• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No jaunsardzes līdz zemes sargiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.04.2005., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atkārtotas vēlēšanas Rēzeknē notiks 20.augustā

Vēl šajā numurā

21.04.2005., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No jaunsardzes līdz zemes sargiem

JAUNSARGI.PNG (110333 bytes)
Jaunsardzē iesaistīto jauniešu skaits vecumā no 12 līdz 18 gadiem 2002. gadā sasniedza 7234, pērn reģistrēti 6492, kas nav daudz
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Aizvadītās nedēļas nogalē Ādažu militārajā bāzē pulcējās jaunsargi no visas Latvijas, lai piedalītos jaunsardzes dienas pasākumos un tiktos ar aizsardzības ministru Einaru Repši un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri viceadmirāli Gaidi Andreju Zeibotu.

Jaunsardze (JS) Latvijā dibināta 1992.gadā. Kopš 2003. gada, kad izveidots vienots Jaunsardzes centrs, tā sadarbojas ar vairāk nekā 70 mācību iestādēm Latvijā un vienlaikus arī ar Nacionālo bruņoto spēku vienībām un Zemessardzes bataljoniem. Jaunsargu mācības, kurās ir četras programmas, vada profesionāli instruktori. JS iesaistīto jauniešu skaits vecumā no 12 līdz 18 gadiem 2002. gadā sasniedza 7234, pērn reģistrēti 6492, kas nav daudz.
Bez tradicionālajiem militarizēto jauniešu organizāciju vingrinājumiem un spēlēm jaunsargi palīdz bērnunamiem un veciem cilvēkiem, piedalās starptautiskos radniecīgo organizāciju salidojumos un nometnēs. Lielu palīdzību jaunsardzei sniedz tautieši ārzemēs. Viens no pazīstamākajiem ir Jānis Vējiņš Austrālijā, kurš nodibinājis atbalsta fondu, bet pērngad ASV Ilmārs Dambergs un Andrejs Muzikants izveidoja Vītola fondu, ar kura atbalstu katru gadu labākais jaunsargs iegūs jaunsarga stipendiju.

Ministrs tuksneša kaujas ietērpā

Aizsardzības ministrs Einars Repše uz tikšanos ar jaunsargiem Ādažu militārajā bāzē ieradās savā Irākas apmeklējuma tuksneša tērpā. Zināmā mērā tas bija cieņas apliecinājums ap sešsimt jauniešiem un viņu vadītājiem. Ministrs ir politiķis, bet no aizsardzības ministra jaunie cilvēki, kas pārsvarā dienē bruņotajos spēkos, gaida ne tikai labu ekipējumu, kaujas un mācību nodrošinājumu, bet arī militāru stāju tikšanās reizēs. Tā sprieda kadeti pēc kādas lauku mācību nometnes atklāšanas pie Kadaga ezera pirms vairākiem gadiem, kad toreizējais ministrs savā uzrunā aicināja topošos virsniekus kļūt par brašiem, labi trenētiem karavīru audzinātājiem, pats knibinādamies ap gumijotajām lencēm, kas saturēja nevīžīgi gludinātās bikses.

Iemest dzirksteli intereses liesmiņai

Einars Repše, uzrunājot Ādažu bāzē sapulcējušos jaunsardzes dienā, aicināja jaunsargu vadītājus nerīkoties izšķērdīgi ar valsts nākotnes zelta fondu, meklēt ceļus, kā jauniešus ieinteresēt stāties šajā organizācijā un vingrināties daudzveidīgās nodarbēs. Ministrs uzsvēra, ka Aizsardzības ministrijā tiek strādāts pie programmas, lai jaunieši visā valsts teritorijā varētu nodarboties ar tehnisko jaunradi. Runātājs atcerējās padomju laika organizāciju DOSAAF, kas veidoja tehniskos un dažādu interešu klubus, kuriem bija viens tālejošs mērķis – sagatavot un ieinteresēt armijai. Ministrs runāja par tikšanos Ekstremālo sporta veidu klubā, kurā varētu rast sadarbību jaunsargu nākamo pilotu un aviatoru, kā arī citu tehnisko sporta veidu apmācībā. E. Repše izteica pārliecību, ka viņam nav bažu par jaunsargu militārpatriotisko stāju un sagatavotību, bet daudziem jauniešiem, jaunajiem tehniskās jaunrades talantiem, neizdodas līdz tām aizsniegties tā vienkāršā iemesla dēļ, ka trūkst reklāmas par dažādām nodarbju iespējām. Jaunsardzei nevajadzētu aprobežoties tikai ar šaušanu un skriešanu, bet iesaistīt jauniešus daudzveidīgos interešu klubos.
NBS komandieris viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots sacīja, ka viņam kā komandierim ir īpaša interese uzrunāt šādu auditoriju. Jo tie ir nākamie mūsu bruņotie spēki, valsts patrioti, karavīri. Latvija, pārejot uz profesionālo militāro dienestu, liek lielas cerības uz jaunsargiem, viņu vadītājiem un skolotājiem. NBS komandieris atzīmēja, ka pirms dažām dienām noticis pirmais jūras jungu zvērests, tātad tiek meklētas jaunas iespējas, jaunas apmācības formas, lai apgūtu tās specialitātes, kas nepieciešamas valstij.

Ieroči un pirmie apbalvojumi

Gatis un Oļegs bija atbraukuši no Apes arodvidusskolas. Bez automehāniķa civilās profesijas puiši jaunsardzes nodarbībās iegūs zemessarga iemaņas, kas tiks apliecinātas ar sertifikātu. Raivis savukārt mācās Apes vidusskolā. Visi tērpušies jaunsargu formās. Raivis ar lepnumu rāda savu pirmo apbalvojumu kā labākajam jaunsargam. Aivis Jansons atbraucis no Dobeles 1. vidusskolas. Viņš ir jaunākajā grupā un katru sestdienu dodas uz jaunsardzes nodarbībām. Aivja tēvocis ir zemessargs. Zēnus saista ieroči, munīcija, iespēja šaut, kā arī piedalīties piemiņas parādēs Lāčplēša dienā. Puiši ar nepacietību gaida iespēju izšaut no triecienšautenes, jo pagaidām instruktori atļaujot tikai knaukšķināt ar pneimatiskajiem ieročiem. Vecpiebalgas vidusskolas jaunsargu instruktors virsniekvietnieks Ilgonis Briedis stāsta, ka viņa apmācāmo skaits sasniedz 170. Grūtības radušās sakarā ar jaunsardzes pakļautības vairākkārtējām maiņām, tagad tās saistītas galvenokārt ar transporta organizēšanu.
Jaunsardzes centra vadītājs majors Sergejs Čevers sacīja, ka pasākuma mērķis bija sapulcināt Ādažos labākos pārstāvjus no visām Lavijas jaunsardzes bāzes skolām. Piedaloties nosacītā forsētā pārgājienā pa Ādažu militārās bāzes teritoriju, apmeklējot Rekrutēšanas un atlases centru, 1. kājnieku bataljonu, kapelu, Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolu, šautuvi un pasvārstot rokās modernākos mūsu armijas ieročus, jauniešiem radās priekšstats par valsts aizsardzības nozīmīgumu. Atgriežoties savās skolās, būs par ko stāstīt draugiem, varēs aicināt nākt līdzi.

Andris Kļaviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!