• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakcinēties pret ērču encefalītu var visu gadu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2005., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106521

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zem lupas energoapgādes drošības problēmas

Vēl šajā numurā

22.04.2005., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakcinēties pret ērču encefalītu var visu gadu

Rīgā, Mežaparkā, un Babītes mežniecības pastāvīgās novērošanas vietās sākts šogad pirmais ērču monitorings.

Ērču aktivitātes monitoringu veic trīs vietās Latvijā: Madonas rajonā, Rīgā un Rīgas rajonā. Rīgā un tās rajonā speciālistu uzmanības lokā ir suņu ērces, bet Madonas rajonā – Latvijas austrumu rajonos izplatītās taigas ērces.
Savukārt pētījumi par ērču inficētību ar ērču encefalīta vīrusu notiek visā Latvijā.

Mežaparkā ērcēm patīk

Vidējais šogad konstatētais ērču blīvums ir nedaudz zemāks nekā pērn šai pašā laikā. Speciālisti to skaidro ar vēso laiku. Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) norāda, ka rādītājs tomēr ir salīdzinoši augsts, jo Mežaparkā un Babītes mežos no ērces pieķeršanās apģērbam grūti izvairīties. Mežaparkā turklāt ir ļoti labvēlīgi apstākļi ērču attīstībai, jo tur ir biezs pamežs.
Pagaidām no laboratoriski izmeklētajām Mežaparkā savāktajām ērcēm neviena nav bijusi inficēta ar ērču encefalīta vīrusu.
SVA prognozē, ka lielākā ērču aktivitāte gaidāma aprīļa trešajā dekādē un maija sākumā. Ērču aktivitātes pieaugums, gan ne tik augsts, sagaidāms arī augustā un septembrī.
Ērču aktivitātes sezona Latvijā ilgst līdz oktobra beigām. Labvēlīgos meteoroloģiskos apstākļos tā var būt ievērojami garāka.

Mīts par vakcinācijas ierobežojumu

Tā kā ērču blīvums pēdējā desmitgadē ievērojami audzis, atrodoties dabā, risks, ka piesūksies ar ērču encefalītu inficēts kukainis, ir augsts. SVA atkārtoti atgādina, ka labākā iespēja, kā pasargāt sevi no smagās neiroloģiskās infekcijas, ir vakcinēšanās. To var izdarīt visu gadu, arī ērču aktivitātes sezonas laikā pēc saīsinātās vakcinācijas shēmas, uzsver speciālisti.
Aprīļa sākumā veiktā aptaujā konstatēts, ka Latvijas iedzīvotājiem ir maldīgs priekšstats par vakcināciju. Proti, vairums aptaujāto – 81 procents – uzskata, ka jāvakcinējas mēnesi pirms ērču aktivitātes perioda, jo vismaz desmit dienas pēc vakcinēšanās obligāti jāizvairās no ērces, pretējā gadījumā saslimšana var būt daudz smagāka. Tikai 17 procenti zināja, ka vakcinēties var jebkurā laikā.
19.aprīlī pēc Ērču encefalītu slimnieku atbalsta grupas (tās pārstāvji paziņojuši par ieceri veidot biedrību) iniciatīvas rīkotā pasākumā Latvijas Infektoloģijas asociācijas prezidente, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle Dr.habil.med. Ludmila Vīksna apgāza sabiedrībā valdošo aplamo priekšstatu, ka vakcinēties drīkst, tikai pirms kukaiņi atklājuši jaunu sezonu. Zinātniski pierādīts, ka pēc vakcinēšanās cilvēka organismā imunitātes līmenis palielinās ar katru dienu. Kā atzina L.Vīksna, vakcinēties pret ērču encefalītu var jebkurā laikā, arī gada siltajā sezonā. Tādā gadījumā, lai nodrošinātu straujāku imunitātes veidošanos, lietojama ātrā vakcinācijas shēma.
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Viede atgādināja, ka atrastā ērce jānoņem nekavējoties, jo tādējādi samazinās risks inficēties, un steidzami jāziņo ārstam.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!