• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas mēroga kampaņu "Ierobežo troksni!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.2005., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106530

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārskatīto piedāvājumu pakalpojumu jomā

Vēl šajā numurā

22.04.2005., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas mēroga kampaņu “Ierobežo troksni!”

Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu un līdztiesīgu iespēju komisārs Vladimirs Špidla otrdien, 19.aprīlī, apsveica Eiropas mēroga kampaņas “Ierobežo troksni!” sākšanu ar mērķi informēt par apdraudējumu, ko izraisa pārliecīgs troksnis darba vietā. Jaunajos Eiropas Savienības (ES) noteikumos no nākamā gada tiks noteikta jauna, zemāka – 87 decibeli – trokšņu robeža, kurai var tikt pakļauti darbinieki. Tiek uzskatīts, ka vairāk nekā 13 miljoni darbinieku ne tikai smagajā rūpniecībā, bet arī, piemēram, pakalpojumu, izglītības un izklaides nozarē guvuši dzirdes traucējumus darba laikā.
V.Špidla atzīmēja: "Troksnis ir kas vairāk nekā tikai dzirdes problēmas. Tas var izraisīt nelaimes gadījumus darbā un palielināt stresa līmeni. Par to savās darbavietās – rūpnīcās un lauku saimniecībās, skolās un dispečercentros – ir nobažījušies arvien vairāk cilvēku visā Eiropā. Jaunajā ES direktīvā, kas visās dalībvalstīs jāīsteno līdz 2006.gada februārim, tiek prasīts samazināt trokšņa līmeni, kam darbinieki var tikt pakļauti, un darba devējiem novērst vai līdz minimumam samazināt iespējamo risku."
2003.gada Trokšņa direktīvā izstrādātas obligātās prasības darbinieku aizsardzībai pret veselības un drošības, īpaši dzirdes, apdraudējumiem no trokšņa. Ar to tika atcelta 1986. gada Trokšņa direktīva un par pieciem decibeliem samazināta pieļaujamā trokšņa robeža. Tajā bija noteikts, ka trokšņa līmenis jānovērtē, ja darbinieki var tikt pakļauti riskam, šie riski jānovērš vai līdz minimumam jāsamazina, jāveic veselības stāvokļa uzraudzība, ja riska novērtējums norāda uz veselības apdraudējumu, un jānodrošina individuāli dzirdes aizsardzības līdzekļi darbiniekiem, ja apdraudējumu no trokšņa nevar novērst citādi.
Gandrīz trešā daļa no Eiropas 160 miljoniem darbinieku (ES–15) ir pakļauti lielam troksnim vairāk nekā ceturto daļu sava darba laika. Gandrīz 40 miljoniem darbinieku (kas līdzvērtīgs Spānijas iedzīvotāju skaitam) vismaz pusi no sava darba laika jārunā skaļāk par parasto sarunas skaļumu, lai viņus varētu sadzirdēt. Pasaules veselības organizācija trokšņa izraisītu dzirdes zudumu ir atzinusi par "visbiežāko neatgriezenisko arodslimību". Dzirdes zudums var ne tikai kavēt cilvēku strādāt, izmantojot visu savu potenciālu, tas var arī iznīcināt viņa sociālo dzīvi un izolēt viņu no sabiedrības visapkārt.
Kampaņa “Ierobežo troksni!”, ko vada Eiropas aģentūra drošībai un veselības aizsardzībai darbā, ir daļa no Kopienas stratēģijas veselībai un drošībai darba laikā posmā no 2002. līdz 2006.gadam, un tās kulminācija būs īpaša šim tematam veltītā Eiropas nedēļa šogad no 24. līdz 28.oktobrim.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!