekspropriatoriem.
Balsojiet “pret”! (Starpsauciens: “Pareizi!”)
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams par 1. – Juridiskā biroja priekšlikumu?
Ja nav, lūdzu deputātus balsot par 1. – Juridiskā biroja priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 58, pret – 14, atturas – 9. Priekšlikums ir atbalstīts.
M.Segliņš.
2.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
3.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst...
Es atvainojos! Cienījamie kolēģi! Atklājam debates. Deputāts Juris Dobelis. Par 3. – Juridiskā biroja priekšlikumu.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi! Ne jau velti atskanēja kliedzieni: “Balsot! Balsot!” Kāpēc? Es šaubos, vai vairākums taisās atbalstīt Juridiskā biroja priekšlikumu. Man ir zināmas šaubas. Kāpēc?
Priekšlikums ir it kā pietiekami loģisks. Ja jau ir runa par atsavināšanu, tad ir likums, kas to nosaka. Bet kāds priekšlikums ir nācis no valdības? Paskatieties, lūdzu, pirmajā lasījumā! He! Ļoti mierīgs: “Nekustamie īpašumi normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ierakstāmi...” Un tā tālāk. Mierīgi! Nekāda procedūra nav vajadzīga! Vienkārši ņem un ieraksta!
Vai jūs saprotat, pie kā tas novedīs, vai ne? Vai tiešām tie, kas kaut ko sajēdz no jurisprudences, saprot, ko nozīmē 3.priekšlikuma neatbalstīšana un atstāšana tādā veidā, kādā sākumā tas ienāca no valdības? Nu šeit gan ir jārunā par juridisko domāšanu. Nu te viens otrs piesauca Krisbergu. Ziniet ko, man liekas, ka vienam otram sākas bailes, vai arī viņu nesagaida Krisberga liktenis.
Skaidri un gaiši ir tomēr jāsaprot divas dažādas lietas. Un, lūdzu, nejauciet kopā šeit attieksmi pret jaunas ēkas celšanu!
Bet otrs. Spēlēšanās ar šo attieksmi 15 gadu garumā. Mēģinājums, cik var no šīs te tā saucamās ņemšanās ar celtniecību pievākt. Skaidrā tekstā – pievākt, un neko vairāk. Miljons pie miljona, un miljons pie miljona, un viss kas pieaug.
Un tagad, ja jūs taisāties atbalstīt... pret 3.priekšlikumu un atbalstīt... iesniegto no valdības 1.variantā, jūs nesaprotat, pie kā tas novedīs?
Es tomēr aicinu koalīciju padomāt par to, ar ko tas beigsies. Tur nav jābūt īpašām juridiskām zināšanām, lai saprastu, ka būs tiesas process. Ak tā! Viņi netraucēs bibliotēkas celtniecību. Vai mums tiešām nepietiek šis starptautiskais kauns! Cik Latvija jau nav zaudējusi tiesas procesu ārpus valsts?
Es te redzu skaidri un gaiši Satversmes tiesas prāvu. Momentā! Un, ja Satversmes tiesas prāva būs, tad vispār šis likums nedarbosies. Jeb varbūt mēs ceram kaut kādā veidā kādu tiesu ietekmēt?
Cienījamie kolēģi! Ja mēs vispār runājam par celtniecību, tad parunāsim par paņēmieniem, ar kādiem mēs gribam atsavināt nekustamo īpašumu. Tāpat jau tas viss ir ārkārtīgi slidens. Tagad mēs nonāksim līdz tam, ka mēs vienkārši pat neievērosim paši savu pieņemto likumu. Likumu, kur ir skaidri pateikts par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām.
Nē! 1. un 2.pantā minētos īpašumus mēs vienkārši ierakstīsim zemesgrāmatā, un viss! Tas ir juridiskais debīlisms un vairāk nekas cits! Vai tiešām to jūs nesaprotat?
Cik reižu jau nav jāsaņem pilnīgi pelnīta kritika par ārkārtīgi zemas kvalitātes likumprojektiem, ko mēs šeit atļaujamies pieņemt. Tad tagad mēs atkal tieši līdz tam esam nonākuši.
Es ļoti aicinu jebkuru koalīciju, nekoalīciju, pozīciju, antipozīciju, un es vēl nezinu, ko. Šinī gadījumā, šinī gadījumā neatgriezties pie 3.panta sākuma redakcijas. Padomājiet, ko jūs darāt!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Juris Sokolovskis.
J.Sokolovskis (PCTVL).
Godātie kolēģi, kuri grib balsot pret šo Juridiskā biroja priekšlikumu! Vai jūs rakstīsiet katram atsevišķam gadījumam likumu, atsevišķu likumu? Par jebkuru dzīvokli, kuru atsavinās valsts, pieņemsim katram atsevišķu likumu? Neievērosim likumu “Par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām” noteiktajā kārtībā?
Pilnīgi piekrītu Dobeļa kunga izteiktajam. Tas ir tiesiskais nihilisms. Padomājiet par to! Un, ja, teiksim, šie īpašnieki griezīsies Satversmes tiesā, viņi noteikti vinnēs. Un kas maksās? Maksās nodokļu maksātāji par jūsu kļūdām.
Sēdes vadītāja.
Deputāts Aleksandrs Golubovs.
A.Golubovs (LSP).
Cienījamie kolēģi! Izlasiet, lūdzu, šo priekšlikumu, ko piedāvā Juridiskais birojs. Ka šā likuma 1. un 2.pantā minētie nekustamie īpašumi atsavināmi likumā “Par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām” noteiktajā kārtībā. Uz kādiem noteikumiem? Uz tiem, kas pašreiz eksistē? Uz tiem, kas pašreiz iet uz otro lasījumu?
Un es esmu... neesmu pārliecināts, ka uz trešo lasījumu tur nebūs tādas normas, ka visi tie īpašumi atsavināmi bez atlīdzības. Es tam varu ticēt, zinot Saeimas attieksmi pret īpašumiem, kas nacionalizēti ekspropriatoriem. Padomājiet par to un neatbalstiet šo priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja komisijas vārdā nekas nav piebilstams, lūdzu deputātus balsot par 3. – Juridiskā biroja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 26, pret – 48, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
4. priekšlikums– atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Juris Dobelis.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Nu, cienītie kolēģi, jāizsaka tāds savdabīgs paldies visiem jums, kas ir sagādājuši milzīgu iespēju veicināt tiesas procesu attīstību Latvijā. Man tiešām ir jāparausta pleci un jāpadomā. Taču balsotāju vidū bija cilvēki ar juridisko izglītību un elementāru juridisko izpratni. Vai tiešām jūsu vēlēšanās turēties kopā īpatnējā koalīcijā šoreiz ir ņēmusi virsroku? Jā, mēs paņemsim šo izdruku. Neņemiet ļaunā, bet šī izdruka ir viens klusais ārprāts. Šī izdruka liecina par Saeimas ārkārtīgi zemo līmeni šodien. Kāda jēga ir runāt par cīnīšanos pret korupciju, par kaut kādu tur zagļu tīrīšanu ārā un kaut ko tamlīdzīgu? Tas man sāk atgādināt tādus paņēmienus, ka par pieciem latiem var sarīkot procesu un iesēdināt uz 20 gadiem un par 5 miljoniem var vispār neko nesarīkot.
Ja jau neatradāt par vajadzīgu vismaz kaut ko ciešamu ievērot no likuma, mūsu frakcijai nekas cits neatliks. Mēs neatbalstīsim šo likuma projektu otrajā lasījumā vispār. Tā ir galīga bezjēdzība, kas tagad ir iebalsota. Un tagad nāk nākamais punkts. Nu, tas ir tāds – ne šāds tagad. Tagad, redziet, jums ir šī te ierakstīšana zemesgrāmatā. Jā, pareizi. Pareizi, 3.punkts ir noraidīts. Vai jūs ... vismaz apskatieties, kāds absurds tagad ir šajā te likumprojektā! Labi, tas ir otrais lasījums, pie tā vēl varētu atgriezties un runāt, ka tas ir otrais lasījums. Bet tad izņemiet vismaz balsošanas kartes tie, kas nu kaut cik grib savu godu nosargāt. Jo šis balsojums ir viens no apkaunojošākajiem 8.Saeimas darbības laikā. Viens no apkaunojošākajiem. Un visi, kas ir nobalsojuši pret šo priekšlikumu, nu diemžēl jūs Latvijai labu nevēlat. Nu, neņemiet ļaunā!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Juris Sokolovskis.
J.Sokolovskis (PCTVL).
Es arī gribu apsveikt kolēģus ar tādu lēmumu. Un tagad īpašnieki griezīsies Satversmes tiesā, noteikti vinnēs un pēc tam prasīs atlīdzību. Kas par to maksās? Man interesē, kas maksās par šo banketu. Jūs vai nodokļu maksātāji? Es domāju, ka nodokļu maksātāji diemžēl. Un mēs, es domāju, publiskosim šo sarakstu. Tā arī izdarīsim.
Sēdes vadītāja.
Cienījamais Sokolovska kungs! Arī visi Saeimas deputāti ir nodokļu maksātāji. Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja nav, lūdzu deputātus balsot par 4. – Juridiskā biroja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 25, pret – 54, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
5.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
6.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
7.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst. (Starpsauciens: “Balsot!”) Deputāti lūdz balsojumu par 7.priekšlikumu?
Lūdzu deputātus balsot par 7. – Juridiskās komisijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 59, pret – 2, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.
M.Segliņš.
8.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Atklājam debates. Vārds kultūras ministrei Helēnai Demakovai... Nē... Jūs atsaucāt? Tātad debates neatklājam. Par 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
Un pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 52, pret – 22, atturas – 5. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
M.Segliņš.
29.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 29.aprīlis. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām””. Otrais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Juridiskā komisija ir izskatījusi iesniegtos priekšlikumus.
1.priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
2.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
3. – ... (Starpsauciens: “Balsot par 2.priekšlikumu!”)
Sēdes vadītāja.
Par kuru priekšlikumu deputāti lūdz balsojumu? Par 2. Tātad lūdzu deputātus balsot par 2. – Juridiskā biroja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 28, pret – 48, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
3.priekšlikums – atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – 2, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.
M.Segliņš.
4.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Deputāti lūdz balsojumu par 4.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 57, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
5.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
6.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
7.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
8.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
9.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
10.priekšlikums – atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu par 10. – Juridiskā biroja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 25, pret – 49, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
11.priekšlikums ir tāds pats kā 10.
12.priekšlikums – nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot par 11.priekšlikumu!”)
Sēdes vadītāja.
Es atvainojos... Par 11.priekšlikumu atklājam debates.
Deputāts Juris Sokolovskis.
J.Sokolovskis (PCTVL).
Godātie kolēģi! Tātad mans priekšlikums ir identisks Juridiskā biroja priekšlikumam. Bet jūs tagad nobalsojāt par tādu koncepciju, ka tagad neviens nekustamā īpašuma īpašnieks nevarēs justies drošs, ka nebūs kāds projekts, ka viņa īpašums nebūs atsavināts, un kārtība ir sekojoša. Līdz šim bija tā, ka nekustamā īpašuma īpašniekam sākumā ir piedāvāta kāda kompensācija. Ja īpašnieks nepiekrīt, tad, ja ir iesniegts pieteikums tiesā, tiesa izlemj par taisnīgu atlīdzību... Tagad jūs nobalsojāt par pavisam citu koncepciju, ka no sākuma šo nekustamo īpašumu atsavina, atņem, pārņem savā īpašumā valsts, izliek šos cilvēkus no dzīvokļiem, un tikai pēc tam cilvēks var iesniegt tiesā, ja viņš nav piekritis šai kompensācijai, un ilgi tiesāties.
Tagad katrs Latvijas iedzīvotājs, kuram ir īpašums, ir apdraudēts, jo tagad jūs mainījāt spēles noteikumus, un neviens nevar būt pārliecināts, ka rīt tas pats, kas notika ar tiem nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuri atrodas tajā vietā, kur būs bibliotēka, ka tas pats nenotiks arī ar viņiem. Neviens! Pateicoties jums.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai deputāti pieprasa balsojumu par 11.priekšlikumu? Lūdzu deputātus balsot par 11. – deputāta Sokolovska priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 25, pret – 47, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
12.priekšlikums – nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 22, pret – 47, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
13.priekšlikums – atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 28, pret – 43, atturas – 1 deputāts. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
14.priekšlikums – atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 49, atturas – 1 deputāts. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
15. un 16.priekšlikums ir identiski. Tie ir atbalstīti. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu par 15. – Juridiskā biroja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 26, pret – 48, atturas – 1 deputāts. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
17.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Par 16.priekšlikumu.
M.Segliņš.
16.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Ko, lūdzu?
M.Segliņš.
16.priekšlikums – tāds pats. Atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot par 16.priekšlikumu!”)
Sēdes vadītāja.
Tātad deputāti lūdz balsojumu par 16. – deputāta Sokolovska priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 26, pret – 48, neviens deputāts neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
17.priekšlikums – atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Pirms balsojuma atklājam debates. Debatēs pieteicies deputāts Juris Sokolovskis.
J.Sokolovskis (PCTVL).
Kolēģi! Tātad Juridiskā komisija atbalstīja manu priekšlikumu, ka, atsavinot dzīvojamo māju vai dzīvokli, kurā dzīvo tā īpašnieks, tātad šim nekustamā īpašuma īpašniekam jāpiemaksā kompensācija par pārcelšanos. Jūs zināt, ka ne tikai tātad nopirkt dzīvokli, bet arī pārcelties ir diezgan dārgi. Jā, un pilnīgi loģiski Juridiskā komisija atbalstīja šo priekšlikumu, zinot, kādā situācijā ir cilvēki.
Un es nevaru saprast jūsu loģiku. Jūs gribat, lai cilvēki nepretotos... Nu samaksājiet viņiem taisnīgu atlīdzību! Samaksājiet viņiem normālu atlīdzību, un cilvēki paši piekritīs! Un tagad jūs paši radāt sev problēmas, ka cilvēki pretosies, cilvēki iesniegs prasības tiesā, cilvēki apelēs... tātad rakstīs avīzēs, dos intervijas televīzijas kanāliem. Jūs paši! Jūs paši to izdariet!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja nē, lūdzu deputātus balsot par 17. – deputāta Sokolovska priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – nav, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.
M.Segliņš.
18.priekšlikums. Atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Juris Dobelis.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi! Es, protams, apsveicu visus! Latvija jau ir iegājusi Eiropā ar visādiem idiotismiem un “vareniem” (pēdiņās) sasniegumiem. Nu šodien mēs pieliksim vēl vienu. To varētu nosaukt – attieksme pret privātīpašumu un pret privātīpašniekiem. Jūs, kam pieder privātīpašums citās valstīs, varat tur kaut ko tādu iedomāties? Šādā veidā rīkoties ar privātīpašumu! Mierīgi šnāpj nost, un sveiki! Ne likumi vairs ir jāievēro, nekas!
Es te atgādināšu tādas ģeniālas frāzes, kas ir šodien kaut kur parādījušās atkal spēkā: “Valdījuma pārņemšana notiek arī tad, ja ieguvējs īpašuma tiesības vēl nav nostiprinājis zemesgrāmatā.” Man ļoti patīk šie skaistie vārdi, nu jau ir bijušais īpašnieks, kaut kur jau tā...
Es nezinu, tiešām jāsaka tā, cik ir Komunistiskās partijas biedru starp tiem, kas kaut ko tādu ir pieņēmuši? Jo nu tur cita domāšana vairs nav iespējama. Šāda attieksme pret privātīpašumu mūsu valstī šinī brīdī! Kā interesēs tas ir? Un te atkal šī tukšā runāšana, ka tā ir pret bibliotēkas celtniecību? Ko jūs pinat kopā divas dažādas lietas? Vienas jēdzīgas lietas izdarīšana un paņēmieni, ar kādiem šo lietu dara. Kam vajadzīga Saeimai kaut kāda korupcijas apkarošanas komisija? Kam tā ir vajadzīga? Tas būtu pirmais, ar ko jums ir jānodarbojas. Pirmais! Šā likumprojekta pētīšana. Un iemesla pētīšana, kāpēc šādi balsojumi šeit notiek. Un tad mēs runāsim par deputāta godaprātu un vēl par nezin ko. Šeit vispār vairs nav runas! Kurš te atkal kāps un sāks runāt te par represēto aizstāvēšanu, par daudz cietušajiem latviešu cilvēkiem un ģimenēm. Jūs taču rīkojaties, goda vārds, tāpat kā 1940.gadā. Nu nav nekādas starpības! Absolūti nekādas starpības! Šņāpj tik nost, un sveiki! Nacionalizē vienu, otru un trešo. Nu, es nezinu, mēs atkal nevaram, protams, par kaut ko tādu samezglotu balsot, kur ir pretrunas pantos. Vai tiešām jums neko nenozīmē profesionālu juristu viedokļi? Kaut vai mūsu pašu Saeimas Juridiskā biroja viedoklis. Tas vairs neko nenozīmē? Šis ārprāts, kas ir pārņēmis kaut kādu dzīšanos pēc kaut kādiem taustāmiem labumiem. Tas taču uz visiem jums neattiecas, godātā koalīcija! Un jūs vēsā mierā tagad pieņemsiet kaut ko tādu, nu, kur vispār… ja sabiedrībā šie privātīpašnieki kaut ko nozīmē, ja viņiem ir kaut cik prāta. Tad tikai tagad kaut kas sāksies.
Jā, šis ir otrais lasījums, pēc tam būs trešais, bet acīmredzot varbūt tad būs jāpadomā lūgt Valsts prezidenti šo likumu neizsludināt. Varbūt! Es neizslēdzu tādu iespēju. Un tā nav cīņa pret bibliotēkas celtniecību!
Es atgādināšu, kādi paņēmieni tika pielietoti, par ko es jau šodien runāju. Kas tik nav izmēģināts, lai to roku tā riktīgi atrocītu un ne tikai līdz elkonim iebāztu vienā otrā kabatā, bet līdz plecam.
Līdz ar to, neņemiet ļaunā, mūsu frakcija nevar atbalstīt šādu pieeju. Mēs ar pūlēm piekritām komisijas variantam, ar lielām pūlēm tikai tāpēc, ka tas ir otrais lasījums. Bet, ja mēs tādu tekstu tagad esam spiesti atbalstīt... Nu paņemiet, izejiet cauri pa pantiem, kur jūs runājat vienā pantā pretim otram. Nekā darīt, mēs neatbalstīsim!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Dzintars Rasnačs.
Dz.Rasnačs (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Mēs esam visai interesantā situācijā. Saeimā ir vesels dienests ar nosaukumu “Juridiskais birojs”. Saeimas deputāti sabalso likumos dažādus brīnumus, pret kuriem Juridiskais birojs iebilst. Pie tam šie brīnumi nonāk Satversmes tiesā, kam ir jāaizstāv Saeimas viedoklis? (Starpsauciens: “Birojam!”)
Ne jau tam, kurš tos brīnumus ir iestrādājis, bet tam pašam birojam. Tad iedomājieties, kādā situācijā ir Juridiskais birojs, aizstāvot Satversmes tiesā tās muļķības, kuras tiek iebalsotas. Tāpēc man ir priekšlikums Saeimas Prezidijam turpmāk, ja Juridiskais birojs nav piekritis konkrētajam priekšlikumam, deleģēt to deputātu uz Satversmes tiesu aizstāvēt savus priekšlikumus, kurš šīs muļķības ir ierosinājis. (Starpsauciens: “Ļoti pareizi! Ļoti labi!”) Paldies.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja nekas nav piebilstams, lūdzu deputātus balsot par 18. – Juridiskā biroja priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 30, pret – 45, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
Vai deputāte Jevgenija Stalidzāne vēlas runāt par procedūru? Nē.
M.Segliņš.
19.priekšlikums – nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 48, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
20.priekšlikums – atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot! Ļoti skandaloza būšana!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 28, pret – 46, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
Vai deputāte Silva Bendrāte vēlas runāt par procedūru! Nē. Paldies.
M.Segliņš.
21.priekšlikums – atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 27, pret – 46, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
22.priekšlikums – atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 47, pret – 28, atturas – 5. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
M.Segliņš.
29.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 29.aprīlis. Paldies.
Pirms tālāk izskatām sēdes darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Mūrnieces, Jaunupa, Bērziņa, Kampara un citu deputātu lūgumu – izdarīt izmaiņas šā gada 14.aprīļa sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā Saeimas lēmuma projektu “Par deputāta Kārļa Šadurska atsaukšanu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Ir saņemts deputātu Bērziņa, Mūrnieces, Jaunupa, Kampara, Ceriņas un citu deputātu iesniegums ar lūgumu izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā Saeimas lēmuma projektu “Par deputāta Kārļa Strēļa atsaukšanu no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saņemts deputātu Bērziņa, Mūrnieces, Kampara, Šiliņa, Ontužāna un citu deputātu iesniegums ar lūgumu mainīt sēdes darba kārtību, iekļaujot tajā lēmuma projektu “Par deputāta Igora Aleksandrova atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saņemts deputātu Jaunupa, Bērziņa, Šadurska, Mūrnieces un citu deputātu iesniegums ar lūgumu mainīt sēdes darba kārtību, iekļaujot tajā Saeimas lēmuma projektu “Par deputāta Kārļa Šadurska ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saņemts arī deputātu Jaunupa, Bērziņa, Bendrātes, Šadurska, Ontužāna, Strēļa un citu deputātu iesniegums ar lūgumu mainīt šodienas sēdes darba kārtību, iekļaujot tajā lēmuma projektu “Par deputāta Kārļa Strēļa ievēlēšanu Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.
Saņemts deputātu Bērziņa, Jaunupa, Bendrātes, Šadurska, Mūrnieces un citu deputātu iesniegums ar lūgumu izmainīt šodienas sēdes darba kārtību, iekļaujot tajā lēmuma projektu “Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”. Deputātiem iebildumu nav.
Ir saņemts deputātu Jaunupa, Bērziņa, Bendrātes, Mūrnieces, Kampara un citu deputātu iesniegums ar lūgumu izmainīt šodienas sēdes darba kārtību, iekļaujot tajā lēmuma projektu “Par deputātes Ineses Krastiņas ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā”. Deputātiem iebildumu nav.
Ir saņemts deputātu Jaunupa, Bērziņa, Bendrātes, Mūrnieces, Ceriņas, Šiliņa un citu deputātu iesniegums ar lūgumu izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā Saeimas lēmuma projektu “Par deputātes Ineses Krastiņas ievēlēšanu Publisko izdevumu un revīzijas komisijā”. Deputātiem iebildumu nav.
Ir saņemts deputātu Bērziņa, Jaunupa, Bendrātes, Šadurska un citu deputātu iesniegums izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā Saeimas lēmuma projektu “Par deputātes Anitas Kalniņas ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā”. Deputātiem iebildumu nav.
Ir saņemts deputātu Bērziņa, Jaunupa, Mūrnieces, Kampara un citu deputātu iesniegums ar lūgumu izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā lēmuma projektu “Par deputātes Anitas Kalniņas ievēlēšanu Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijā”. Deputātiem iebildumu nav.
Ir saņemts deputātu Bērziņa, Jaunupa, Bendrātes, Šiliņa, Kampara un citu deputātu iesniegums ar lūgumu izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā Saeimas lēmuma projektu “Par deputātes Ineses Krastiņas ievēlēšanu Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā”. Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta.
Turpinām izskatīt darba kārtību.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums Civilprocesa likumā”. Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Juridiskās komisijas vārdā lūdzu atzīt šo likumprojektu par steidzamu un pieņemt pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 57, pret – 20, neviens neatturas. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 17, atturas – 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā.
M.Segliņš.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 29.aprīlis un izskatīt Saeimas plenārsēdē – 19.maijā.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 29.aprīlis, izskatīšana – 19.maija sēdē. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par policiju””. Trešais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Kolēģi! Likumprojekta trešajam lasījumam ir saņemti 20 priekšlikumi, kas ir izskatīti 15.marta sēdē.
1.priekšlikums ir... Pamatojoties uz Saeimas Kārtības ruļļa 85.panta 2.daļas 2.punktu, likumprojektā iekļautais likuma “Par policiju” grozījums, kurš bija paredzēts likumprojektā ar reģistra nr.933, komisija šo priekšlikumu atbalsta 2.priekšlikuma redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Pret 1. un 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
3.priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu atbalsta 5.priekšlikuma redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Pret 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
4.priekšlikums. Tieslietu ministres Āboltiņas kundzes priekšlikums ir atbalstīts 5.priekšlikuma redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Pret 4. un 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
6.priekšlikums. Iesniedz Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Turlā kungs. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Dalbiņš.
7.priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi 8.priekšlikuma redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
9.priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu atbalsta 10.priekšlikuma redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
11.priekšlikums ir precizēts, un tas ir 12.priekšlikuma redakcijā.
Sēdes vadītāja.
Pret 11. un 12.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
13. – Buzajeva kunga priekšlikums. Komisija to ir noraidījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Dalbiņš.
14. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Andrejs Klementjevs.
A.Klementjevs (TSP).
Labdien, augsti godātie deputāti! Es uzskatu, ka likumprojekta 1.pants labāk pasaka to, kam ir tiesības uz šo bērna pabalstu. Ja mēs izlasām redakciju, kuru piedāvā mums komisija, tad iznāk, ka policijas darbiniekam, kurš ir specializētā valsts civildienesta ierēdnis. Bet mans priekšlikums, nu, kuru es aizstāvu, es lūdzu, lai saņem policijas darbinieks, un viņam ir tiesības uz šo pabalstu.
Es pateikšu, kāpēc. Tāpēc ka, ja mēs pieņemsim redakciju, kuru piedāvā komisija, tad uz šo pabalstu nebūs tiesību visiem cilvēkiem... policijas darbiniekiem, kuri strādā Policijas akadēmijā. Mēs runājam par pasniedzējiem, kuriem ir pagoni un kuriem ir vienalga darbs policijā, tāpēc ka viņiem ir izdienas pensija, viņiem ir piemaksas un tā tālāk. Bet iznāks, ka šo bērnu pabalstu viņi nevarēs saņemt, ja? Un iznāks, ka viņi “izkritīs” no sistēmas.
Vai, pieņemsim, tie paši kursanti. Es gribu pateikt, ka cilvēki, kuri mācās akadēmijā, jau pieņēma zvērestu, viņi nēsā formu, viņi piedalās ļoti daudzos pasākumos, kur viņi nodrošina šo aizsardzību šiem pasākumiem. Un pieņemsim, kursantiem, kuri mācās 3.kursā, kuriem ir pagoni, jau leitnanti, viņam piedzims bērns, viņš nesaņems šo pabalstu. Es uzskatu, ka tas nav godīgi pret šo cilvēku.
Un, ja mēs gribam aizstāvēt policijas darbiniekus, ja mēs gribam tātad pieņemt – šo pabalstu viņiem sniegt, tad vajadzētu visiem, bet nepaņemt un neizmest šos darbiniekus no likuma. Un to pašu es gribu pateikt par atvaļinājuma pabalstu. Es uzskatu, ka redakcija, kura bija piedāvāta likumprojektā, ir labāka.
Un tad es lūdzu jūs neatbalstīt Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu. Paldies!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja ne, lūdzu deputātus balsot par 14. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 61, pret – 12, atturas – 1 deputāts. Priekšlikums ir atbalstīts.
J.Dalbiņš.
15.priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Dalbiņš.
16. – Buzajeva kunga priekšlikums. Komisija noraida.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Dalbiņš.
17.priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Dalbiņš.
18.priekšlikums. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Dalbiņš.
19. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu par 19.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 34, pret – 20, atturas – 7. Priekšlikums ir atbalstīts.
J.Dalbiņš.
20. – Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Dalbiņš.
Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – nav, atturas – 5. Likums “Grozījumi likumā “Par policiju”” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums Finanšu instrumentu tirgus likumā”. Trešais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Atis Slakteris.
A.Slakteris (TP).
Priekšsēdētājas kundze! Kolēģi!
Likumprojekta “Grozījums Finanšu instrumentu tirgus likumā” trešajam lasījumam 1.priekšlikums ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kurš precizē nosaukumu. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
2. – Juridiskā biroja priekšlikums, kas precizē atsevišķus ievaddaļas vārdus, un komisija ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
3. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
4. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Un pēdējais 5. – arī Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
Aicinu atbalstīt deputātus likumprojektu trešajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likums “Grozījums Finanšu instrumentu tirgus likumā” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Valsts civildienesta likumā”. Trešais lasījums.
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Alberts Krūmiņš.
A.Krūmiņš (JL).
Godājamie kolēģi, esam komisijā saņēmuši 12 priekšlikumus.
Un konkrēti. 1. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
A.Krūmiņš.
2. – deputāta Sokolovska priekšlikums. Netika atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Krūmiņš.
3. – finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Tika atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Krūmiņš.
4. – finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas 5.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 4. un 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Krūmiņš.
6. – komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Krūmiņš.
7. – finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas 8.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 7. un 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Krūmiņš.
Arī 9. – finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas 10.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Krūmiņš.
11. – finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Krūmiņš.
12. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Krūmiņš.
Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 1, neviens neatturas. Likums “Grozījumi Valsts civildienesta likumā” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Meža likumā”. Trešais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā... Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā... (Zālē troksnis.)
Nākamais darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Grozījumi Meža likumā”. Deputāti gaida Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas ziņotāju. Tā ir mūsu deputāte Anna Seile. Lūdzu!
A.Seile (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Sagatavojot šo likumprojektu trešajam, pēdējam, lasījumam, nav saņemts neviens priekšlikums.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 62, pret un atturas – nav. Likums “Grozījumi Meža likumā” pieņemts. Paldies.
A.Seile.
Paldies par balsojumu.
Sēdes vadītāja.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā”. Trešais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Pēteris Kalniņš.
P.Kalniņš (ZZS).
Godājamie kolēģi! Minētajā likumprojektā komisija saņēma un izskatīja 31 priekšlikumu, no kuriem 1. iesniegusi Zemkopības ministrija. Komisija daļēji atbalstījusi un iekļāvusi priekšlikumā nr.12.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
2.priekšlikumu iesniegusi Tautsaimniecības komisija. Komisija atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
3. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
4. – veselības ministra priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts priekšlikumā nr.5.
Sēdes vadītāja.
Pret 4. un 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
5. – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
6. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
7. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā nr.8.
Sēdes vadītāja.
Pret 7. un 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
8. – Tautsaimniecības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
9. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā nr.10.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
10. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
11. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
12. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
13. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā nr.14.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
14. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
15. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
16. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
17. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāte Ināra Ostrovska.
I.Ostrovska (pie frakcijām nepiederoša deputāte).
Cienījamie kolēģi! 11.pants skan sekojoši. Un tieši formulējums, ka Dzīvnieku aizsardzības ētikas padome ir konsultatīva institūcija, kas izglīto sabiedrību un dod ieteikumus valsts iestādēm dzīvnieku aizsardzības jomā. Tā sastāvā ir valsts zinātnisko iestāžu un sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Tā, kā tas ir visā pasaulē. Un man ir iebildumi par šo jauno redakciju. Iebildumi par jauno formulējumu. Konkrēts iebildums ir “citas institūcijas, kas nodarbojas ar dzīvnieku aizsardzību”. Ja sabiedrisko organizāciju aizstāšana ar biedrībām ir loģiska sakarā ar Latvijas Republikas likuma maiņu, visas sabiedriskās organizācijas līdz ar 2005.gada 31.decembri jāpārreģistrē par biedrībām vai nodibinājumiem, tad institūciju jēdziens ir ļoti plaši traktējams. Tādā gadījumā Ētikas padomē var pieprasīt visu barības firmu iekļaušanu, jebkuru SIA, kas darbojas Latvijas valstī, kurai savos statūtos tikai ir jāparedz izmaiņas un formāli jāieraksta “dzīvnieku aizsardzība”. Uzskatu, ka iepriekšējais formulējums ir jāprecizē vai jāatstāj tādā redakcijā, kā ir bijis.
Es aicinu visus balsot pret šo jauno redakciju un saglabāt 11.panta otrā lasījuma redakciju.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja nē, lūdzu deputātus balsot par 17. – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 49, pret – 10, atturas – 11. Priekšlikums ir atbalstīts.
P.Kalniņš.
18. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
19. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
20. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
21. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
22. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
23. – Vides ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
24. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
25. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
26. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
27. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā nr.28.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
28. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
29. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
30. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
P.Kalniņš.
31. – komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
P.Kalniņš.
Lūdzu kolēģus atbalstīt minēto likumprojektu trešajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likums “Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Zinātniskās darbības likums”. Trešais lasījums.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Aicinu paņemt dokumentu ar reģistrācijas numuru 719. Aicinu izskatīt iesniegtos priekšlikumus iesniegšanas secībā.
1. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
2. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts priekšlikumos nr.1 un nr.6.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
3. – deputāta Šadurska priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
4. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
5. un 6. – Kārļa Šadurska priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
7. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
8. – deputāta Šadurska priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
9. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
10. – deputātes Druvietes priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
11. un 12. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
13. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
14. un 15. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
16., 17., 18. un 19. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
Arī 20. – Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
21., 22., 23. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Nav atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
24. un 25. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
26. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
27. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
28. un 29. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Nav atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
30. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
31., 32. un 33. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
34. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
35. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
36. – deputātes Druvietes priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.47.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
37. – deputātes Druvietes priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.47.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
38. – Juridiskā biroja priekšlikums. Tāpat ir atbalstīts un iekļauts 47.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
39. un 40. – deputātes Druvietes priekšlikumi. Nav atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
41. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts priekšlikumā nr.47.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
42. – deputātes Druvietes priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
43., 44., 45. un 46. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Nav atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
47. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
48. – deputātes Druvietes priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
49. – atbildīgās komisijas un 50. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
51. un 52. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
Atbalstīts ir arī 53. – atbildīgās komisijas priekšlikums un 54. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
55. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
56. un 57. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
58. – Juridiskā biroja un 59. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
60. – deputāta Kārļa Šadurska un 61. – deputātes Druvietes priekšlikums. Nav atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
62. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
Arī 63. ir deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts komisijas 64.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
64. – atbildīgās komisijas, 65. – Juridiskā biroja, 66., 67. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
68. – Kārļa Šadurska priekšlikums, 69. – Juridiskā biroja priekšlikums, 70. un 71. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
72. – Juridiskā biroja priekšlikums, 73. – atbildīgās komisijas priekšlikums, 74. – Juridiskā biroja, 75. – atbildīgās komisijas, 76. – Juridiskā biroja, 77. – atbildīgās komisijas, 78. – atbildīgās komisijas, 79. – Juridiskā biroja, 80. – atbildīgās komisijas, 81…
Sēdes vadītāja.
Es atvainojos....
Dz.Ābiķis.
...82., 83. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret visiem minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Es aicinu ziņotāju... Priekšlikumus mēs varam apstiprināt pa pantiem.
Dz.Ābiķis.
Jā, paldies. 84. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
85. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
86. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums, tāpat kā 87., ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
88. – atbildīgās komisijas priekšlikumā, ja? Pret minētajiem priekšlikumiem...
Dz.Ābiķis.
Jā, 87. ir iekļauts 88. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
88. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
89. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
90. un 91. – Juridiskā biroja priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
92. – Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts 95. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
Līdzīgi ir arī ar Juridiskā biroja 93. un 94.priekšlikumu, kuri ir daļēji atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
95. un 96. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
97. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
98. – deputātes Druvietes priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 99. – atbildīgās komisijas priekšlikumā, kurš arī ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
100. – deputātes Druvietes priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
101. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
102. un 103. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
104. – Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
105., 106., 107. un 108. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
109. – Juridiskā biroja priekšlikums, 110. – atbildīgās komisijas, 111. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
112. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
113. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
114. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
115. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
116. – Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
117. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
118. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
119. un 120. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Ir atbalstīti un iekļauti 138. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
Arī līdzīgi ir ar 121. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumu, 122. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumu, 123. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumu, 124. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumu, kuri ir atbalstīti un iekļauti 138. – atbildīgās komisijas priekšlikumā
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
125. – deputātes Druvietes priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts 138.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
Arī 126. – Juridiskā biroja priekšlikums – ir daļēji atbalstīts un iekļauts 138.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
Tāpat arī ir daļēji atbalstīts un iekļauts 138.priekšlikumā 127. – deputātes Druvietes priekšlikums.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
128. un 129. – Kārļa Šadurska priekšlikumi. Ir atbalstīti un iekļauti 138. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
130. – Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 138.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
131., 132. un 133. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi ir atbalstīti un iekļauti atbildīgās komisijas 138.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
134. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas 138.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
135. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Nav atbalstīts. Tāpat arī 136. priekšlikums nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
Arī 137.priekšlikums nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
138. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
139. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
140. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.144.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
Līdzīgi atbalstīts ir arī deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums, kurš iekļauts komisijas priekšlikumā nr.144.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
142. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.144.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
143. – deputātes Druvietes priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.144.
Un 144. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
145. – deputāta Šadurska priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
146. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.147.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
147. – atbildīgās komisijas, 148. un 149. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
150. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
151. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
152. un 153. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
154. – Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
155. un 156. – atbildīgās komisijas priekšlikumi. Atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
157. – deputāta Šadurska priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.158.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
158. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
159. – deputāta Šadurska priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
160. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
161. un 162. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikumi. Nav atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
163. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
164. – deputāta Kārļa Šadurska priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
165. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā Nr.173.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
166., 167. un 168. – deputātes Druvietes priekšlikumi. Nav atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
169. – deputāta Šadurska priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.173.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
170., 171. un 172. – deputāta Šadurska priekšlikumi. Nav atbalstīti.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
Dz.Ābiķis.
173. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
Dz.Ābiķis.
Cienījamie kolēģi! Aicinu balsot par likumprojektu kopumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likums “Zinātniskās darbības likums” pieņemts. Paldies.
Dz.Ābiķis.
Cienījamie kolēģi! Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā pateicos jums par vienprātīgu atbalstu gan mūsu komisijas darbam, gan arī zinātnei kopumā, jo, pateicoties šā likuma pieņemšanai, mēs garantējam zinātnei ne tikai sakārtotāku, bet arī materiāli nodrošinātāku dzīvi. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli””. Trešais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Atis Slakteris.
A.Slakteris (TP).
Kolēģi! Pirmie trīs priekšlikumi likumprojektam “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”” ir saistīti ar iespējamo kārtību par atlaidēm akcīzes nodoklim alum.
1. – deputāta Dzintara Ābiķa priekšlikums, kuru komisija nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Mihails Pietkevičs. Nē? Debates neatklājam. Deputāti lūdz balsojumu. Deputāti lūdz balsot par 1. – deputāta Ābiķa priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 56, pret – 17, atturas – 11. Priekšlikums ir atbalstīts.
A.Slakteris.
Līdz ar to, ja atbalstu ir guvis deputāta Ābiķa priekšlikums, nākošie divi – 2. – Kampara priekšlikums un 3. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums –, nav balsojami. (Starpsauciens: “Pareizi!”)
Sēdes vadītāja.
Turpinām izskatīt likumprojektu.
A.Slakteris.
4.priekšlikums ir deputāta Škapara priekšlikums, kurš ierosina palielināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem. Komisija, argumentējot ar to, ka pašlaik ir palielinājusies legālā alkohola tirdzniecība, kas norāda uz to, ka vienkārši šis tirgus kļūst legāls, uzskata, ka nav pareizi paaugstināt nodokli, un šajā sakarībā komisija neatbalstīja deputāta Škapara priekšlikumu. (Starpsauciens: Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Kārlis Strēlis. Cienījamais deputāta kungs! Vai jums pietiks ar trijām minūtēm?
K.Strēlis (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Tā kā Škapara kungs vairs nav mūsu vidū, viņš izpilda Rīgas izpilddirektora pienākumus, tad es gribētu tomēr viņa vārdā izteikt piebildes.
Saprotu, ka ir trešais lasījums, un tā kā Kalvīša kungs ir izteicies, ka visi šie jautājumi par budžetu ir jāsaskaņo koalīcijā, tomēr gribētu vērst uzmanību uz dažiem aspektiem. Es domāju, te nevajadzētu runāt par alkohola kaitīgo ietekmi, jo lielākā daļa noziegumu, avāriju, ģimenes drāmu cieši saistītas ar alkoholu. Tāpat es zinu, cik daudzi talantīgi sportisti ir gājuši bojā tikai šī netikuma dēļ, un mēs arī visi ļoti labi zinām, ka Latvija ir vienā no pirmajām vietām pasaulē alkohola lietošanā. Tajā pašā laikā valdība nezina, kā palielināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu, minimālo algu, palielināt mazās pensijas, skolotāju algas, mediķu algas, kā samazināt inflāciju, kur ņemt naudu ceļu labošanai, jo bedrēs ietriecas ne tikai alkohola reibumā esoši vadītāji, bet arī parastie braucēji. Nu, un tā kā mēs pašlaik alkohola lietošanu nevaram ierobežot, tad vismaz vajadzētu padomāt par šo ienākumu avotu, kas pašlaik iet garām valsts kasei, respektīvi, atbalstīt Škapara kunga priekšlikumu. Tā nav kandžas ražotāju lobēšana, jo cīņa ar tiem ir atsevišķs jautājums, kas varbūt arī būtu jāizskata Saeimas sēdē. Jo, ja šos kandžas centrus nevar likvidēt, tā ir faktiski Iekšlietu ministrijas darīšana. Jo žurnālisti lielāko daļu šo centru jau ir nofilmējuši, atliek tikai darboties.
Kāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu? Ja to arī atbalstītu, arī tad nodoklis būtu mazāks, nekā pašlaik tas ir Lietuvā un Igaunijā. Un tāpēc te būtu tikai deputātu labā griba, un mēs dabūtu vienu ienākuma avotu. Lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Nav. Ja nav, lūdzu deputātus balsot par 4. – deputāta Škapara priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 27, pret – 41, atturas – 15. Priekšlikums nav atbalstīts.
Cienījamie kolēģi, likumprojekta “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”” tālākos priekšlikumus izskatīsim pēc pārtraukuma. Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!
Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Dzintaram Rasnačam.
Dz.Rasnačs (TB/LNNK).
Godātie Eiropas lietu komisijas deputāti! Aicināti uz ārkārtas sēdi šeit pat, Sarkanajā zālē, pulksten 12.30. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Dzintaram Ābiķim.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Ziņojot par likumprojektu “Zinātniskās darbības likums”... 154. – Juridiskā biroja priekšlikums, es lūdzu precizēt stenogrammā, ka nav atbalstīts 154. – Juridiskā biroja priekšlikums, jo man tikko zvanīja, ka neesot varējuši skaidri saprast, vai bija atbalstīts vai ne.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem nebija iebildumu pret komisijas izteikto viedokli. Tātad kāds ir komisijas viedoklis, tāds arī ir atbalsts vai neatbalsts priekšlikumam.
Cienījamie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Klementjeva, Orlova, Agešina, Urbanoviča, Bartaševiča iesniegumu ar jautājumu Latvijas Republikas iekšlietu ministram Ērikam Jēkabsonam par pabalstu izmaksu policijas darbiniekiem. Šo jautājumu mēs nododam Jēkabsona kungam.
Lūdzu Saeimas sekretāra biedri Ingunu Rībenu nolasīt reģistrācijas rezultātus.
I.Rībena (Saeimas sekretāra biedre).
Cienījamie kolēģi! Nav reģistrējušies: Aleksandrs Kiršteins, Oskars Kastēns, Dzintars Jaundžeikars... ir, Liene Liepiņa, Vineta Muižniece, Andrejs Naglis... manuprāt, ir, Valdis Ģīlis, Jānis Strazdiņš, Vaira Paegle, Inese Šlesere. Paldies.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Turpinām Saeimas sēdi.
Un turpinām izskatīt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli””.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Atis Slakteris. Lūdzu!
A.Slakteris (TP).
Kolēģi deputāti! Turpinām izskatīt grozījumus likumprojektā, un pašlaik skatāmais ir 5. – Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres Lucauas priekšlikums, kas ir saistīts ar spirtu, kas ir paredzēts veterinārmedicīnas vajadzībām. Un komisija ir izstrādājusi savu priekšlikumu, kurā ir iestrādāts parlamentārās sekretāres priekšlikums, un tas ir komisijas priekšlikumā nr.6.
Sēdes vadītāja.
Pret 5. un 6.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Slakteris.
7. – Juridiskā biroja priekšlikums. Un tur ir precizēti spēkā stāšanās termiņi saistībā ar to, ka grozījumos bija piedāvātas vairākas sadaļas: tur ir gan par alu, gan par veterinārmedicīnas spirtu. Komisija atbalsta Juridiskā biroja priekšlikumu.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Slakteris.
Aicinu atbalstīt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli” trešajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Likums “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Konvencijas par robežšķērsojošo gaisa piesārņošanu lielos attālumos Protokolu par smagajiem metāliem”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Godātā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Žēl, ka nevaram uzreiz visus piecus pēc kārtas nobalsot: sakarā ar Kārtības rulli atsevišķi vajag par katru.
Par likumprojektiem Ārlietu komisijā nav saņemts neviens priekšlikums. Es aicinu jūs balsot par dokumentu nr.3949., pirmo, un atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Likums “Par Konvencijas par robežšķērsojošo gaisa piesārņošanu lielos attālumos Protokolu par smagajiem metāliem” pieņemts. Paldies. Tātad balsoja 71 deputāts “par”, “pret” un “atturas” –nav.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Nolīgumu starp Ziemeļatlantijas līguma slēdzējām pusēm par sadarbību ar atomieročiem saistītās informācijas jomā”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Arī otrajam lasījumam priekšlikumi nav iesniegti. Tātad es aicinu komisijas vārdā arī atbalstīt šo likumprojektu!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 58, pret – 6, neviens deputāts neatturas. Likums “Par Nolīgumu starp Ziemeļatlantijas līguma slēdzējām pusēm par sadarbību ar atomieročiem saistītās informācijas jomā” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Sadarbības nolīgumu starp Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Šveices Konfederāciju, no otras puses, par cīņu pret krāpšanu un citām nelikumīgām darbībām, kas apdraud to finanšu intereses”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Arī nav saņemts neviens priekšlikums. Tātad es aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret un atturas – nav. Likums “Par Sadarbības nolīgumu starp Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Šveices Konfederāciju, no otras puses, par cīņu pret krāpšanu un citām nelikumīgām darbībām, kas apdraud to finanšu intereses” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par centrālās iestādes noteikšanu saskaņā ar 1929.gada 20.aprīļa Starptautiskās konvencijas par naudas viltošanas apkarošanu 12.pantu”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad par dokumentu nr.3955 arī nav saņemts neviens priekšlikums. Tāpēc es arī aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Likums “Par centrālās iestādes noteikšanu saskaņā ar 1929.gada 20.aprīļa Starptautiskās konvencijas par naudas viltošanas apkarošanu 12.pantu” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Konvencijas par notiesāto personu nodošanu soda izciešanai Papildu protokolu”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Likumprojektam nav saņemts neviens priekšlikums. Aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likums “Par Konvencijas par notiesāto personu nodošanu soda izciešanai Papildu protokolu” pieņemts. Paldies.
I.Solovjovs.
Paldies par balsojumu.
Sēdes vadītāja.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Sporta likumā”. Pirmais lasījums.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Aicinu paņemt izskatāmo dokumentu nr.3704. Neviens priekšlikums komisijā nav saņemts. (No zāles deputāts J.Dobelis: “Pirmais lasījums!”) Tāpēc, jā, es aicinu balsot pirmajā lasījumā par izskatāmo Sporta likumu. Neviena iebilde komisijā par šo likumprojektu neradās.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsot par likumprojekta “Grozījumi Sporta likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
Dz.Ābiķis.
Cienījamie kolēģi! Paldies par vienprātīgu atbalstu. Un aicinu iesniegt priekšlikumus līdz šā gada 19.aprīlim.
Sēdes vadītāja.
Paldies. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas laiks otrajam lasījumam – šā gada 19.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par konsolidētajiem gada pārskatiem””. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Elita Šņepste.
E.Šņepste (TP).
Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par konsolidētajiem gada pārskatiem””, ko izstrādājusi Finanšu ministrija. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija to izskatīja un lūdz Saeimu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.
E.Šņepste.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 21.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 21.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem””. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Elita Šņepste.
E.Šņepste (TP).
Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem””. Šo likumprojektu izstrādājusi Finanšu ministrija. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija to izskatīja un lūdz Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
E.Šņepste.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 21.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 21.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums likumā “Par kultūras pieminekļu aizsardzību””. Otrais lasījums.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāte Ausma Ziedone-Kantāne.
A.Ziedone-Kantāne (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja un godājamie biedri! Mēs strādājam ar likumu “Grozījums likumā “Par kultūras pieminekļu aizsardzību”” (reģistrācijas nr.966).
Ir iesniegts viens priekšlikums, ko iesniegusi komisija. Un komisija pati arī atbalstījusi.
Paldies. Tas ir viss šajā likumā.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Leopolds Ozoliņš. Lūdzu!
L.Ozoliņš (ZZS).
Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! Šis grozījums vai šis likums kā tāds ir ārkārtīgi svarīgs mūsu valsts tālākai kultūras un ekonomikas attīstībai. Un ja mēs skatāmies šo, es nezinu, kas tie par... Ja mēs vērojam pašreiz Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vājumu, tad lūdzu atbalstīt šos priekšlikumus, kas droši vien pastiprinās viņu rīcības spēju.
Ja mēs vērojam Rīgas ainavu, tas nav tikai Triangula bastions, kas kropļo visu Rīgas siluetu, izārda Vecrīgas harmonisko gaisotni, bet pašreiz arī blakus Zemkopības ministrijas ēkai, toreiz okupācijas laikā celtajai, veidojas arī pilnīgi absurds kaut kāds svešs arhitektonisks veidojums, tā saucamā citadele. Visā Latvijā turpinās strauja kultūras un vēstures pieminekļu sabrukšana, jo jaunie īpašnieki nav ieinteresēti daudzās vietās, jo īpaši tas vērojams Jūrmalā, tiek nodedzinātas koka arhitektūras celtnes, vasarnīcas, sabiedriskās ēkas, kuru vietā, bez šaubām, ceļ kaut ko īpaši modernu, nesaprazdami to, ka tas, kas ir saglabājies, tas ir vairāk nekā zelta vērts.
Man bija iespēja pabūt Ālandu salās. Un, apmeklējot Ālandu salu galvaspilsētas vietas, kurās iegriežas tūristi, es pārliecinājos, ka tās ir galvenokārt vecpilsētas ielas, skata vecpilsētas ēkas, kas ir saglabājušas zināmu emocionālu iespaidu un arī estētisku iespaidu šajā galvaspilsētā, kas atrodas Ālandu salās.
Es domāju, ka Jūrmalā tie laukumi, tās ielas, tās mājas, kas ir saglabājušas sevī vēsturi, saglabājušas savu arhitektūru, tieši tā kā Rīgā jūgendstila kvartāli vai ielas, vai Kalnciema ielas koka arhitektūra, kas atrodas ļoti bēdīgā stāvoklī, tad, lūk, šis priekšlikums – palielināt vai pastiprināt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju ar Ministru kabineta noteikumiem, un varbūt arī Kultūras ministrijai vairāk vajadzētu rūpēties par šo pieminekļu aizsardzību, jo pašreizējais kultūras un vēstures pieminekļu gan statuss, gan viņu sabrukšana vieš ļoti pesimistisku pārdzīvojumu.
Lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu! (Aplausi.)
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja komisijas vārdā nekas nav piebilstams, es saprotu, ka deputātiem nav iebildumu pret 1. – atbildīgās komisijas priekšlikumu.
A.Ziedone-Kantāne.
Jā, cienījamais, godājamais deputāts var iesniegt trešajā lasījumā savus priekšlikumus. Tātad mēs nododam savu likumu trešajam lasījumam.
Sēdes vadītāja.
Es saprotu, ka deputātiem nav iebildumu pret 1. – atbildīgās komisijas priekšlikumu. Deputātiem iebildumu nav. Tādēļ lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījums likumā “Par kultūras pieminekļu aizsardzību”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – nav, atturas – 5. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
A. Ziedone-Kantāne.
Termiņš – 19.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 19.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Latvijas Nacionālās operas likumā”. Otrais lasījums.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārda – deputāte Ausma Kantāne.
A.Ziedone-Kantāne (JL).
Tātad, lūdzu, mēs strādājam ar likumprojektu “Grozījumi Latvijas Nacionālās operas likumā”, reģistrācijas nr.921. Ir atkal viens priekšlikums – atbildīgās komisijas, ko arī komisija pati labprātīgi atbalsta.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav. Tad visi priekšlikumi ir izskatīti.
A.Ziedone-Kantāne.
Jā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – nav, atturas – 5. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
A.Ziedone-Kantāne.
Trešais lasījums ir 19.aprīlis priekšlikumiem. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 19.aprīlis. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā”. Otrais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Atis Slakteris.
A.Slakteris (TP).
Man, cienītie kolēģi, jūs jāinformē, ka tāda ir situācija Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, ka deputāts, kas līdz šim ziņoja par šo jautājumu, ir kļuvis par Rīgas domes deputātu, tā bija Baiba Brigmane, un tagad es viņas vietā atļaušos ziņot jums par likumprojektu.
Tātad sakarā ar to, ka otrajam lasījumam komisija priekšlikumus nav saņēmusi, aicinām atbalstīt otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – 5, neviens neatturas. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
A.Slakteris.
21.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 21.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Finanšu konglomerātu likums”. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Vilnis Edvīns Bresis. Lūdzu!
V.E.Bresis (ZZS).
Godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja Finanšu konglomerātu likumu un secināja, ka tas ir nepieciešams mūsu valstij, lai mēs saskaņotu sava finanšu sektora darbību ar Eiropas Savienības direktīvām, tāpat lai pastiprinātu apdrošināšanas sabiedrību, brokeru sabiedrību, banku uzraudzību mūsu klientu interesēs.
Vēl jāatzīst ir tikai tas, ka līdz šim mūsu valstī finanšu konglomerātu uzraudzība vispār sakarā ar šī likuma deficītu netika veikta.
Līdz ar to Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija uzskata par nepieciešamu pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā un lūdz Saeimu to akceptēt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.
V.E.Bresis.
Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 21.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 21.aprīlis. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā”. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Vilnis Edvīns Bresis.
V.E.Bresis (ZZS).
Paldies. Tātad izskatāmais dokumenta numurs ir 3905. Tas ir cieši saistīts ar iepriekšējo – Finanšu konglomerātu likumu. Un tāpat Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir to izskatījusi, un viņa nepieciešamība tiek motivēta ar to, ka mums ir nepieciešams šīs procedūras saistīt ar Eiropas Savienības direktīvām.
Tāpat, ar vienu vārdu sakot, tieši šis likumprojekts ir vērsts uz klientu interešu aizsardzības palielināšanu.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz akceptēt šo likumprojektu.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.
V.E.Bresis.
Tāpat – 21.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 21.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Kredītiestāžu likumā”. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Vilnis Edvīns Bresis.
V.E.Bresis (ZZS).
Godātie kolēģi! Tātad Saeimā izskatāmā dokumenta numurs 3906. Arī šis likumprojekts, kurš tika izskatīts mūsu komisijā, ir saistīts ar Eiropas Savienības direktīvu izpildi un tāpat arī ir vērsts uz klientu interešu aizsardzību.
Bez šaubām, visi šie četri likumprojekti, arī nākamais, ir saistīti ar Finanšu konglomerātu likumu un faktiski ir vienā paketē.
Komisija lūdz pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
V.E.Bresis.
Šī gada 21.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 21.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Vilnis Edvīns Bresis.
V.E.Bresis (ZZS).
Kolēģi! Izskatāmā dokumenta numurs 3903. Kā jau minēju iepriekš, arī šis likumprojekts ir saistīts ar Eiropas Savienības direktīvu ievērošanu un, bez šaubām, finanšu uzraudzības pastiprināšanu, un tāpat ar Finanšu konglomerātu tirgus likuma pieņemšanu mūsu valstī.
Lūdzu pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
V.E.Bresis.
21.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 21.aprīlis. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā”. Otrais lasījums.
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Pēteris Ontužāns.
P.Ontužāns (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Kolēģi! Priekšlikumi likumprojekta otrajam lasījumam nav iesniegti. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdz atbalstīt likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!
P.Ontužāns.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 29.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 29.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījums Autopārvadājumu likumā”. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Krišjānis Peters.
K.Peters (LPP).
Godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1106 – likumprojekts “Grozījums Autopārvadājumu likumā”. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir sagatavojusi šo likumprojektu otrajam lasījumam. Kopā saņemti 18 priekšlikumi.
1. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
2. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
3. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
4. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
5. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
6. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
7. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
Arī 8. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
Arī 9. priekšlikums atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
10. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
11. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
12. – deputāta Tolmačova priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
13. – deputāta Tolmačova priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 46, atturas – 6. Priekšlikums nav atbalstīts.
K.Peters.
14. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 15.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 14. un 15.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
16. – deputāta Tolmačova priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
17. – Satiksmes ministrijas priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
18. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
Tautsaimniecības komisijas vārdā lūdzu jūs pieņemt šo likumprojektu otrajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!
K.Peters.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 21.aprīlis.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Paldies. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 21.aprīlis. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Kārļa Šadurska atsaukšanu no Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 2, atturas – 1. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Kārļa Strēļa atsaukšanu no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 1, atturas – 1. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Igora Aleksandrova atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – 2, atturas – 2. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Kārļa Šadurska ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 1, atturas – 2. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Kārļa Strēļa ievēlēšanu Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputāta Igora Aleksandrova ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputātes Ineses Krastiņas ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputātes Ineses Krastiņas ievēlēšanu Publisko izdevumu un revīzijas komisijā”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputātes Anitas Kalniņas ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – 1, atturas – 1. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par deputātes Anitas Kalniņas ievēlēšanu Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijā”.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 3, atturas – 1. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputātes Ineses Krastiņas ievēlēšanu Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 4, neviens deputāts neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Cienījamie kolēģi, līdz ar to visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti.
Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm. Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!
Lūdzu Saeimas sekretāra biedrei Ingunai Rībenai nolasīt reģistrācijas rezultātus!
I.Rībena (8.Saeimas sekretāra biedre).
Cienījamie klātesošie! Nav reģistrējušies: Dzintars Ābiķis, bet ir. Oskars Kastēns... Jā, es redzēju, ka ir. Aleksandrs Kiršteins, Igors Aleksandrovs ir. Liene Liepiņa, Vineta Muižniece, Vitālijs Orlovs, Krišjānis Peters arī ir. Mihails Pietkevičs arī ir. Valdis Ģīlis nav, Jānis Strazdiņš, Vaira Paegle un Inese Šlesere. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, līdz ar to Saeimas šā gada 14.aprīļa sēde ir slēgta. Paldies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!