• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atkarības mazināšanu no importētās elektroenerģijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2005., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ceļojošo izstādi "Latvijas Neatkarības deklarācijai - 15"

Vēl šajā numurā

26.04.2005., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atkarības mazināšanu no importētās elektroenerģijas

Lai pilnveidotu Latvijas enerģētikas politiku, Ekonomikas ministrija sadarbībā ar valsts energokompāniju VAS “Latvenergo” 22.aprīlī rīkoja starptautisku enerģētikas konferenci “Enerģētikas neatkarība – mūsu iespējas”.
Atklājot konferenci, ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš uzsvēra Latvijas intereses enerģētikas nozarē – drošu elektroenerģijas piegādi, cenu stabilitāti un efektīvāku enerģijas izmantošanu. Ir jādomā par iespējamiem risinājumiem, kā samazināt savu atkarību no importētās elektroenerģijas. Attiecībā uz nākotnes iespējām, pēc ministra domām, ir trīs iespējas, kā mazināt risku un nodrošināt cenu stabilitāti – būvēt jaunas spēkstacijas Latvijā, pieslēgties pie Baltijas jūras valstu tīkliem (Somijas, Zviedrijas, Polijas), kā arī koordinēt darbību ar Igauniju un Lietuvu, izveidojot ciešu, neatkarīgu Baltijas valstu elektroenerģijas telpu.
Konferencē Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Uģis Sarma prezentēja Latvijas energoapgādes sektoru un sektorpolitiku, uzsverot, ka politikas mērķis ir panākt līdzsvaru starp drošību, izmaksām, kvalitāti un vidi. Šeit jāpiezīmē, ka pēdējos 14 gadus elektroenerģijas izmaksas Latvijā ir bijušas viszemākās no Eiropas Savienības valstīm, kas devis būtisku impulsu mūsu tautsaimniecības straujai izaugsmei. Kopš 2000.gada Latvijā vērojams arī elektroenerģijas patēriņa pieaugums, ko var skaidrot ar valsts ekonomisko attīstību.
Savukārt Baltijas jūras reģiona enerģētikas sadarbības sekretariāta vadītājs J.Folkmanis sniedza Eiropas Savienības skatījumu uz energoapgādes drošību 21.gadsimtā, bet NATO enerģētikas infrastruktūras jautājumu direktors K.Rosners – NATO skatījumu, kā uzlabot energoapgādes drošumu Baltijas reģionā.
“Latvenergo” un citu energosabiedrību pārstāvji dalījās savā redzējumā par enerģētikas politikas tālāko attīstību Baltijā. Konferencē piedalījās ap 130 dalībnieku – par enerģētiku atbildīgo Baltijas reģiona valsts institūciju pārstāvji, energokompāniju pārstāvji, enerģijas lietotāji, ar enerģētiku saistītu asociāciju pārstāvji, kā arī zinātnieki un eksperti.
Konference tika rīkota ar mērķi identificēt Latvijas un visa Baltijas reģiona energoapgādes drošības problēmas, ņemot vērā tirgus apstākļu veidošanos katras valsts enerģētikas sektorā un gaidāmo Baltijas tirgus integrēšanos vienotajā Eiropas Savienības enerģijas tirgū, kā arī izvērtēt scenārijus energoapgādes drošības paaugstināšanai un nodrošinājumam ar jaudām.
Enerģētikas konference bija veltīta Baltijas valstu un Eiropas Savienības energoapgādes struktūras un drošības jautājumiem, atsevišķu energoresursu pielietojuma iespēju apskatam un citiem ar energoapgādi saistītiem jautājumiem.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!