• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba ņēmēja aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2000., Nr. 321/322 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10651

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mecenāta prēmijām

Vēl šajā numurā

14.09.2000., Nr. 321/322

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darba ņēmēja aizsardzību

Labklājības ministrija ir nosūtījusi saskaņošanai Tieslietu ministrijai un Finansu ministrijai grozījumu projektu likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu", ierosinot no 2001.gada 1.jūlija (nevis, kā paredzēts likumā, no 2004. gada 1.janvāra) sociālās apdrošināšanas pakalpojumu (vecuma pensija, bezdarbnieka, slimības, maternitātes pabalsts, apgādnieka zaudējuma pensija, invaliditātes pensija) apmēru aprēķināt, balstoties uz to, no kādas algas ir aprēķinātas sociālās apdrošināšanas iemaksas, nevis ņemot vērā reāli veikto sociālās apdrošināšanas iemaksu apjomu. Likumprojekts paredz: ja darba devējs nav veicis sociālās iemaksas no aprēķinātās darba algas, tad darba ņēmējam ir tiesības saņemt sociālās apdrošināšanas pakalpojumu pilnā apjomā, bet no darba devēja tiek nodrošināta parāda piedziņa par neveiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Pašreizējais likums nosaka: ja darba devējs nav veicis obligātās iemaksas par katru darbinieku pilnā apmērā, iemaksātā summa proporcionāli tiek sadalīta starp šī uzņēmuma vai organizācijas darba ņēmējiem, ņemot vērā aprēķinātās algas lielumu katram darbiniekam. Taču šī līdzšinējā kārtība nenodrošina sociālo garantiju saņemšanu atbilstoši katra nopelnītajam.

Ja pašreizējā kārtība netiks mainīta, būs apgrūtināta arī valsts fondētās pensiju shēmas (II līmeņa) ieviešana no 2001.gada 1.jūlija.

Ieviešot II līmeni, jebkura aizkavēšanās ar sociālās apdrošināšanas iemaksu uzskaiti vai to pārskaitīšanu pensiju sistēmas II līmenim var ietekmēt II līmeņa dalībnieka pensijas kapitāla peļņas iespējas, tāpēc nav pieļaujams, ka darba devēja laikā neveiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas ietekmē darba ņēmēja, kas iesaistījies pensiju sistēmas II līmenī, pensijas kapitāla peļņas iespēju. Ja darba devējs nebūs veicis sociālās iemaksas atbilstoši darbiniekam aprēķinātajai algai — tātad pilnā apmērā, pensijas sistēmas II līmeņa dalībniekiem nauda II līmenim tiks pārskaitīta, to aizņemoties no Valsts kases, taču no darba devēja tiks nodrošināta šī summas piedziņa.

Likuma grozījumu projekts paredz, ka turpmāk darba devēja nenomaksāto sociālās apdrošināšanas iemaksu dēļ necietīs darba ņēmējs.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!