• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesas spriedumu lietā par politisko organizāciju "Jaunā Kristīgā partija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2005., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/106925

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrijas lēmums Nr.55

Par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu biedrībai "Alūksnes rajona bērnu, jauniešu ar īpašām vajadzībām atbalsta centrs "Saulstariņi""

Vēl šajā numurā

28.04.2005., Nr. 67

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs

Veids: informācija

Numurs: 1/3285

Pieņemts: 20.04.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja dienesta informācija Nr.1/3285

Rīgā 2005.gada 20.aprīlī

Par tiesas spriedumu lietā par politisko organizāciju “Jaunā Kristīgā partija”

Pamatojoties uz likuma “Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām” 35.panta trešajā daļā un 44.pantā noteikto, ka lēmumu par politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu pēc lēmuma stāšanās likumīgā spēkā jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, nosūtām publicēšanai Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2005.gada 16.marta sprieduma kopiju lietā Nr.C-27142004 par politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija” darbības apturēšanu, kurš stājies likumīgā spēkā 2005.gada 13.aprīlī.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka v.i. A.Vilks

Noraksts. Lieta Nr.C-27142004

C-350/05/7

Spriedums

Latvijas Republikas vārdā

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šādā sastāvā: tiesnese I.Ozola

ar sekretāri L.Strēli,

piedaloties prasītāja pārstāvei N.Titovai,

2005.gada 16.martā izskatīja atklātā tiesas sēdē Rīgā, Abrenes ielā 3, civillietu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka prasības pieteikumu par politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija” darbības apturēšanu, pienākuma noteikšanu iesniegt zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Tiesa

konstatēja:

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks iesniedzis tiesā prasības pieteikumu, kurā lūdz apturēt politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija” darbību uz sešiem mēnešiem, uzlikt par pienākumu politiskajai organizācijai “Jaunā Kristīgā partija” divu nedēļu laikā no tiesas nolēmuma spēkā stāšanās brīža iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Prasības pieteikumā norāda, ka Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.panta pirmā daļa nosaka, ka katru gadu ne vēlāk kā līdz 1.martam politiskā organizācija (partija) iesniedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītāja parakstītu ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju.

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 11.panta pirmā daļa nosaka, ka ne retāk kā reizi gadā politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību revidē zvērināts revidents, kura atzinums par attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saim­niecisko darbību pievienojams ikgadējai finansiālās darbības deklarācijai, kura tiek iesniegta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

2004.gada 1.martā politiskā organizācija “Jaunā Kristīgā partija” iesniegusi KNAB ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu, tai nepievienojot zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā, līdz ar to minētā politiskā organizācija nav ievērojusi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.panta pirmās daļas un 11.panta pirmās daļas prasības, jo zvērināta revidenta atzinums ir ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas būtiska sastāvdaļa, uz kuras iesniegšanas kārtību attiecināma arī minētajā likumā paredzētā ikgadējās finansiālās darbības iesniegšanas kārtība.

2004.gada 5.martā, 9.martā, 22.aprīlī nosūtīts brīdinājums politiskajai organizācijai “Jaunā Kristīgā partija”, bet līdz 2004.gada 1.jūlijam politiskā organizācija “Jaunā Kristīgā partija” neiesniedza zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā. 2004.gada 1.jūlijā nosūtīts atkārtots brīdinājums. Līdz 2004.gada 10.augustam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā netika saņemts zvērināta revidenta atzinums. Pamatojoties uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 10.panta 5.daļu, tiesas ceļā biroja priekšnieks ierosina apturēt partijas darbību un noteikt pienākumu politiskajai organizācijai iesniegt zvērināta revidenta atzinumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Atbildētāja — politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija”, kurai likumā noteiktajā kārtībā par tiesas sēdi paziņots — nosūtīta pavēste, pārstāvis uz tiesas sēdi nav ieradies.

Tiesa nolēma izskatīt lietu bez atbildētāja pārstāvja klātbūtnes.

Prasītāja pārstāve N.Titova tiesas sēdē prasību uzturēja pēc prasības pieteikumā minētiem motīviem un pamata, papildus paskaidroja, ka pārkāpti finansēšanas likuma 8.panta 1.daļa, 11.panta 1.daļa. Politiskā organizācija “Jaunā Kristīgā partija” vairākkārt brīdināta, bet līdz pat šim brīdim nav iesniegts zvērināta revidenta atzinums.

Tiesa, novērtējusi prasītāja pārstāves paskaidrojumus tiesas sēdē, kopsakarā ar rakstveida pierādījumiem uzskata, ka prasība ir pamatota un apmierināma.

Politiskā organizācija “Jaunā Kristīgā partija” reģistrēta 1998.gada 16.aprīlī Tieslietu ministrijā ar Nr. PO–064.

Politiskā organizācija “Jaunā Kristīgā partija” 2004.gada 1.martā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā iesniegusi ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu, nepievienojot zvērināta revidenta atzinumu.

Ar šādu rīcību partija pārkāpusi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.panta 1.daļu un 11.panta 1.daļu. Politiskā organizācija “Jaunā Kristīgā partija” brīdināta likumā noteiktajā kārtībā, bet likumīgo prasību par zvērināta revidenta atzinuma iesniegšanu nav izpildījusi.

Atbilstoši lietas apstākļiem, pamatojoties uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 10.panta 5.daļu, tiesas ceļā biroja priekšnieks pamatoti ierosinājis apturēt politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija” darbību un partijai nosakāms pienākums iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā zvērināta revidenta atzinumu.

Ņemot vērā, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks par pieteikuma iesniegšanu tiesā atbrīvots no valsts nodevas samaksas, tiesa pamatojoties uz Civilprocesa likuma 42.panta pirmo daļu, no politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija” piedzenama valsts ienākumos valsts nodeva Ls 20,00.

Ievērojot minēto un pamatojoties uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.p. 1.d., 10.p., 11.p. 1.d., Civilprocesa likuma 5.p., 42.p. 92.–97.p.p., 189.–193.p.p., 414., 415.p.p., tiesa

nosprieda:

prasību apmierināt — apturēt politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija”, reģistrēta 1998.gada 16.aprīlī Tieslietu ministrijā ar Nr. PO–064, juridiskā adrese Stabu iela 18, Rīga, darbību uz sešiem mēnešiem.

Noteikt, ka politiskajai organizācijai “Jaunā Kristīgā partija” divu nedēļu laikā pēc sprieduma stāšanās likumīgā spēkā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā jāiesniedz zvērināta revidenta atzinums par politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija” finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Piedzīt no politiskās organizācijas “Jaunā Kristīgā partija”, reģistrēta 1998.gada 16.aprīlī Tieslietu ministrijā ar Nr. PO–064 juridiskā adrese Stabu iela 18, Rīga, valsts nodevu valsts ienākumos Ls 20,00 (divdesmit lati).

Spriedumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā Civillietu tiesas kolēģijā 20 dienu laikā no pilna sprieduma sastādīšanas dienas, t.i., 2005.gada 23.marta, iesniedzot apelācijas sūdzību Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā.

Tiesnese: I.Ozola

Nolēmums stājies likumīgā spēkā 2005.gada 13.aprīlī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!