• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot Latvijas un Turcijas uzņēmēju foruma dalībniekus Stambulā, Konrāda viesnīcā, 2005.gada 20.aprīlī:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2005., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106526

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.04.2005., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzrunājot Latvijas un Turcijas uzņēmēju foruma dalībniekus Stambulā, Konrāda viesnīcā, 2005.gada 20.aprīlī:

VIKE1.PNG (96328 bytes)
Valsts prezidenta preses dienesta foto

Gilera kungs!* Gila kungs!** Ozola kungs!*** Ministri! Ekselences! Uzņēmēji, dāmas un kungi!
Es no sirds priecājos par man doto iespēju vadīt šo valstsvizīti Turcijā un izjust Turcijas tautas leģendāro viesmīlību un draudzību. Stambulas kā vēsturiskas un ievērojamas pilsētas dinamisms un vitalitāte ir atstājis uz mani lielu iespaidu. Es izsaku sirsnīgu pateicību Turcijas ekonomisko sakaru ar ārvalstīm padomei (DEIK) par šīs kopīgās Turcijas – Latvijas un Latvijas – Turcijas biznesa padomju sanāksmes organizēšanu un sarīkošanu.
Es esmu gandarīta, ka starp Turcijas uzņēmējiem un investoriem pieaugusi interese uzzināt vairāk par Latvijas kā ekonomiskās partneres daudzsološo potenciālu, kā arī par iespēju uzsākt sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem. Lai gan Latvija un Turcija atrodas Eiropas pretējās pusēs, mūsu valstīm ir draudzīgas attiecības, kas kļuvušas vēl tuvākas kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO aliansē, kas notika pirms gada.
Kā jums tas varbūt jau ir zināms, Latvija atrodas Ziemeļeiropā stratēģiski svarīgā vietā, Baltijas jūras austrumu krastā. Tā ir nozīmīgs tranzīta punkts starp Rietumeiropu, Krieviju un NVS valstīm. Latvija arī cer palielināt savu lomu Eirāzijas tirdzniecībā, esot saiknei, kas savieno Japānu, Ķīnu un Centrālāziju ar Eiropu austrumos un Ziemeļameriku rietumos. Caur Latvijas neaizsalstošajām ostām, kuras ir aprīkotas ar labi attīstītu infrastruktūru un prasa ļoti mazas izmaksas, katru gadu plūst arvien pieaugošs daudzums austrumu un rietumu tranzītpreču, un vēl ir iespējams palielināt tirdzniecības un tranzīta apjomus caur manu valsti.
Turcija savukārt atrodas stratēģiski nozīmīgā vietā, kur krustojas Eiropas dienvidu tranzīta ceļi, un tai ir vēsturiska saikne ar Latviju, pateicoties sauszemes tirdzniecības ceļiem, kas savā laikā bija saistīti ar Zīda ceļu. Latvija cer, ka Turcijas veiktās reformas ar laiku palīdzēs nodrošināt tās pievienošanos Eiropas Savienības stabilo, pārtikušo un drošo valstu saimei. Šā iemesla dēļ tagad ekonomiskās sadarbības potenciālam starp mūsu valstīm ir lielākas izaugsmes iespējas nekā jebkad agrāk.

Dāmas un kungi!

Vēl tikai pirms piecpadsmit gadiem Latvija bija okupēta valsts ar centralizētu plānveida padomju ekonomiku. Gadu desmitiem mūsu galvenie tirdzniecības partneri atradās Krievijā un NVS valstīs. Taču kopš neatkarības atjaunošanas 1991.gadā Latvija ir veikusi veiksmīgu pāreju uz brīvā tirgus ekonomiku un demokratizāciju.
Sociālās, politiskās un ekonomiskās reformas, kuras mana valsts ir īstenojusi pēdējo piecpadsmit gadu laikā, ir bijušas ļoti veiksmīgas un ir radījušas labvēlīgus apstākļus Latvijas izaugsmei un attīstībai. Faktiski pēdējos pāris gados Latvijai ir bijusi viena no visstraujāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienībā. Mūsu iekšzemes kopprodukts laika periodā no 2000.gada pieaudzis vidēji par vairāk nekā 7 procentiem gadā, savukārt pagājušajā gadā šis rādītājs sasniedza 8,5 procentus. Tas tika sasniegts, daļēji pateicoties stabilam iekšzemes pieprasījumam, kā arī pateicoties Latvijas uzņēmumu spējai paplašināt savus eksporta tirgus. Šobrīd gandrīz 80 procenti no manas valsts eksporta nonāk citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.
2008.gadā Latvija gatavojas kļūt par Ekonomikas un monetārās savienības pilntiesīgu locekli. Tā kā eiras zonas tirgus ir pietiekami liels un svarīgs visai Eiropai, vienotā valūta ietekmē katru šā kontinenta valsti un arī citas valstis. Latvijai eiras ieviešana nozīmēs vēl lielāku tirdzniecības un investīciju pieaugumu ar mūsu galvenajiem tirdzniecības partneriem un palielinās mūsu biznesa vides stabilitāti un noturību.

Dāmas un kungi!

Mūsu valstu ekonomiskās sadarbības potenciāls ir tiešām daudzsološs, un tas vēl nav līdz galam izmantots. Latvijas uzņēmēju delegācijas locekļi, kas mani pavada šajā valstsvizītē, ir ļoti ieinteresēti nodibināt jaunus kontaktus un apspriest sadarbības iespējas ar Turcijas uzņēmējiem. Starp mūsu uzņēmēju delegācijas locekļiem ir pārstāvji no atsevišķiem lielākajiem un svarīgākajiem Latvijas uzņēmumiem no visdažādākajiem sektoriem, tādiem kā finanšu pakalpojumi, enerģētika un infrastruktūra, loģistika un informācijas tehnoloģijas, inženierzinātnes un metālapstrāde, pārtikas rūpniecība, tirdzniecība, tekstilrūpniecība un dizains, tūrisms un citi.
Es esmu pārliecināta, ka šis gads būs sevišķi svarīgs, lai nostiprinātu mūsu valstu politiskās un ekonomiskās attiecības. Pirms vairākiem mēnešiem Latvijas vēstniecība Ankarā aizsāka darbu un tika oficiāli atklāta šīs valstsvizītes laikā. Vakar mūsu abas valstis parakstīja līgumu par sadarbību izglītībā, zinātnē, kultūrā un sportā. Es nešaubos, ka šis līgums vēl vairāk veicinās Turcijas un Latvijas sadarbību kultūras un izglītības laukā.
Mēs arī esam gandarīti par to, ka šīs vizītes laikā Turcijas Kameru un preču apmaiņas savienība un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera parakstīja sadarbības līgumu. Tas ir vēl viens skaidrs un pozitīvs solis ceļā uz ciešāku ekonomisko sakaru attīstību starp Turciju un Latviju, un es esmu pārliecināta, ka tas veicinās jaunu kopuzņēmumu rašanos.

Dāmas un kungi!

Es vēlos vēlreiz pateikties mūsu turku namatēviem par viņu sirsnīgo viesmīlību. Vissvarīgākais aspekts mūsu turpmākās sadarbības veicināšanā ir tieši cilvēcisko kontaktu attīstība. Es vēlos atzīmēt, ka pēdējos pāris gados ceļotājiem no Latvijas Turcija ir kļuvusi par vienu no visiecienītākajām tūrisma vietām. Kopš šā gada marta Latvijas nacionālā aviolīnija “air Baltic” veic tiešo reisu starp Stambulu un Rīgu. Es ceru, ka tādējādi arvien vairāk ceļotāju – gan uzņēmēju, gan tūristu – no Turcijas ieradīsies mūsu skaistajā valstī.
Tāpat vēlos izteikt cerību, ka Latvijas un Turcijas uzņēmēju šodienas tikšanās kalpos par pamatu tam, lai rastos jaunas un savstarpēji izdevīgas sadarbības iespējas starp mūsu valstu uzņēmējiem, un ka to atcerēsies kā ievērojamu panākumu.
Mani vislabākie novēlējumi jums visiem!

“LV” (Ivonna Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

* Stambulas mērs
**Turcijas un Latvijas biznesa padomes pārstāvis
***Latvijas un Turcijas biznesa padomes pārstāvis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!