• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Lamī pieprasa reformas Briselē". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2000., Nr. 321/322 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Malmē dusmojas par Ferhoigenu un Fišeru"

Vēl šajā numurā

14.09.2000., Nr. 321/322

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Lamī pieprasa reformas Briselē"

Eiropas Savienības tirdzniecības komisārs Paskāls Lamī ir unikāls pārējo 20 demoralizētās ES izpildvaras, komisāru vidū.

P.Lamī savu pieredzi un zināšanas par ES institūciju uzbūvi veido jau kopš Eiropas Komisijas ziedu laikiem, kad pie Komisijas stūres atradās Žaks Delors.

Bet tikai tagad, gadu pēc atgriešanās Briselē, Francijas vecākais komisārs ir nolēmis pievienoties pēdējā laikā tik populārajai diskusijai par ES un tās institūciju nākotni.

Intervijā Lamī kungs ļoti asi iestājas par "nopietnu uzlabojumu nepieciešamību ES institūcijās", kas ir nepieciešamas, lai labotu sistēmu, kura "jau pašlaik ir daudz par lielu un sarežģītu".

Reformas ES ir nepieciešamas nekavējoties, it īpaši tādēļ, ka tuvākajos gados ir gaidāma vēl 13 jaunu dalībvalstu uzņemšana. Jau laikā, kad ES pievienojās Austrija, Zviedrija un Somija, P.Lamī apgalvoja, ka "līdz ar dalībvalstu skaita palielināšanos Eiropas Komisijas darba sarežģītības pakāpe palielinās kā eksponentfunkcija, nevis proporcionāla funkcija."

"Tā ir viena no ES likumu fiziskajām īpašībām," teica Lamī. "Trīs jaunu dalībvalstu pievienošana ES darbu padarīja par elli: auga sistēmas sarežģītības pakāpe, tika apgtrūtināts lēmumu pieņemšanas process, daudzas lietas kļuva neskaidras, pasliktinājās darba caurskatāmība. Un šīs problēmas attiecas gan uz Komisiju, gan Ministru padomi, gan Parlamentu."

Lai sagatavotu ES institūcijas jaunam, daudz lielākam paplašināšanas procesam, jāveic ļoti radikālas reformas, kas pārsniedz visai aprobežotās pašreizējās starpvaldību konferences ambīcijas.

"Šis nav jautājums tikai par lēmumu pieņemšanas procesu. Tas ir jautājums arī par ietekmju sfēru sadalīšanu ES institūciju starpā. Un Eiropas Komisijai, kas, manuprāt, ir svarīgākā institūcija ES, ir jāsaglabā sava dzinēja loma".

P.Lamī norāda, ka šī smagā uzdevuma veikšana nekādā ziņā nekļūs vieglāka pēc Eiropas Komisijas "likteņa pavērsieniem", kas notikuši komisāra piecu gadu ilgajā prombūtnes laikā, kurā viņš palīdzēja restrukturizēt ar zaudējumiem strādājošo Lionas banku.

"Eiropas Parlaments no darba atbrīvojis Eiropas Komisiju. Ir notikušas milzīgas pārmaiņas.

Komisijas reitings ir krities par diviem vai trim punktiem, kas zemē, no kuras es nāku, nozīmētu kritumu no "AAA" uz "BB". Tā ir milzīga atšķirība."

ES ekonomiskā atdzimšana ir "vienīgais optimistiskais elements" P.Lamī nākotnes skatījumā. Viņš norāda uz Eiropas integrācijas un ekonomiskās izaugsmes ciešo saistību pēdējo 50 gadu laikā.

"Mēs pašlaik atrodamies ļoti labvēlīgā laikposmā, un šķiet, ka nākamajos desmit gados mūsu ekonomikā ir gaidāms ievērojams kāpums. Tā ir labākā ziņa, kāda mums jebkad bijusi."

Ko šajā situācijā gatavojas iesākt Komisija? Lamī kungam pašreiz nav konkrētu projektu šajā sakarā. Komisijai savas idejas nāksies piedāvāt nākamā gada sākumā. Tas ir laiks, kad sagaidāmas Romano Prodi, pašreizējā Eiropas Komisijas prezidenta, solītās "valdības perspektīvas" ("white paper of governance").

"Mums ir jāsagaida Starpvaldību konferences lēmumi. Komisija šo uzdevumu nedrīkst veikt pavirši. Ir jāiesaka idejas, kuras ir saskaņotas, reālas, nozīmīgas un saistošas."

"Valdības perspektīvas" būs dokuments, kurš izšķirs Eiropas Komisijas nākotni pārējo ES institūciju vidū. "Protams, ir skaidri redzams, ka mēs nesākam pozīcijā, kurā reiz esam bijuši. Bet šīs plaisas mēs spēsim aizpildīt ar kvalitāti," saka P.Lamī.

Komisārs Lamī norāda, ka Eiropas Komisijas atdzimšana no pašreizējā stāvokļa ir visas Savienības interesēs. "Dalībvalstis nespēj pietiekami sekmīgi darboties un pieņemt lēmumus bez Komisijas, turklāt bez spēcīgas Komisijas," viņš uzsver.

Ir par maz ar vienkāršotu sekretariātu, lai spētu vadīt Savienību, kurā dzīvo 300 līdz 400 miljoni iedzīvotāju. "Jums ir vajadzīga šī institūcija, kura ir politiski pamatota, kura darbojas saskaņoti savā iekšienē, kura ir atbildīga Eiropas Padomei un Parlamentam. Jums ir vajadzīga šī institūcija, lai lietas ietu uz priekšu," uzstāj P.Lamī.

Kā norāda komisārs P.Lamī, R.Prodī vadītajai komisijai tuvāko piecu gadu laikā ir jāveic trīs pamatuzdevumi. Ir jāpanāk, lai vismaz viena kandidātvalsts pievienotos savienībai. Komisijai ir jāuzņemas vadība ES reformās. Un tai jāveic iekšējās reformas.

Vai tas būs iespējams? "Es nezinu," atbild P.Lamī.

"Bet es vienmēr esmu atradies izaicinošās pozīcijās. Man nav jābūt optimistam vai pesimistam. Es vienmēr esmu sācis savu darbu vietās un pozīcijās, kur ir kādas problēmas, un vienmēr esmu centies lietas savest kārtībā. Līdz šim tas ir izdevies, un es esmu šeit, lai atkal spēlētu savu lomu."

"Finacial Times"

— 2000.08.02.

Peters Normans

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!