• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
9000 pusaudžiem piedāvā darbu vasarā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2005., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106850

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atskaitās par pensiju kapitālu

Vēl šajā numurā

27.04.2005., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

9000 pusaudžiem piedāvā darbu vasarā

VASARADARBS.PNG (66959 bytes)
Fragments no atraktīvā plakāta, ar kuru Nodarbinātības valsts aģentūra katrā skolā izskaidro skolēniem darba iespējas vasaras brīvlaikā

Pērn pusaudži pirmo reizi vasarā varēja iesaistīties valsts daļēji finansētajā skolēnu nodarbinātības projektā. Tas guva milzīgu atsaucību. Strādātgribētāju bija daudz vairāk nekā subsidēto darba vietu. Šogad darba vietu skaits trīskāršots, un no pirmdienas, 25.aprīļa, pusaudži var reģistrēties kā darba meklētāji.

Projekta īstenošanai valsts atvēlējusi 450 000 latus. Ņemta vērā aizvadītā gada pieredze, un piešķirtie līdzekļi ir trīsreiz lielāki nekā pērn, līdz ar to trīskāršojies arī subsidēto darba vietu skaits – 9000. Valsts apmaksās skolēnam 50 procentus no minimālās darba algas, kā arī gādās par samaksu darba vadītājiem. Savukārt darba devējiem pusaudžiem būs jāmaksā ne mazāk kā 50 procenti no minimālās darba algas, kā arī jāsedz valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas skolēniem un darba vadītajiem.
Par šo projektu ir liela interese. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktors Ringolds Beinarovičs skaidro, ka pieteicies 731 darba devējs, piedāvājot kopumā 9305 darba vietas. Piemēram, Zemgales reģionā pieteikušies 112 darba devēji (piedāvāto darba vietu skaits – 1272), Kurzemes reģionā – 120 (1390), Latgales reģionā – 130 (1481), Rīgas reģionā –175 (3719).
Visi 15 līdz 18 gadus veci skolēni, kuri vasarā vēlas strādāt, aicināti pieteikties savas administratīvās teritorijas NVA filiālē. Viņiem jāuzrāda izziņa par deklarēto dzīvesvietu, pase vai dzimšanas apliecība, kā arī izziņa no izglītības iestādes, kas apliecina, ka skolēns mācās. R.Beinarovičs atzina, ka aģentūras filiāles tika aicinātas reģistrāciju nodrošināt pēc pulksten 14, lai skolēni, gribēdami rindā būt pirmie, nekavētu stundas.
Lai noskaidrotu, vai piedāvātās darba vietas ir drošas un atbilst prasībām, tās visas apsekos Valsts darba inspekcijas pārstāvji. Pērn visvairāk skolēnu strādāja tirdzniecībā, apkalpojošā sektorā, apstrādes rūpniecībā, valsts pārvaldē, lauksaimniecībā. Sākotnējais datu apkopojums liecina, ka arī šogad būs līdzīgas tendences. Konkurence par potenciālajiem darbiniekiem vasarā ir liela. Piemēram, visvairāk skolēnu – 700 – vēlas nodarbināt uzņēmums “VP Market”, nedaudz atpaliek “Rimi, kas darbu vasarā ar NVA starpniecību grib piedāvāt 500 pusaudžiem. Salīdzinoši daudz darba vietu piedāvā “Statoil” un “McDonald”. Taču piedāvāto darba vietu dažādība būs plaša, jo vēlēšanos pieņemt darbā skolēnus paudušas izglītības iestādes, zemnieku saimniecības, slimnīcas, muzeji u.c. Darba devēju vērtēšanā tiks ņemti vērā vairāki kritēriji, piemēram, priekšroka būs tiem, kuri piedāvās skolēniem lielāku samaksu, apmaksās pusdienas vai ceļa izdevumus, kuru darba vadītājiem būs lielāka darba pieredze.
No 16.maija NVA filiāles slēgs līgumus ar darba devējiem par skolēnu nodarbināšanu vasarā, bet no 18.maija reģistrētie skolēni tiks nosūtīti pie darba devējiem, lai noslēgtu līgumus. Dodoties pie darba devēja, pusaudzim jāņem līdzi aģentūras filiāles norīkojums, uzsver NVA Nodarbinātības koordinācijas departamenta projekta vadītāja Faina Lomanova. Tajā būs uzskaitītas skolēna tiesības un pienākumi saskaņā ar tiesību aktiem. Noslēdzot darba līgumu ar darba devēju, vajadzīga arī algas nodokļa grāmatiņa un medicīnas izziņa par veselības stāvokli.
Pusaudži varēs strādāt no 1.jūnija līdz 31.augustam. Katrs drīkstēs strādāt vienu mēnesi.
Aģentūras direktors, izklāstot projekta būtību, uzsvēra, ka tas nav tikai labas gribas pasākums, bet arī preventīvi audzinošs darbs. Pusaudzis, kuram drīz jāizdara izvēle par savu nākotni, strādājot varēs izvērtēt mazkvalificētu darbu. Tas palīdzēs izdarīt secinājumus vai vismaz veicinās pārdomas, vai pūlēties un iegūt labu izglītību un vēlāk strādāt sevis izvēlētā specialitātē vai arī saistīt savu dzīvi tikai ar mazkvalificēta darba perspektīvu.
Iecerēts, ka projekts mudinās skolēnus izprast – darbs ir vienīgais līdzekļu iegūšanas un labklājības avots.
NVA arī cer, ka projekts kalpos kā piemērs skolēnu varēšanai un rosinās darba devēju interesi arī ārpus tā ietvariem piedāvāt darbu jaunajai paaudzei.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!