• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kamēr... - vēl jauni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2005., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106735

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārpakalpojumi - Latvijas uzņēmumu iespēja

Vēl šajā numurā

26.04.2005., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kamēr… – vēl jauni

Šķiet, tas nemaz nebija tik sen, kad Latvijas kormūzikas pasaulē ieinteresētie pirmoreiz dzirdēja par Kamēr… – jauniešu kori, ko nodibināja tolaik vēl 21 gadu vecais Latvijas Mūzikas akadēmijas students Māris Sirmais. Bet tas, ka šonedēļ tiek atzīmēti jau 15 gadi, kopš Kamēr… dzied, uzstājas, pārsteidz, uzdrošinās, koncertē, ceļo, ieraksta kompaktdiskus, uzvar konkursos, konkurē un vienlaikus kaitina tos, kas par citu lielajām veiksmēm neprot priecāties, gan ir itin viegli pierādāms fakts. Vārdu sakot, viņi dzīvo savu īpašo dzīvi, Latvijas kultūrā ieņemot nu jau stabilu un neaizvietojamu pozīciju. Par viņiem zina visi – gan tie, kuriem latviešu koru kultūra saistās tikai un vienīgi ar dziesmoto revolūciju un periodisku atrādīšanos Dziesmu svētku pasākumos, gan tie, kas ar jauniešu kori Kamēr… rēķinās kā ar profesionāli nevainojamu, elastīgu un visu varošu kora kolektīvu.
Caur dziedošo Kamēr…jauniešu balsīm šajos 15 gados par Latviju uzzinājuši klausītāji Vācijā, Polijā, Austrijā, Šveicē, Francijā, Itālijā, Nīderlandē, Čehijā, Dānijā, Spānijā, ASV un Īrijā. Kamēr… pazinējus, šķiet, vairs nepārsteidz kora kārtējās uzvaras prestižos starptautiskos koru konkursos. Bet tikai kamērieši paši un viņu diriģenti Māris Sirmais un Ainārs Rubiķis zina, cik darba, atteikšanos, uztraukuma un atdeves prasa ikkatra no vairāk nekā 60 starptautiskajām uzvarām – tostarp visprestižākā Eiropas koru konkursa Grand prix iegūšana. Latvijā Kamēr… novērtēts ar Lielo mūzikas balvu (1999), bet pēdējo trīs Dziesmu svētku koru karos izcīnīts visaugstākais novērtējums.
Latvijā ir koris, kam latviešu komponisti var uzticēties, apzinoties, ka Kamēr… dziedātājiem nav nepārvaramu muzikālu šķēršļu. Bet korim uzticas arī pasaules mēroga zvaigznes, kuru vidū pirmais – slavenais rīdzinieks Gidons Krēmers. Jubilejas gada prieka un atbildības sajūtu vairo arī šī gada oktobrī plānotais kopkoncerts ar slaveno dziedātāju un diriģentu Pēteri Šreieru, orķestri KREMERata Baltica un vadošajiem Vīnes un Berlīnes solistiem, atskaņojot Johana Sebastiana Baha “Jāņa pasiju”.
Bet vēl līdz tam – svinēšana pašu mājās. 26. aprīlī kinoteātrī Rīga dokumentālās filmas Kamēr… pirmizrāde un tai sekojošā jaunā kompaktdiska “Latviešu kora mūzika” prezentācija. 29. un 30. aprīlī jubilejas koncertos Latvijas Universitātes Lielajā aulā Kamēr… uzmirdzēs visā spožumā – Ivara Zviedra uzņemtajā kinolentē, pasaules komponistu Džordžo Allegri, Luidžii Dallapikolas, Gustava Mālera, Albana Berga, Arnolda Šēnberga un Olivjē Mesiāna kormūzikas šedevros un koncertuzvedumā “Latvija – Saules zeme”, kura idejas autore ir Valsts prezidente un saules dainu zinātāja Vaira Vīķe–Freiberga. Tā būs reize, kad līdzās dzīvos latviešu skaņražu Artura Maskata, Ērika Ešenvalda, Jura Vaivoda, Andra Dzenīša, Valda Zilvera, Imanta Zemzara un Viļņa Šmīdberga opusu pirmatskaņojumi.
Kamēr… vēl jauni. Un jaunajiem viss vēl priekšā. Arī tad, ja padarīts jau tik daudz. Un tik pārliecinoši spoži. Augsti pacelto latiņu godam noturēt – tas vēlējums dzimšanas dienā!

Liene Jakovļeva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!