• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 12. aprīļa noteikumi Nr. 255 "Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 20.janvāra noteikumos Nr.23 "Gāzes piegādes un lietošanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2005., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106481

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.256

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 23.augusta noteikumos Nr.377 "Prasības tērauda velmēšanas iekārtām un iekārtu tehniskās uzraudzības kārtība"

Vēl šajā numurā

22.04.2005., Nr. 64

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 255

Pieņemts: 12.04.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.255

Rīgā 2005.gada 12.aprīlī (prot. Nr.19 18.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 20.janvāra noteikumos Nr.23 “Gāzes piegādes un lietošanas noteikumi”

Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 5.panta otro daļu

 

Izdarīt Ministru kabineta 1998.gada 20.janvāra noteikumos Nr.23 “Gāzes piegādes un lietošanas noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 1998, 16./17.nr.; 1999, 75./78.nr.; 2002, 67.nr.) šādus grozījumus:

1.Papildināt 14.punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

“Lietotājs ir atbildīgs par Lietotāja gāzes apgādes sistēmas drošību.”

2.Izteikt 24.punktu šādā redakcijā:

“24.Lietotājs un Realizētājs pēc Piegādātāja pieprasījuma atļauj pievienot Lietotāja gāzes tīkliem citu Lietotāju gāzes apgādes sistēmas, ja tas tehniski ir iespējams un neierobežo Lietotāja apgādi ar gāzi saskaņā ar Enerģētikas likumu un Būvniecības likumu. Pirms jaunā Lietotāja gāzes apgādes sistēmas pievieno­šanas esošā Lietotāja gāzes tīkliem jaunais Lietotājs un esošais Lietotājs noslēdz vienošanos, kurā paredz ar esošā Lietotāja gāzes apgādes sistēmas izbūvi saistīto izdevumu kompensēšanu.”

3.Svītrot 130.punktu.

4.Izteikt 131. un 132.punktu šādā redakcijā:

“131. Pārvadājot, nomainot un lietojot sašķidrinātās gāzes balonu, ievēro Sašķidrinātās gāzes balona pārvadāšanas, nomaiņas un lietošanas instrukciju. Instrukciju Piegādātājs izstrādā, ņemot vērā šo noteikumu 3.pielikumā minēto paraugu, un izsniedz Lietotājam. Piegādātājs, ja nepieciešams, instrukcijā var iekļaut papildu drošības prasības.

132.Par sašķidrinātās gāzes balonu iekārtas uzstādīšanu ir atbildīgs sašķidrinātās gāzes apgādes komersants un persona, kura veic attiecīgos darbus. Par sašķidrinātās gāzes balonu piegādi un nomaiņu atbilstoši normatīvajos aktos par darba drošību un bīstamo kravu pārvadājumiem noteiktajām prasībām ir atbildīga gāzes apgādes komercsabiedrība. Ja sašķidrinātās gāzes balonu nomaina Piegādātājs, atzīmi par minēto darbību norāda Piegādātāja žurnālā saskaņā ar šo noteikumu 137.punktu. Ja sašķidrinātās gāzes balonu nomaina vai pārvadā Lietotājs, viņš ievēro normatīvajos aktos par darba drošību un bīstamo kravu pārvadājumiem, kā arī Piegādātāja izsniegtajā šo noteikumu 131.punktā minētajā instrukcijā noteiktās prasības. Par sašķidrinātās gāzes balona lietošanu ir atbildīgs Lietotājs.”

5.Izteikt 135.punktu šādā redakcijā:

“135.Ja Lietotājs sašķidrinātās gāzes balona pārvadāšanai izmanto nespecializētu transportlīdzekli, viņš ievēro Ministru kabineta 2003.gada 5.au­gusta noteikumus Nr.435 “Bīstamo kravu pārvadājumu noteikumi”.”

6.Papildināt noteikumus ar 136., 137. un 138.punktu šādā redakcijā:

“136.Piegādātājs, kurš veic sašķidrinātās gāzes balonu periodiskās pārbaudes, ir atbildīgs par pārbaudīto sašķidrinātās gāzes balonu uzskaites no­dro­šināšanu (gāzes balona numurs, pārbaužu dati un izņemšana no aprites).

137.Piegādātājs, kas piegādā un nomaina sašķidrinātās gāzes balonus, iekārto un uztur īpašu žurnālu. Žurnālā izdara ierakstu par katra sašķidrinātās gāzes balona nomaiņu pēc Lietotāja pieprasījuma, kā arī norāda nomaiņas da­tumu, vietu un sašķidrinātās gāzes balona numuru, un sašķidrinātās gāzes balona nomainītāja un Lietotāja vārdu un uzvārdu. Ierakstu ar parakstu apliecina sašķidrinātās gāzes balona nomainītājs un Lietotājs.

138.Piegādātājs ir atbildīgs par avārijas izsaukumu apkalpošanu.”

7.Papildināt noteikumus ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības di­rek­tīvu šādā redakcijā:

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 26.jūnija Direktīvas 2003/55/EK par kopīgiem noteiku­miem attiecībā uz iekšējo dabasgāzes tirgu un par Direktīvas 98/30/EK atcel­šanu.”

8.Papildināt noteikumus ar 3.pielikumu šādā redakcijā:

“3.pielikums

Ministru kabineta

1998.gada 20.janvāra noteikumiem Nr.23

Sašķidrinātās gāzes balona pārvadāšanas, nomaiņas un lietošanas instrukcija

APSTIPRINU:

(atbildīgās amatpersonas amats, paraksts un tā atšifrējums)

(vieta)

(datums)

I. Sašķidrinātās gāzes balona pārvadāšana

1.Pārvadājot sašķidrinātās gāzes balonu (turpmāk — balons), ievēro šādas drošības prasības:

1.1.pirms balona iekraušanas transportlīdzeklī pārliecinās, vai balonam nav mehānisku bojājumu un vai ventiļa noslēguzgrieznis ir stingri uzskrūvēts;

1.2.lieto balona ventiļa aizsargkapi;

1.3.balonu nostiprina tā, lai nepieļautu tā kustību pārvadāšanas laikā;

1.4.balonu izkrauj no transportlīdzekļa ar aizsargkapi uz augšu;

1.5.pārvadāšanas laikā nepieļauj triecienus un balona kritienu.

II. Balona nomaiņa

2.Lai nomainītu balonu, nepieciešami šādi darba rīki, palīgpiederumi un rezerves daļas:

2.1.atbilstoša izmēra uzgriežņu atslēga;

2.2.ziepju emulsija un ota vai portatīvais gāzes noplūžu detektors (turpmāk— detektors);

2.3.starplika jeb blīve (iegādājas kopā ar balonu).

3.Nomainot balonu, ievēro šādas drošības prasības:

3.1.atver telpas logus, nodzēš atklātas liesmas avotus un izslēdz elektroiekārtas;

3.2.nodrošina, lai telpā, kurā nomaina balonu, neatrastos personas, kuras nepiedalās nomaiņā un nav attiecīgi apmācītas;

3.3.ja, aizverot ventili, liesma uz sašķidrinātās gāzes balonu iekārtas (turpmāk — gāzes iekārta) degļiem turpina degt, nedrīkst atvienot balonu no reduktora. Vēlreiz pārliecinās, vai telpas logi ir atvērti un atklātas liesmas avoti nodzēsti. Par radušos situāciju paziņo avārijas dienestam uz Piegādātāja norādīto tālruņa numuru. Attiecīgā balona lietošana nav pieļaujama;

3.4.aizdedzināt gāzes iekārtas degļus pēc balona nomaiņas atļauts tikai pēc tam, kad ar ziepju emulsiju vai detektoru pārbaudītas visas gāzes iekārtas savienojumu vietas (balona ventilis ir atvērts, un gāzes iekārtas krāns — noslēgts). Savienojumu neblīvās vietas nekavējoties noblīvē un veic atkārtotu pārbaudi;

3.5.konstatējot gāzes noplūdi, ja balona ventilis ir atvērts, balona ventili aizver, uzgriež noslēguzgriezni, balonu iznes ārpus ēkas un par radušos situāciju paziņo avārijas dienestam uz Piegādātāja norādīto tālruņa numuru. Attiecīgā balona lietošana nav pieļaujama.

4.Balonu sagatavo nomaiņai šādā kārtībā:

4.1.noņem balona aizsargkapi;

4.2.apskata balonu un ventili;

4.3.noņem ventiļa īscaurules noslēguzgriezni un ar ziepju emulsiju vai detektoru pārbauda balona ventiļa vārsta blīvumu (vārsts ir aizvērts). Ziepju burbuļu parādīšanās uz apziepētās virsmas vai no nulles atšķirīgs detektora rādī­jums liecina par gāzes noplūdi, un attiecīgā balona lietošana nav pieļaujama.

5.Balonu atvieno šādā kārtībā:

5.1.pirms reduktora un ventiļa saskrūves atvienošanas pārliecinās, vai balo­na ventilis aizvērtā stāvoklī noslēdz gāzes padevi. Ja, aizverot ventili, gāzes padevi nav iespējams pārtraukt, balonu nenomaina un par radušos situāciju pa­ziņo avārijas dienestam uz Piegādātāja norādīto tālruņa numuru. Attiecīgā ba­lona nomaiņa nav pieļaujama;

5.2.lēnām atvieno ventiļa un reduktora saskrūvi (jāatceras, ka ventilim ir kreisā vītne), sekojot iespējamai gāzes noplūdei;

5.3.balona ventiļa īscaurulei uzskrūvē noslēguzgriezni un nosedz balona ventili ar aizsargkapi.

6.Balonu pievieno gāzes iekārtai šādā kārtībā:

6.1.novieto balonu tam paredzētajā vietā un pārliecinās, vai gāzes iekār­tas degļi ir noslēgtā stāvoklī;

6.2.pievieno balonam reduktoru un nomaina starpliku jeb blīvi;

6.3.atver balona ventili un ar ziepju emulsiju vai detektoru pārbauda savienojumu vietas līdz gāzes iekārtai. Ziepju burbuļu parādīšanās uz apzie­pētām virsmām vai no nulles atšķirīgs detektora rādījums liecina par gāzes noplūdi, un šādas gāzes iekārtas lietošana nav pieļaujama.

7.Gāzes iekārtas darbību pārbauda šādā kārtībā: aizdedzina iekārtas degļus, aizver balona ventili un pēc liesmu nodzišanas aizver degļu krānus.

III. Balona lietošana

8.Balona lietošanas laikā ievēro šādas drošības prasības:

8.1.nodrošina telpas vēdināšanu;

8.2.neatstāj bez uzraudzības iedarbinātu gāzes iekārtu;

8.3.ja iespējams, gāzes iekārtas tuvumā uzstāda gāzes noplūdes signali­zatoru;

8.4.ja telpā jūtama gāzes smaka, atver logus un durvis, aizver balona ventili un gāzes iekārtas krānus un par radušos situāciju paziņo avārijas dienes­tam uz Piegādātāja norādīto tālruņa numuru. Minētajā gadījumā aizliegts smēķēt, lietot atklātu liesmu, ieslēgt un izslēgt elektroiekārtas un apgaismojumu;

8.5.ja tiek atklāta gāzes noplūde no balona, nekavējoties noslēdz balona ventili. Ja tas neizdodas un gāze turpina izplūst, gāzes balonu atvieno no gāzes iekārtas, iznes ārpus ēkas un par radušos situāciju paziņo avārijas dienestam uz Piegādātāja norādīto tālruņa numuru. Novietojot balonu ārpus ēkas, ņem vērā vēja virzienu, lai izplūstošā gāze neaizplūstu uz citām būvēm, pagrabiem, padzi­ļi­nājumiem vai atklātas uguns avotiem.

9.Lietotājam aizliegts veikt jebkādu balona, ventiļa vai reduktora remontu.

10.Ja balona lietošanas laikā konstatēta gāzes noplūde, Lietotāja pienākums ir veikt minētos drošības pasākumus un paziņot avārijas dienestam uz Piegādātāja norādīto tālruņa numuru.”

Ministru prezidents A.Kalvītis

Ekonomikas ministrs A.K.Kariņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 23.aprīli.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!