• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ferhoigens iekšzemē un ārzemēs sastopas ar noraidījumu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2000., Nr. 321/322 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10678

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ferhoigens noskaņo pret sevi vadošos diplomātus"

Vēl šajā numurā

14.09.2000., Nr. 321/322

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Ferhoigens iekšzemē un ārzemēs sastopas ar noraidījumu"

Referendums par ES paplašināšanu uz austrumiem.

Ārlietu ministrs Fišers: ES komisāra priekšlikums ir pilnīgi neakceptējams. Neizpratne Austrumeiropā.

Vācijas kanclers Gerhards Šrēders teica, ka pašām kandidātvalstīm ar savu devumu ir jāizšķir, kad tās pēc 2003. gada varēs iestāties Savienībā. „Mēs esam pēdējie, kas vēlas apšaubīt termiņu plānu."

Ārlietu ministrs Joška Fišers teica, ka vēsturisku iemeslu dēļ izmaiņas pamatlikumā", lai referendumā pieņemtu lēmumu tieši par Polijas, Ungārijas vai Čehijas uzņemšanu, kas ir devušas lielu ieguldījumu Vācijas apvienošanā, ir „pilnīgi neakceptējamas". „Lai paplašināšanās procesu padarītu prognozējamāku, mums līdz gada beigām ir jāizstrādā sava veida ceļu karte, kas uzrāda svarīgākos posmus."

Asus vārdus Ferhoigenam adresēja VSP frakcijas vadītājs Peters Štruks. Viņš teica, ka šis priekšlikums esot "lieks un nevajadzīgs". Tomēr personāla konsekvences viņš izslēdza. Katram var gadīties nepārdomāti izteikumi.

Berlīnē Francijas ārlietu ministrs Ibērs Vedrīns teica: "Tas, kurš jautā par datumu un termiņu, atstāj neievērotas patiesās problēmas." Runa nav par termiņa noteikšanu, bet par nopietnām sarunām.

Austrumeiropas kandidātvalstu reakciju uz Ferhoigena priekšlikumu iezīmē gan asa kritika, gan nosvērtība. Lietuvas sarunu delegācijas vadītājs Vigauds Ušacks runāja par "entuziasma izzušanu" attiecībā uz ES paplašināšanu arī Vācijā. Polijā, Ungārijā un Čehijā bija dzirdama kritika. Tur par Ferhoigenu bija neizpratnē. Čehijas prezidents Vāclavs Havels runāja par "acumirklīgu iedomu", kurai daudzējādā ziņā trūkst iekšējās loģikas.

Pats Ferhoigens teica, ka viņš ir izteicies personiski, nevis kā ES komisārs. Viņš pilnībā iestājoties par ES paplašināšanu uz austrumiem.

"Sūddeutsche Zeitung"

— 2000.09.05.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!