• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par priekšlikumiem palielināt palīdzību Āfrikai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2005., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106524

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Stabilitātes un izaugsmes pakta reformu

Vēl šajā numurā

22.04.2005., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par priekšlikumiem palielināt palīdzību Āfrikai

Eiropas Komisija (EK) 12.aprīlī pieņēma priekšlikumus, kuru mērķis ir paātrināt virzību uz Tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanu, palielinot Eiropas Komisijas un dalībvalstu sniegtā attīstībai paredzētā atbalsta apjomu un efektivitāti. Triju 12.aprīlī pieņemto paziņojumu stūrakmeņi ir ievērojams pieaugums valsts palīdzībai attīstības jomā (kam noteikts jauns starpposma mērķis – 0,56% no nacionālā kopienākuma (NKI) 2005.gadā, bet galīgais mērķis – 0,7% līdz 2015.gadam), lielāka saskanība starp Kopienas politikas jomām, labāka koordinācija starp dalībvalstīm un Eiropas Savienību (ES) un lielāka saņēmēju līdzdalība palīdzības procesā.
Pirms pieciem gadiem starptautiskā līmenī tika panākta vienošanās par Tūkstošgades attīstības mērķiem, tai skaitā līdz 2015.gadam uz pusi samazināt to iedzīvotāju skaitu, kuri dienas iztikai var atvēlēt mazāk par dolāru dienā. Septembrī ANO sammitā Ņujorkā tiks izskatīta virzība uz Tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanu. Eiropas Savienībai, kas ir jaunattīstības valstu lielākā donore un tirdzniecības partnere, ir īpaša atbildība šajā jomā.
Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Durau Barrozu pauda, ka “2005.gads ir īpašs attīstībai. ES un tās dalībvalstīm kā lielākajām donorēm attīstībai jāparāda apņemšanās un kopīgi jācenšas panākt lielāku un labāk koordinētu ieguldījumu, cenšoties nodrošināt mūsu politiku saskanību un atbilstību mūsu attīstības mērķiem”.
“Ja turpināsies kā līdz šim, paies 100 gadu, iekams Āfrikā tiks sasniegti Tūkstošgades attīstības mērķi. Mūsu centieniem jābūt lielākiem un labākiem. Mums jāpilda savas saistības ne tikai cilvēcības un solidaritātes, bet arī stabilitātes dēļ. Nepieciešama skaidra attieksmes maiņa pret nabadzības un neiegrožotas globalizācijas izaicinājumiem, kas atbīda nomaļus milzīgas iedzīvotāju masas,” uzsvēra Eiropas Komisijas loceklis Luī Mišels, kas atbildīgs par attīstību un humāno palīdzību.
Priekšlikumi, ar kuriem šodien klajā nākusi Eiropas Komisija, attiecas uz palīdzības apjomu un efektivitāti; Eiropas Savienības attīstības politikas jomu saskanību un uz prioritātes piešķiršanu Āfrikai.
Eiropas Komisija ierosina dalībvalstīm turpināt palielināt savu valsts palīdzību attīstības jomā vairāk, nekā tās apņēmās Monterejā (0,39% no IKP 2006.gadā). Tā ierosina jaunu minimālo mērķi katrai dalībvalstij – 0,51% 2010.gadā (0,17% jaunajām dalībvalstīm), tādējādi kopējais Eiropas Savienības ieguldījums būtu 0,56%.
Šāds ieguldījums dotu papildu 20 miljardus eiru laikā līdz 2010.gadam un ļautu sasniegt 0,7% mērķi, ko ANO izvirzījusi 2015.gadam. 2005.gadā kopējais 25 dalībvalstu valsts palīdzības apjoms attīstības jomā sasniedza 43 miljardus eiru (pēc ESAO datiem).
Palīdzības apjoma un efektivitātes pieaugums ir būtisks, taču ar to vien nepietiks, lai sasniegtu Tūkstošgades attīstības mērķus. Ievērojamu ieguldījumu attīstībā var dot arī citas Kopienas politikas jomas, tādēļ ieviests jēdziens “politikas jomu saskanība attīstībai”.
Eiropas Komisija ierosina laikā starp 2005.gada septembra sammitu un nākamo Tūkstošgades attīstības mērķu starptautisko vērtēšanu sagatavot saskanības ziņojumu.
Eiropas Komisija vēlas palīdzēt Āfrikas kontinenta valstīm kļūt par galvenajām savas attīstības īstenotājām. ES galveno uzmanību jāpievērš jomām, kur tā var arī sniegt atbalstu citu donoru ieguldījumus: pārvaldībai, jo īpaši sniedzot atbalstu Āfrikas Savienībai un veidojot partnerību ar tās iestādēm un refinansējot miera uzturēšanas finansēšanas mehānismu “Peace Facility”; sadarbībai, kas nepieciešami Āfrikas valstu reģionālajai integrācijai un Dienvidu–Dienvidu tirdzniecības sekmēšanai; sociālajai kohēzijai un ilgtspējīgai attīstībai.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!