• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ferhoigens noskaņo pret sevi vadošos diplomātus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2000., Nr. 321/322 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Fišers 2005.gadu nosauc kā paplašināšanas datumu"

Vēl šajā numurā

14.09.2000., Nr. 321/322

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Ferhoigens noskaņo pret sevi vadošos diplomātus"

Pirmie komentāri Eiropā par ES paplašināšnas komisāra Gintera Ferhoigena izteikumiem ir iznīcinoši. Runāts tiek par „laika bumbu", par "elektrošoku", kas satricina Eiropu.

Vācu komisārs, kuram ir uzticēta vēsturiskā ES paplašināšana Viduseiropas un Austrumeiropas virzienā, dažu Eiropas galvaspilsētu skatījumā intervijā laikrakstam "Sūddeutsche Zeitung" prasa kaut ko nedzirdētu. Vācijā, kā saka Ferhoigens, par ES paplašināšanu uz austrumiem ir jārīko referendums, tiesiski saistošs plebiscīts. „Mēs nedrīkstam atkal cilvēkiem aiz muguras pieņemt lēmumu par ES paplašināšanu," saka komisārs. Referendums „eliti piespiestu iedziļināties iedzīvotāju rūpēs". Īpaši Vācijā nedrīkstot atkārtot to pašu kļūdu, kas tika pieļauta attiecībā uz eiro, kurš "tika ieviests cilvēkiem aiz muguras".

Vācijas ārlietu ministrs Joška Fišers uz Ferhoigena priekšlikumu reaģēja manāmi uztraukts. "Tā nav Vācijas valdības nostāja", tāpat uztrauktajam Komisijas prezidentam Romano Prodi apgalvoja Fišers. Un tad Fišers atkal pievērsās Ferhoigenam un viņa izteikumiem: "Es uzskatu, ka tas nav tik vienkārši. Politikā gudrība ir reti sastopams dārgums." Tā bija skaļa, vairāk vai mazāk diplomātiski iesaiņota Vācijas ārlietu ministra pļauka vācu komisāram.

To, ka plašam ES iedzīvotāju lokam paplašināšana ir viss cits, tikai ne sirdslieta, pierāda arī nesenais Eurobarometer uzrādītais rezultāts. Tikai 27% ES pilsoņu paplašināšanu uzskata par prioritāru uzdevumu. Vācijā tādu ir 20%, kamēr 68% vāciešu Savienības paplašināšanu neuzskata par pārāk svarīgu. Ņemot vērā šos aptaujas rezultātus, ES ārlietu ministri Ferhoigena aicinājumu rīkot referendumu nosoda kā spēlēšanos ar uguni.

Dānijas delegācijā neoficiāli bija dzirdams, ka Ferhoigena ideja esot "slima". Francijas ārlietu ministrs Ibērs Vedrīns atzīmēja, ka nav jāmeklē iegansts paplašināšanas sarunu novilcināšanai.

Francijas kūrortā Evianā sapulcējušos ārlietu ministrus uztrauca ne tikai negaidītais Ferhoigena priekšlikums, bet arī vārdi, kādos tas tika izteikts. Ferhoigens dalībvalstīm pārmeta, ka tās iedzīvotāju vidū neveic pietiekamu pārliecināšanas darbu: "Dalībvalstis nedrīkst melno darbu atstāt Komisijai vienai pašai."

Šāds formulējums acīmredzami sadusmoja ārlietu ministru Fišeru: "Es paplašināšanu neuzskatu par melno darbu, bet pretēji — par lielu, vēsturisku izaicinājumu." Un, ja "paplašināšanas komisārs saka, ka paplašināšana nav iespējama, tad viņam tas arī ir skaidri jāpasaka". Šķiet, ka šādas bažas ir padarījušas nemierīgu Komisijas prezidentu Prodi. Sestdienas vakarā viņš pa telefonu lūdza Ferhoigenu apstiprināt, ka Komisijas termiņu plāns tiks ievērots. Komisārs to nekavējoties arī apstiprināja. Tomēr Evianā tika jautāts — kā jau 2005. gadā iespējamo pirmo iestāšanos Savienībā ir iespējams saskaņot ar referendumu?

To cēloņu pētīšana, kas Ferhoigenam tieši tagad ir likuši izteikt šādu bīstamu aicinājumu, Evianā ir izraisījusi pārspriešanu. Vai Ferhoigena prasība ir izmēģinājuma balons, kura palaišanā ir iesaistīti arī vācu sociāldemokrāti? Ja šīs aizdomas apstiprināsies, Ferhoigens faktiski ir novietojis spridzekli.

"Die Welt"

— 2000.09.04.

Andreass Midels

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!