• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārskatīto piedāvājumu pakalpojumu jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2005., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106528

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par priekšlikumiem palielināt palīdzību Āfrikai

Vēl šajā numurā

22.04.2005., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārskatīto piedāvājumu pakalpojumu jomā

Eiropas Komisija (EK) trešdien, 20.aprīlī, iepazīstināja dalībvalstis ar saviem priekšlikumiem par Eiropas Savienības (ES) pārskatīto piedāvājumu pakalpojumu jomā Dohas Attīstības sarunām. Pārskatītais piedāvājums attiecībā uz pakalpojumiem pamatojas uz mērķtiecīgo sākotnējo piedāvājumu, ko ES-15 iesniedza 2003.gadā, un tas sagatavots 25 dalībvalstu ES vārdā, kur ir 455 miljonu patērētāju tirgus. Saskaņā ar pagājušā gada jūlijā panākto pamatnolīgumu Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) dalībniekiem tiek lūgts iesniegt pārskatītus piedāvājumus attiecībā uz pakalpojumiem līdz 2005.gada maija beigām.
ES tirdzniecības komisārs Pīters Mendelsons teica: “Šis līdzsvarotais piedāvājums ir nozīmīgs solis, kura apjomam tagad ir jātur līdzi arī citiem Eiropas Savienības partneriem PTO, lai Dohas sarunas būtu sekmīgas. ES ir uzņēmusies vadību, jau piedāvājot plašu piekļuvi saviem tirgiem, neapdraudot nozīmīgus publiskos pakalpojumus un cenšoties panākt tādu galīgo vienošanos, kas palīdzētu jaunattīstības valstīm.”
2004.gadā pieņemot t.s. Jūlija nolīgumu, PTO dalībnieki vienojās iesniegt pārskatītus piedāvājumus līdz 2005.gada maijam. Tāpat tika noteikts, ka tiem dalībniekiem, kas vēl nav iesnieguši sākotnējos piedāvājumus, tas jādara iespējami drīz.
Eiropas Komisija tagad apspriedīsies ar dalībvalstīm par savu piedāvājumu, lai maijā to varētu iesniegt PTO. Komisija apspriedīsies arī ar Eiropas Parlamentu un piedāvājumu darīs pieejamu sabiedrībai paralēli tā nosūtīšanai uz PTO.
Galvenos punktus pārskatītajā ES piedāvājumā var apkopot šādi:
• sākotnējais 2003.gada ES piedāvājums bija sagatavots 15 dalībvalstu ES, bet pārskatītajā piedāvājumā tiks ietvertas 25 dalībvalstu ES saistības. Tādējādi ārvalstu pakalpojumu sniedzēji varēs paļauties uz ES uzņemtajām saistībām attiecībā uz piekļuvi tirgum, kurš ir palielinājies no 375 miljoniem uz 455 miljoniem patērētāju;
• dažās jomās tiek vēl vairāk uzlabotas tirgus piekļuves iespējas, ko nodrošina jau tā plašās ES saistības;
• ierosinātais pārskatītais piedāvājums ir atkarīgs no tā, vai citi PTO dalībnieki izdarīs būtiskus piedāvājumus;
• ierosinātais pārskatītais piedāvājums nodrošina, ka publiskie pakalpojumi ES tiek pilnībā aizsargāti. Tas nodrošina ES spēju nepakļaut starptautiskai konkurencei tādas būtiski svarīgas jomas, kas nodrošina publiskus pakalpojumus vai garantē patērētāju vai iedzīvotāju drošību. Piemēram, ierosinātais piedāvājums neietver saistības tādās būtiski svarīgās jomās kā izglītība, veselība un audiovizuālie pakalpojumi.
Eiropas Savienībā pakalpojumi veido vismaz divas trešdaļas iekšzemes kopprodukta (IKP) un nodarbinātības. ES ir pasaules lielākā pakalpojumu eksportētāja un importētāja – 24% no pasaules tirdzniecības ar pakalpojumiem (precēm – 19%). EK ir mājvieta vairākiem pasaules vadošajiem uzņēmumiem daudzās pakalpojumu jomās, piemēram, telekomunikāciju, finanšu, uzņēmējdarbības, vides jomā, un EK ir acīmredzama interese uzlabot to piekļuvi ārvalstu tirgiem.
Šajā kontekstā 2002.gadā EK lielākajai daļai PTO dalībnieku iesniedza pieprasījumus uzlabot saistības, ko nesen pārskatīja. EK-15 2003.gadā iesniedza būtisku piedāvājumu, un šī pārskatīšana ir atbilde uz pieprasījumiem gan no attīstītām, gan jaunattīstības valstīm.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!