• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Referendums? Slikta ideja". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2000., Nr. 321/322 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10681

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Uz izzušanas robežas"

Vēl šajā numurā

14.09.2000., Nr. 321/322

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Referendums? Slikta ideja"

ES komisārs Ferhoigens sestdienas intervijā laikrakstam "Sūddeutsche Zeitung" paziņoja, ka lēmumu paplašināties uz austrumiem ES nevar kārtējo reizi pieņemt, apejot savus pilsoņus. Pēc viņa uzskata, kļūdaina jau esot bijusi kopīgā eiro ieviešana "gandrīz vai aiz pilsoņu muguras", jo īpaši Vācijā. Šādas kļūdas vairs nevajadzētu atkārtot, jo tas nodarītu kaitējumu jauno dalībvalstu akceptēšanai sabiedrībā. Tik svarīga lēmuma apstiprināšana referendumā "piespiestu ES dalībvalstu politiskās elites nopietnāk ķerties pie Eiropas politikas un ar to saistīto pilsoņu bažu izskatīšanas".

"Ir tiesa, ka šādi referendumi ir saistīti ar zināmu risku," atzina Ferhoigens. Īpaši vācieši un austrieši ir skeptiski par Viduseiropas valstu uzņemšanu ES, jo baidās no nekontrolējamas lēta darbaspēka pieplūdes. Sabiedriskās domas aptaujās šajās valstīs (un ne tikai šajās vien) jau sen paplašināšanās pretinieku skaits ir lielāks nekā tās atbalstītāju skaits. Ferhoigens atzīst, ka tieši ES kandidātu kaimiņvalstīs ar paplašināšanos saistītie draudi ir pārspīlēti. Turklāt "piecpadsmitnieka" valdības līdz šim ES Komisijas ziņā ir atstājušas visu melno darbu, kas ir saistīts ar sabiedrības aizspriedumu un bažu mazināšanu, uzskata komisārs.

Uzskats par referenduma nepieciešamību, lai apstiprinātu ES paplašināšanos, saņēma negatīvu vērtējumu no Vācijas ārlietu ministra Joškas Fišera, ES Komisijas prezidenta Romano Prodi, kā arī no opozīcijā esošo vācu kristīgo demokrātu puses. "Piecpadsmitnieka" ārlietu ministru Eviānas tikšanās kuluāros ministrs Fišers izteicās, ka Vācijas valdība neatbalsta Ferhoigena nostāju. Fišers arī brīdināja, ka ES paplašināšanās problēmu nedrīkstētu izmantot Bundestāga vēlēšanu kampaņā, kas notiks 2002.gadā un laika ziņā sakritīs ar grūto iestāšanās sarunu ar kandidātvalstīm nobeiguma fāzi Briselē. "Eiropas Savienības paplašināšanās nav melnais darbs," piebilda Fišers.

KDS/KSS deputāts Bundestāgā un partijas ārpolitikas eksperts Karls Lamerss uzskata, ka Ferhoigena viedoklis ir populistisks. Tam arī neesot nekādas jēgas, ja ņem vērā, ka iepriekšējās paplašināšanās reizēs (pēdējo 30 gadu laikā ES ir izaugusi no 6 līdz 15 valstīm) nekādi referendumi netika izmantoti, teica Lamerss laikrakstam "Der Tagesspiegel". Saskaņā ar Vācijas likumdošanu referenduma rīkošana ES paplašināšanas jautājumā nav iespējama.

Elmars Broks, ES Parlamenta vadītājs, izteicās, ka ES komisāra Ferhoigena izteikumi esot "pilnīgas blēņas".

"Gazeta Wyborcza"

— 2000.09.04.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!